12
SALZBURGRING 2014 Interview: Milan Valášek, Christof von Grünigen

ESET MAG Salzburgring 2014

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

Citation preview

Page 1: ESET MAG Salzburgring 2014

SALZBURGRING 2014

Interview:

Milan Valášek,

Christof von

Grünigen

Page 2: ESET MAG Salzburgring 2014

Season 2014:

26.-27.04. Hungaroring

17.-18.05. Red Bull Ring

14.-15.06. Poznaň

05.-07.07. Salzburgring

09.-10.08. Most

23.-24.08. Slovakiaring FIA GT

13.-14.09. Brno

Page 3: ESET MAG Salzburgring 2014

Ve vytrvalostním závodě na Salzburgringu zvítězili jezdci týmu Zawotec Jürgen Daum s Danielem Uckermannem

Na rakouském Salzburgringu dnes odstartoval čtvrtý závodní víkend pohárového klání ESET V4 CUP.

Mimo volných testů a kvalifikací se hned v úvodním dni uskutečnil vytrvalostní závod, jehož délka byla po vzoru světových šampionátů GT vozů poprvé v historii stanovena na jednu hodinu.

Tento závod tak předeslal možný směr, kterým by se mohla ubírat cesta budoucího středoevropského vytrvalostního závodění.

Na startovní rošt se postavily téměř dvě desítky vozů, což představuje dosavadní maximum letošní sezóny. To mimo jiné také potvrzuje, že zvolený koncept má podporu i mezi samotnými jezdci.

Pole position si v kvalifikaci s časem 1:20.954 zajistila posádka týmu Reiter Engineering, ve složení Albert von Turn & Taxis a Maximilian Völker s vozem Chevrolet Camaro GT3. Německé duo se od počátku víkendu řadilo k horkým favoritům na vítězství. Ambice této posádky však vzaly za své kvůli technickým problémům již po deseti odjetých kolech.

Po 60-ti minutách ostrého závodního tempa tak bylo v cíli jako první odmávnuto Porsche 997 GT3 Cup rakouského týmu Zawotec, za jehož volantem se střídali Jürgen Daum s Danielem Uckermannem.

Ze stříbra se radoval jezdec brněnského Racing ADS Teamu Milan Valášek s vozem Ginetta G50 a bronz vybojoval polský závodník Adam Rzepecki (Basenhurt A&T Racing Team) s vozem Seat León Supercopa.

Leader průběžného hodnocení kategorie ESET Endurance, Miroslav Konopka, v závodě pak obsadil, po drobných technických problémech, druhé místo ve své třídě.

Kategorii ESET TWC vyhrál slovinský závodník Thomaz Trcek, který zvítězil před polákem Markem Rzepeckim a bronz vybojovala posádka českého týmu Art of Racing ve složení Lukáš Uxa a Martin Syrovátko.

Zawotec Fahrer Jürgen Daum und Daniel Uckermann gewannen das 1h Rennen auf dem Salzburgring

Das bereits vierte Rennen des ESET V4 Cup gastierte auf dem österreichischen Salzburgring.

Zum ersten mal wurde die Dauer des Rennens auf eine Stunde gekürzt, was für die Teilnehmer und Veranstalter eine Kostenreduzierung und für die Fans eine Erhöhung der Attraktivität bringen sollte.

Das Rennen könnte somit Richtungsweisensweisend für die Langstrecken Rennen Entwicklung in der FIA CEZ sein. Die relativ hohe Zahl der angemeldeten Teilnehmer bestätigt, dass dieses Konzept von Fahren und Teams angenommen wird.

Die Qualifikation Sieger und hohe Favoriten auf den Sieg Albert von Turn & Taxis und Maximilian Völker (Reiter Engineering / Chevrolet Camaro GT3) mussten in der zehnten Runde aufgeben a machten somit den Weg den zahlreichen Porsche Fahrern frei.

Nach 60 Minuten im scharfen Renntempo gewannen die Zawotec Piloten Jürgen Daum und Daniel Uckermann.auf Porsche 997 GT3 Cup.

Milan Valasek (Ginetta G50) wurde Gesamtzweiter und Sieger in der 3500 ccm Klasse vor Adam Rzepecki (Seat León Supercopa).

Leader der ESET Endurance Gesamtwertung, Miroslav Konopka, der in das Rennen aus dem zweiten Platz startete wurde durch kleine technische Probleme gebremst. Seine Leistung reichte dennoch zum zweiten Klassenplatz.

In der ESET TWC Klasse gewann der slowenische Fahrer Tomas Trcek vor Marek Rzepecki und den tschechischen Art of Racing Team Fahrern Lukas Uxa und Martin Syrovatko.

Page 4: ESET MAG Salzburgring 2014

Rozhovor s Milanem Valáškem

Jedním z jezdců, kterým se na Salzburgringu velice dařilo, byl i český jezdec Racing ADS Teamu Milan Valášek, který v pátečním vytrvalostním závodě vyhrál nejen svou třídu -3.500, ale obsadil také druhou příčku v absolutní klasifikaci.

Na Salzburgringu se jel vytrvalostní závod nezvykle na pouhých 60 minut. Co říkáte na tento formát vytrvalostního závodu?

Je to velmi dobrý formát, který má mnoho výhod! Může ho celý odjet jeden jezdec, takže pokud neseženete druhého jezdce, tak si ho můžete odjet sám, dále se velmi sníží náklady, jelikož se nemůže tankovat (není potřeba tolik mechaniků, tankovací zařízení atd) a za další se auto o polovinu méně opotřebuje, po tomto formátu jsem volal již v minulé sezoně!!

Vaše Ginetta G 50 může na někoho v našich zeměpisných šířkách trochu působit jako exotický vůz, nicméně jedná se o klasický britský speciál specifikace GT4. Můžete nám svůj vůz představit trochu blíže?

Ano tento britský vůz je ČR trošku neznámý, ale ve Velké Británii se jede cup těchto vozů a je jich tam spousta. Auto má skvělé jízdní vlastnosti především na brzdách a v zatáčkách, což je vidět na technických okruzích, jedinou nevýhodou je slabší výkon motoru Ford V6, který disponuje výkonem 330 PS, takže na delších rovinkách ztrácí na silnější vozy. V každém případě jsem s tímto autem velmi spokojen.

V ESET V4 Cupu jste startoval již loni, jak hodnotíte jeho aktuální úroveň a organizaci?

Myslím že se tento seriál velmi zvedl a ukazuje svou úroveň, to se také týče veškerého servisu kolem závodů, zatím vše šlape jak má, dobrá propagace, dobrá komunikace s týmy a jezdci,takže tato cesta je nadějná!

V tabulce ESET Endurance Vám aktuálně patří druhá příčka za Miroslavem Konopkou. Do konce letošního ročníku schází ještě tři závody a tak je asi ještě předčasné chtít po Vás nějaké závěry, nicméně s jakým výsledkem byste byl na konci roku spokojen?

Ano jsem sice průběžně druhý, ale je to hlavně způsobeno tím, že se některých závodů neúčastnilo mnoho konkurenčních jezdců, takže kdybych se pohyboval na konci sezony v první desítce, tak bych to považoval za úspěch, už i kvůli tomu, že ESET endurance se nerozděluje na třídy, takže proti o moc silnějším vozům těch šancí mnoho není!!

Interview mit Milan Valasek

Milan Valasek aus Racing ADS Team gehörte auf dem Salzburgring zu erfolgreichsten Fahren. Er gewann im

Langstreckenrennen die Klasse bis 3.500ccm a war Zweiter in der Gesamtwertung.

Auf dem Salzburgring wurde das Langstreckenrennen ungewohnt auf nur 60 min ausgeschrieben. Was halten sie von diesem Format?

Es ist ein sehr guter Format, der viele Vorteile mitbringt! Man kann alleine fahren, die Kosten werden reduziert und das nicht nur wegen gekürzten Renndauer aber auch durch das Tankverbot (man benötigt keine Tankanlage und Zusatzmechaniker mehr). Dieses Format habe ich bereits letztes Jahr vorgeschlagen!!

Ihre Ginetta G 50 kann in manchen Breitengraden exotisch wirken obwohl es sich um ein klassisches britisches Rennfahrzeug der Spezifikation GT4 handelt. Können sie uns das Fahrzeug nähe vorstellen?

Dieses britische Fahrzeug ist in der Tschechei relativ unbekannt, aber in England gibt es ein Markenpokal mit vielen dieser Fahrzeuge. Ginetta hat sehr gute Fahreigenschaften, vor allem bei Bremsen und bei Kurvenfahrt. Man erkennt es bei technischen Strecken. Einziger Nachteil ist eine relativ schwache Leistung des Ford V6 Motors von 330PS, somit verliert das Fahrzeug etwas auf den Geraden. Auf jeden Fall bin ich mit der Ginetta sehr zufrieden.

Sie starteten im ESET V4 Cup bereits in der letzten Saison. Wie beurteilen Sie das aktuelle Niveau und die Organisation?

Ich denke, dass sich dieser Cup sehr erhoben hat und zeigt ein hohes Niveau, vor allem durch den Service rund um die Rennen. Alles läuft wie geschmiert, die Kommunikation mit den Teams und auch die Propagation, sie auf einem hoffungsvollen weg!

In der ESET Endurance Gesamtwertung liegen auf zweiten Platz hinter Mroslav Konopka. Bis ende der Saison sind es noch drei Rennen, es ist sicher noch voreilig aber mit welchen Ergebnis wären sie am ende des Jahres zufrieden?

Ja, ich bin zwar Zweiter aber hauptsätzlich weil nicht alle Fahrer an allen Rennen teilgenommen haben. Somit wäre ich zufrieden wenn ich unter den besten Zehn abschließe, auch deswegen, dass man in ESET Endurance nicht die einzelnen Klassen bewertet und somit ich nur wenig Chancen gegen die stärkeren Fahrzeuge habe!!

Page 5: ESET MAG Salzburgring 2014

Závodům TWC kraloval Zoran

Poglajen

Dějištěm čtvrtého závodního víkendu ESET Touren Wagen Cupu byl rakouský Salzburgring, kam jezdci zavítali po závodech na Hungaroringu, Red Bull Ringu a v Poznani.

Na startovním roštu sedmého a osmého závodu sezóny 2014 se sešlo úctyhodné pole dvaceti sedmi jezdců, kterým s přehledem kraloval slovinský závodník Zoran Poglajen se čtvrtou evolucí vozu Renault Clio Cup.

Jezdec týmu AK Lamko s přehledem dominoval oběma sobotním závodům a ze Salzburgringu tak odjíždí s maximálním počtem bodů. Druhé místo v první závodní jízdě vybojovala domácí závodnice Isabella Walkoun z týmu Renowa Racing a z bronzu se po prvním závodě radoval leader průběžného pořadí, polák Maciej Szkudlarek.

Szkudlarek pak ve druhé závodní jízdě dokázal vybojovat druhé místo, když nestačil pouze na suveréna víkendu Zorana Poglajena a pro body za třetí místo si po skvěle zvládnuté jízdě dojel jezdec týmu Art of Racing Lukáš Uxa. Jezdci týmu Art of Racing stáli na pódiu také v sobotním závodě a na své konto si tak hned při své první účasti v ESET Clio Cupu připsali tři pódiová umístění.

Na Salzburgring dorazil také velký favorit Milan Haering. U jeho vozu se však již v průběhu volných testů porouchal motor a pro tohoto českého jezdce tak víkend předčasně skončil. Víkend na Salzburgringu se naopak vydařil polskému mladíkovi Tomaszi Rzepeckemu, který premiérově rozšířil řady týmu Basenhurt A&T Racing v jehož čele stojí zkušený Marek Rzepecki. Tomasz na sebe upozornil hned v prvním závodě, který sice nakonec kvůli kolizi dokončil až na 24. místě. Do onoho nešťastného okamžiku však patřilo mladému polákovi pěkné třetí místo. Ve druhém závodě pak Rzepecki potvrdil své kvality výborným šestým místem.

Doppelsieg für Zoran Poglajen

Salzburgring gastierte das vierte Rennen des ESET TWC Cup´s.

Bei wechselhaften aber warmen Wetterbedingungen feierte Zoran Poglajen aus Slowenien einen Doppelsieg.

Der Fahrer des AK Lamko Teams dominierte beide Rennen und verließ den Salzburgring mit der maximalen Punktausbeute. Zweite wurde die heimische Bella Walkoun (Renowa Racing) vor dem Leader der Gesamtwertung Maciej Szkudlarek.

Maciej Szkudlarek erkämpfte dazu den zweiten Platz im Rennen zwei sehr knapp vor dem stark fahrenden Lukas Uxa (Art of Racing).

Die tschechischen Art of Racing Fahrer krönten ihre TWC Prämiere auch noch mit einem dritten Rang im Langstreckenrennen, das der Slowene Tomas Trcek vor Marek Rzepecki aus Polen gewann.

Unter dem 30 köpfigen Feld fehlte einer der Favoriten Milan Häring, der nach Motorschaden frühzeitig aufgeben musste. Dagegen gelang ein toller Einstand dem jüngsten der Rzepecki Familie. Tomasz fuhr im ersten Rennen bis zu seinem Ausfall auf Platz 3 und bestätigte seine gute Leistung mit dem sechsten Rang im zweiten Rennen.

Page 6: ESET MAG Salzburgring 2014

Salzbulgring přinesl celkem tři

double

Po pátečním vytrvalostním závodě pokračoval sobotní program čtvrtého závodního víkendu ESET V4 Cupu dvěma závody všech tří kategorií závodů ve sprintu.

Oproti páteční sluncem zalité trati si na sobotní ráno počasí připravilo znatelně nižší teploty a deštěm smáčenou trať pro první kolo všech tří závodních jízd. Odpoledne se pak již teploty opětovně vyšplhali k třicetistupňové hranici a jezdci tak v průběhu jednoho dne zažili dva naprosto odlišné závody.

Další dvě vítězství pro Jakuba Knolla Ve velkém sprintu si pro své druhé letošní double dojel jezdec týmu Charouz Racing System, Jakub Knoll s Mercedesem SLS GT3. Jakub Knoll tak má po dnešních závodech na kontě celkem pět triumfů a upevnil si tak o něco více své vedoucí postavení v tabulce průběžného hodnocení. Pozadu však nezůstali ani Knollovi největší konkurenti. Jmenovitě Andrzej Lewandowski, který si s vozem Porsche 997 v barvách týmu Lukas Motorsport dojel v prvním závodě pro druhé místo a slovenský závodník Miroslav Konopka z týmu ARC Bratislava, které své Porsche dovezl do cíle na třetím místě ve druhém závodě. Výborný výkon předvedl v obou závodech také rakouský jezdec Josef Stadtegger, který se svým Porsche 997 GT 3 vybojoval body za druhé a třetí místo. O vítězství ve třídě -3.500 se podělili Adam Rzepecki a Marcel Müller.

Sprinty -2.000 ovládnul domácí jezdec Rene Martinek Rene Martinek se do závodů ESET V4 Cupu vrátil po vynechaných závodech v polské Poznani tím nejlepším možným způsobem. Bývalý vrchař, pro letošní rok usedá do vozu Honda Civic, na své domácí trati nedal soupeřům sebemenší šanci. Jediným jezdcem, který dokázal s Martinkem udržet tempo, byl jezdec slovenského týmu Procar Motorsport Peter Schober. Schober, jenž startuje s vozem BMW 320i, projel v obou závodech cílem na druhém místě s minimální ztrátou (0,655s a 0,736s) a po zásluze se tak raduje ze dvou druhých míst. Na bronzový stupínek se po obou závodech postavil Slovinec Zoran Poglajev, jenž startuje s novou evolucí Renault Clio RS IV v barvách vlastního týmu AK Lamko.

Formulové double pro Floriana Schnitzebaumera Velká smůla potkala na Salzburgringu dosavadního suveréna kategorie ESET L21 FORMULA Christopha von Grünigena, kterého po šesti odjetých kolech zradila převodovka u jeho formule Master. Technických problémů doposud neporaženého českého pilota tak využil jezdec týmu Franz Wöss Racing Florian Schnitzebaumer, který dokázal ovládnout oba formulové závody. O druhá místa se podělili rivalové na trati a přátelé mimo ni Andreas Germann a domácí matador Franz Wöss. Ze zisku pohárů za dvě třetí místa se pak radoval švýcarský jezdec Wolfgang Jaksch, jenž pro letošní sezónu přesednul do kokpitu Formule Master.

Doppelsiege auf dem Salzburgring

Im Gegenteil zum sonnigen Wetter am Freitag regnete es am Samstag vormitttag. Der Regen war zwar nicht stark und ist bereits während der Mittagspause wieder verschwunden, die Fahrer erlebten somit zwei völlig verschiedene Rennen.

Weitere zwei Siege für Jakub Knoll Beide Sprinterrennen gewann der Charouz Racing System Fahrer Jakub Knoll auf Mercedes SLS GT3. Jakub Knoll hat somit bereits fünf Siege auf seinem Konto und konnte seine Gesamtführung verfestigen. Zweite wurde Andrzej Lewandowski vor Josef Stadtegger (beide Porsche). Andrzej Lewandowski startete auch im Porsche Carrera CEZ Rennen, das nach einem Unfall durch rote Flagge beendet wurde. Die Organisation schaffte es nicht sein Fahrzeug aus dem parc ferme frei zu geben und verhinderte somit sein Start im Rennen 2. Nach dem Jakub Knoll erreichte als zweiter Josef Stadtegger vor Miroslav Konopka. Adam Rzepecki und Marcel Müller gewannen jeweils ein Rennen der Klasse bis 3500 ccm.

Rene Martinek beherrschte die 2-liter Klasse Rene Martinek beherrschte das Große Feld der kleinen Division. Er gewann mit seinem Honda Civic beide Rennen sehr knapp jeweils vor dem BMW Fahrer Peter Schober und Zoran Pogaljen auf Renault Clio Cup IV.

Double für Florian Schnitzebaumer Florian Schnitzenbaumer (Franz Wöss Racing) siegte in beiden Formel Rennen vor Andreas Germann (Rennen 1), Franz Wöss (Rennen 2) und Wolfgang Jaksch. Der tschechische Fahrer und ESET L21 Tabellen führende Christoph von Grünigen musste wegen Getriebeschaden aufgeben.

Page 7: ESET MAG Salzburgring 2014

Výsledky

ESET ENDURANCE 1. Jürgen Daum, Daniel Uckermann / Zawotek 2. Milan Valasek / Racing ADS Team 3. Adam Rzepecki / Basenhurt A&T Racing Team

RACE 1

ESET SPRINT 1. Jakub Knoll / Charouz Racing Systém 2. Andrzej Lewandowski / Lukas Motorsport 3. Josef Stadtegger / Josef Stadtegger

ESET SPRINT / GT3 1. Jakub Knoll / Charouz Racing Systém 2. Miro Konopka / ARC Bratislava 3. Maximilian Völker / Reiter Engineering

ESET SPRINT -2.000 1. Rene Martinek / MSC Rotteneqq 2. Peter Schober / Procar Motorsport 3. Zoran Poglajen / AK Lamko

ESET TWC 1. Zoran Poglajen / AK Lamko 2. Bella Walkoun / Renowa Racing 3. Maciej Szkudlarek / Maciej Szkudlarek

ESET L21 FORMULA 1. Florian Schnitzebaumer / Franz Wöss Racing 2. Andreas Germann / CR Racing Team 3. Wolfgang Jaksch / Wolfgang Jaksch

Ergebnisse

ESET ENDURANCE TWC 1. Tomas Trcek / Atosport Jazon 2. Marek Rzepecki / Basenhurt A&T Racing Team 3. Martin Syrovatko, Lukas Uxa / Art of Racing

RACE 2

ESET SPRINT 1. Jakub Knoll / Charouz Racing Systém 2. Josef Stadtegger / Josef Stadtegger 3. Miro Konopka / ARC Bratislava

ESET SPRINT / GT3 1. Jakub Knoll / Charouz Racing Systém 2. Miro Konopka / ARC Bratislava

ESET SPRINT -2.000 1. Rene Martinek / MSC Rotteneqq 2. Peter Schober / Procar Motorsport 3. Zoran Poglajen / AK Lamko

ESET TWC 1. Zoran Poglajen / AK Lamko 2. Maciej Szkudlarek / Maciej Szkudlarek 3. Lukáš Uxa / Art of Racing

ESET L21 FORMULA 1. Florian Schnitzebaumer / Franz Wöss Racing 2. Franz Wöss / CR Racing Team 3. Wolfgang Jaksch / Wolfgang Jaksch

Page 8: ESET MAG Salzburgring 2014

5

4

4

Je tomu rok ...

... nezdá se to, ale čas opravdu plyne jako voda. Ve čtvrtek 24. července to byl rok, co z tohoto světa odešel náš kamarád Lukáš Hanžl. Většina z vás Lukáše znala a stejně tak i jeho příběh.

Tým Křenek Motorsport a stejně tak i pořadatelský tým ESET V4 Cupu, by rádi Lukymu vzdali svůj hold.

Lukyho startovním číslem bylo vždy číslo 21 a právě toto číslo se stane novým symbolem formulové třídy ESET FORMULA, která byla před závody v Poznani přejmenována na ESET L21 FORMULA.

#21 LUKY ... never forget ...

Es ist ein Jahr her .. .

... es kommt einem nicht so vor, aber die Zeit vergeht schneller als man denkt. Am Donnerstag den 24.July war es genau ein Jahr her, als uns unserer Freund Lukas Hanzl verlassen hat. Die meisten von euch haben Lukas gekannt, genau so wie seine Geschichte.

Team Krenek Motorsport und die Organisation des ESET V4 Cup´s möchten Luky ein Hold aussprechen.

21 war stets Luky´s Startnummer und genau deswegen wird diese Nummer ab jetzt zum Symbol der Formelrennen im ESET V4 Cup, die ab dem Rennen in Poznań ESET L21 FORMULA heißt.

Page 9: ESET MAG Salzburgring 2014

Christof von Grüningen: „Každý

závod je pro mě výzva“

Christof von Grüningen v letošním roce absolvuje druhou sezónu mezinárodního šampionátu ESET V4 Cupu. Stejně jako loni brázdí Grüningen evropské tratě za volantem Formule Master týmu Daltec Racing. Mladého švýcarského pilota jsme před mosteckým závodním víkendem trochu vyzpovídali.

Christofe, v letošním roce vítězíš prakticky všude, kde se dá, jak si letošní sezonu užíváš a jak ji prozatím hodnotíš?

Každý závod je pro mě nová výzva. Vždy se na závod těším a soustředím se, abych jej vyhrál.

Jediný víkend, kde jsi nezískal plný počet bodů, byl Salzburgring. Přemýšlel jsi o tom zpětně nebo jsi to hned hodil za hlavu a nyní už se soustředíš pouze na Most?

Někdy mám prostě smůlu, stejně jako tomu bylo právě na Salzburgringu. Ale snažím se negativní myšlenky rychle vypustit a těšit se na další závod.

Loni jsi v Mostě dokázal zvítězit. Jak se ti líbí zdejší trať?

Je to velmi pěkná trať a pěkné město. Z minulých závodů mám skvělé vzpomínky.

Tvůj loňský rival Christopher Höher se letos ukázal jen na Red Bull Ringu. Nechybí ti vaše loňské souboje?

Samozřejmě, že chybí. Ale konkurence je stále velká a musím tak být i nadále obezřetný.

Christof von Grüningen: „Für mich

ist jedes Rennen wieder eine neue

Herausforderung“

Christof von Grüningen absolviert heuer bereits seine zweite Saison im ESET V4 Cup. Genau so wie im Vorjahr Sitz er am Lenkrad eines Formel Masters des Teams Daltec Racing. Vor dem Most Rennen haben wir mit dem jungen Schweizer Pilot gesprochen.

Christof, in diesem Jahr gewinnst du praktisch überall, wo es nur geht. Wie beurteilst du deine bisherige Saison?

Für mich ist jedes Rennen wieder eine neue Herausforderung. Aber ich freue mich auf jedes und konzentriere mich um es zu gewinnen.

Das einzige Rennwochenende wo du nicht die maximale Punkten Ausbeute erreicht hast war Salzburgring. Denkst du darüber rückwirkend nach oder konzentrierst du dich nur noch an das nächste Rennen in Most?

Manchmal habe ich auch Pech, so wie in Salzburg. Aber ich versuche diese negativen Erfahrungen wegzustecken und nach vorne zu schauen.

Letztes Jahr konntest du im Most gewinnen. Wie gefällt dir diese Rennstrecke?

Dies ist eine sehr schöne Strecke und sehr schöne Stadt. Ich habe tolle Erinnerungen an vergangene Rennen.

Dein letztjährige Rivale Christopher Höher zeigte sich nur auf dem Red Bull Ring. Fehlen dir nicht eure Zweikämpfe?

Ja, natürlich, aber der Wettbewerb bleibt in der Nähe, und ich muss mich auch weiterhin gleichermaßen konzentrieren.

Page 10: ESET MAG Salzburgring 2014

Autodrom Most

Své první motoristické akce se město Most dočkalo nedlouho po druhé světové válce, když byl 25. května 1947 na trati kolem pivovaru odstartován první rychlostní závod motocyklů. O pět roků později se v Mostě uskutečnilo také první klání automobilů.

Na začátku sedmdesátých let se začalo o bojovat na okruhu, jenž byl vytyčen na komunikaci dálničního typu u nového vlakového nádraží. Trať v délce 3450 metrů získala velkou popularitu i v zahraničí a v roce 1979 se stala poprvé dějištěm jednoho z podniků prestižního seriálu závodů sportovních vozů a sportovních prototypů Interserie. Ovšem při stále vyšších nárocích kladených především na bezpečnost neměl klasický okruh příliš velkou naději na dlouhou existenci. Proto se začala na opačném okraji města stavět speciální závodní dráha. Její dobudování v roce 1983 definitivně uzavřelo dlouhou historii závodů na improvizovaných silničních tratích.

Technické údaje tratě

délka tratě: 4212 m šířka závodní tratě: 12 - 15 m nejdelší rovina 792 m nejkratší rovina 150 m počet zatáček: 21 z toho 12 pravých a 9 levých převýšení: 12,04 m

Traťový rekord: 1:25,610 min Stefan Mücke (D) Mercedes Benz C-Klasse DTM 15. 5. 2009

Dění v Mostě

Dění pátého závodního víkendu ESET V4 Cupu sezóny 2014 bude rozloženo do čtyř dnů. Vše začne ve čtvrtek 7. srpna volnými testy, které budou pokračovat i v pátek ráno. Odpoledne již přijdou na řadu první kvalifikace pro všechny tři sprinty i vytrvalost. Náplň sobotního programu ESET V4 Cupu obstarají čtyři závodní jízdy v pořadí: malý SPRINT (9:00), velký SPRINT (10:40), FORMULE (12:35) a ENDURANCE (14:50).

V neděli pak víkend uzavře druhé kolo kvalifikací a tří závodů.

Autodrom Most

Die erste Motorsportveranstaltung in Most gab es bereits kurz nach dem zweiten Weltkrieg, als am 25. Mai 1947 rund um die Brauerei das erste Motorradrennen gestartet wurde. Nur fünf Jahre später folgte auch das erste Automobilrennen.

Anfangs der siebziger Jahre kämpfte man schon auf eine Rennstrecke, die sich in nähe des neuen Bahnhofs befand und zum Teil aus der autobahnähnlichen Kommunikation bestanden hat. Die 3.450 m lange Strecke war auch im Ausland sehr populär, 1979 gastierte hier auch die angesehene Interserie. Wegen den immer höheren Sicherheitsanforderungen hatte diese Strecke keine großen Zukunftsaussichten, deswegen begann man auf der anderen Stadtseite mit dem Bau einer neuen permanenten Rennstrecke. Deren Fertigstellung im Jahre 1983 beendete eine lange Historie der Motorsportaustragungen auf improvisierten Straßenkursen.

Technische Informationen

Länge: 4212 m Breite: 12 - 15 m Längste Gerade 792 m Kürzeste Gerade 150 m Anzahl der Kurven: 21 davon 12 rechts und 9 links Höhenunterschied: 12,04 m Streckenrekord: 1:25,610 min Stefan Mücke (D) Mercedes Benz C-Klasse DTM 15. 5. 2009

Veranstaltungen in Most

Das fünfte Rennveranstaltung des ESET V4 Cups der Saison 2014 wurde aufgeteilt in vier Tage. Alles fängt am 7. August mit freien Testfahrten an und am Freitag beginnen die Qualifikationen. Am Samstag folgen dann die ersten Rennen: SPRINT bis 2000 ccm (9:00), SPRINT (10:40), FORMEL (12:35) und ENDURANCE (14:50). Am Sonntag folgen die zweiten Runden der Qualifikationen und Rennen.

Page 11: ESET MAG Salzburgring 2014

NEXT RACE: 22.-24. 8. 2014 – SLOVAKIA RING

NEXT RACE: 22.-24. 8. 2014 – SLOVAKIA RING

Page 12: ESET MAG Salzburgring 2014