28
juli - augustus 2014 gemeente Westerlo Boerenkrijglaan 61 2260 Westerlo 014 54 75 75 www.westerlo.be [email protected] Internationaal folklorefestival op 9 en 10 augustus Parel van de Kempen GEMEENTE WESTERLO Westels Volksfeest op 11 en 12 juli Kasteelfeesten en Marie-Antoinette op kasteel de Merode

juli - augustus 2014

Embed Size (px)

Citation preview

Page 1: juli - augustus 2014

• juli - augustus 2014 •

• gemeente Westerlo • Boerenkrijglaan 61 • 2260 Westerlo • 014 54 75 75 • www.westerlo.be • [email protected]

Internationaal folklorefestival op 9 en 10 augustus

Parel van de KempenGEMEENTE WESTERLO

Westels Volksfeest op 11 en 12 juli

Investeer mee in het Storm-windparkKasteelfeesten en Marie-Antoinette op kasteel de Merode

Page 2: juli - augustus 2014

juli - augustus 20142

wetenswaard

Feest op 11 en 21 juli

Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag op vrijdag 11 juli en de Nationale feestdag op maandag 21 juli roept de gemeente iedereen op om de vlag buiten te hangen.

Op maandag 21 juli is er naar aanleiding van de Nationale feestdag om 10.45 uur een eucharistieviering, gevolgd door het Te Deum in de Sint-Lambertuskerk in Westerlo.

In de zomer naar de markt in WesterloOok tijdens de zomermaanden zien de Westelse marktkramers je graag komen op de wekelijkse woensdagmarkt! Op de vakantiemarkt van woensdag 2 juli trakteren ze je op een gratis ijsje.

In ruil voor onderstaande bon kan je op de Grote Markt je ijsje afhalen. Bovendien dompelen de marktkramers de markt onder in een zonnige ambiance. Bovenop de wekelijkse gezelligheid, is er heel wat animatie. Je krijgt er ook gratis krasloten waarmee honderden bezoekers in de prijzen vallen. De waardebonnen zijn geldig bij de markthandelaars op Westerlo markt.

Gemeente past werking kopiedienst en archief aanVerenigingen en particulieren kunnen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis (elke weekdag van 9 tot 12 uur, woensdagnamiddag en maandagavond) blijvend terecht bij de kopiedienst voor eenvoudige kopies.

Papierbehandeling zoals nieten, vouwen, bijsnijden en inbinden, is echter niet meer mogelijk en we vragen bovendien dat je de kopies zelf maakt. Afrekenen kan bij de medewerkers. Wil je opzoekingen doen in het archief? Dan vragen we dat je minstens een dag op voorhand een afspraak maakt. Dat kan telefonisch op het nummer 014 53 92 44.

Deze aanpassingen zijn nodig voor een optimalere personeelsinzet, waarbij we wel trachten tegemoet te komen aan de vraag van verenigingen.

communicatiedienst gemeentehuis [email protected] - 014 53 92 40

Een venster op de wereld

Wie kon 32 jaar geleden vermoeden dat lokale radio Golden Flash alle mediastormen zou doorstaan en vandaag te beluisteren is in de hele wereld?

Toen de Van Kerkhovens in 1982 vrije radio Golden Flash oprichtten was de respons in Westerlo en omgeving erg groot. Bij de herverdeling van de radiofrequenties in 2004 was er geen plaats meer voor Golden Flash, maar de medewerkers vonden een nieuw kanaal om de zender te laten voortbestaan: www.goldenflash.be werd een internetradio. De studio’s zijn vandaag 100 % digitaal, geen plaatjes of cd’s meer, maar radioapparatuur met intelligente software. Dertig medewerkers geven er het beste van zichzelf. Vandaag krijgt de radio reacties uit heel de wereld. Vaak van Vlamingen in het buitenland maar ook van mensen die de taal niet begrijpen maar de muziek appreciëren.

www.goldenflash.be

De gemeente roept iedereen op om op 11 juli de Vlaamse vlag en op 21 juli de Belgische vlag uit te hangen.

GOED VOOR 1 GRATIS IJSJE aangeboden door de Westelse

marktkramers

Bon voor 1 hoorntje met 1 bol vanille-ijs tijdens de vakantiemarkt op woensdag 2 juli 2014 aan de ijskar op de Grote Markt. Bon geldig zolang de voorraad strekt.

Page 3: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 3

beste

De zomervakantie is aangebroken! Tijd om twee maanden onbezorgd te genieten! En daar zorgen we in Westerlo zeker en vast voor. Er staat deze zomer heel wat leuks op het programma. De aftrap wordt gegeven op de vakantiemarkt van woensdag 2 juli met een gratis ijsje. De bon vind je op de pagina hiernaast. Maar daarmee stopt het niet.

De Kasteelfeesten vinden dit jaar plaats op 5 en 6 juli. Dat is altijd zalig genieten in het park van Kasteel de Merode. En op dezelfde plaats kan je tussen 20 augustus en 6 september naar het openluchtspektakel Marie-Antoinette.

Ook om naar uit te kijken zijn het Westels Volksfeest op 11 en 12 juli en het Internationaal Folklorefestival op 9 en 10 augustus. Op vrijdag 11 juli en 8 augustus kan je voor het gemeentehuis gratis naar de openluchtfilm: Marina en het Vonnis.

Voor de sportievelingen zijn er onder andere de Beker van Westerlo voetbal, het Kampioenschap van Westerlo wielrennen, de beker van Westerlo vissen, het Groot Westels Petanquetornooi en de Kapelse Midweek-Classic.

Tijdens de zomervakantie hebben we voor kleuters en lagereschoolkinderen een grote keuze aan activiteiten. Kinderen van 6 tot 14 jaar kunnen elke dag meespelen op de gloednieuwe speelpleinwerking op het terrein van basisschool De Beeltjens. De speelpleinmonitoren staan al te popelen om de kinderen een leuke zomer te bezorgen. Aan voor- en naopvang is ook gedacht. En de kleuters kunnen terecht in de Kinderclub van Tongerlo. De sportdienst organiseert heel wat sportkampen. Er is voor elk wat wils: ponykampen, viskampen, een cirusdriedaagse,... Meer info op pagina 19.

Voor tieners organiseert de jeugddienst samen met de jeugddiensten van Herselt en Hulshout drie uitstappen: naar Bobbejaanland, een survivaldag in Durbuy en een dagje lasershooten en karten. Meer info op pagina 18.

We wensen jullie een fantastische zomer!

wOOrd VOOraFwetenswaard

Tinne Wuyts schepen

Westelse wereldse sportievelingen wandelen 100 kilometerKen je het Fair West Team nog? Net als vorig jaar gaan ze opnieuw de uitdaging aan om 100 kilometer te wandelen voor het goede doel. De stappers zijn Kris Van Noten, Frederik Carens, Jelle De Meyer en Tom Doms. In 30 uur wandelen ze 100 kilometer door de Hoge Venen. Elk team zamelt daarbij 1 500 euro in voor projecten van Oxfam Solidariteit.

Fair West rekent ook op jouw morele en financiële steun. Je kan het team steunen met een gift op rekeningnummer BE37 0000 0000 2828 en mededeling 8062 - OTW TEAM 208 - GIFT. Voor giften vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest.

www.oxfamtrailwalker.be

HuisartsenwachtpostenIn het weekend en op feestdagen is je eigen huisarts meestal niet bereikbaar. Voor dringende ziekten en problemen zijn er huisartsenwachtdiensten.

Heultje• weekends

van vrijdag 19 uur tot maandag 8 uur• feestdagen

van vooravond feestdag 19 uur tot ochtend na feestdag 8 uur

Huisartsenwachtpost Mechelsesteenweg 70 Heist-op-den-Berg www.wachtpostheist.be - 0900 20 002

Oevel, Oosterwijk, Tongerlo, Voortkapel, Westerlo en Zoerle-Parwijs• weekends

van vrijdag 19 uur tot maandag 8 uur (Geel en Herentals)Westerlo zaterdag en zondag van 8 tot 20 uur

• feestdagenvan vooravond feestdag 19 uur tot ochtend na feestdag 8 uur (Geel en Herentals)Westerlo op feestdag van 8 tot 20 uur

Lokaal Dienstencentrum TerHarte Verlorenkost 22 Westerlo Nederrij 99 Herentals en Molseweg 204 Geel www.wachtpostzuiderkempen - 014 22 22 00

Page 4: juli - augustus 2014

juli - augustus 20144

nieuws uit gemeenteraad & cOllege

Autonoom Gemeentebedrijf WesterloHet college van burgemeester en schepenen heeft laten onderzoeken welke gemeentelijke activiteiten ze het best kan onderbrengen in een Autonoom Gemeentebedrijf. Daaruit blijkt dat de gemeente het best Sportcomplex De Beeltjens met de sporthal en het nieuwe zwembad achter het gemeentehuis verzelfstandigt.

Een Autonoom Gemeentebedrijf is een agentschap van een gemeente, maar heeft een eigen rechts-persoonlijkheid. Heel wat gemeenten hebben delen van hun werking al verzelfstandigd. Een Autonoom Gemeentebedrijf blijft altijd een 100-%-dochter van de oprichtende gemeente en wordt bestuurd door een raad van bestuur en een directiecomité. De raad van bestuur bestaat uit leden van de gemeenteraad. Door het recht op btw-aftrek is een Autonoom Gemeentebedrijf financieel voordelig. Het college gaat de gemeenteraad dan ook voorstellen om het Autonoom Gemeentebedrijf Westerlo op te richten.

Gemeente in overleg met De LijnOm besparingsredenen bouwde vervoersmaatschappij De Lijn in 2012 haar dienstverlening sterk af. Ook in Westerlo verminderde het aanbod aan lijnbussen. Daarop was heel wat kritiek.

Het college van burgemeester en schepenen had overleg met De Lijn Antwerpen over het verminderd aanbod openbaar vervoer in onze gemeente, vooral dan wat betreft lijn 540 Herentals-Westerlo. Ook de werking van de belbus en de vraag om invoering van een gratis belbusnummer werden besproken.

Overdreven snelheidDe lokale politie heeft de voorbije maanden op heel wat plaatsen snelheidsmetingen uitgevoerd. Uit die metingen bleek nogmaals dat er in straten zoals Geneinde, de Oevelse Dreef en Tolhuis in Tongerlo, de Jaak Lemmenslaan in Zoerle-Parwijs en Ter Voort in Voortkapel te snel gereden wordt. Aan de politie Zuiderkempen is gevraagd om regelmatig controles te blijven houden.

Busvervoer schooljaar 2014-2015Conny Cars uit Heultje blijft ook volgend schooljaar de busmaatschappij van de gemeente. De gemeente heeft busvervoer nodig voor uitstappen van de gemeente-scholen en de tekenschool, voor vakantieactiviteiten van de jeugddienst en de sportdienst, voor de Kinderclub en voor uitstappen naar de zustergemeenten in Duitsland en Nederland.

100 % groene stroomDe gemeente, het OCMW, de politiezone Zuiderkempen en de kerkfabrieken hebben een driejarig contract met ENI afgesloten voor de levering van aardgas. Voor de levering van 100 % groene stroom sloten ze een contract van drie jaar af met elektriciteitsleverancier EDF Luminus. Eandis werkte de prijsvraag uit.

De maatschappij beloofde op de gemeenteraad dat alle huidige bewoners tijdens de werkzaamheden een andere sociale woning in Tongerlo, Voortkapel of Oosterwijk krijgen. Wie dat wenst kan na de bouwwerkzaamheden terugkeren naar de wijk. De werken zullen ongeveer twee jaar duren.

Verkavelingen in Heultje en OevelDe gemeenteraad heeft het wegtracé goedgekeurd dat een nieuwe verkaveling voor tien gekoppelde en vier vrijstaande woningen mogelijk maakt. De verkaveling bevindt zich tussen Het Locht en de Hoge Akkers in Heultje en is een project van Danneels.

Ook keurde de gemeenteraad het wegtracé van een verkaveling achter huisnummers 9 tot 19 in de Dumpelstraat in Oevel goed. Daar is plaats voor veertien kavels waarvan vijf voor gekoppelde woningen en negen voor vrijstaande woningen. Het is een project van Topographos.

Behaag de KempenOok dit najaar neemt de gemeente deel aan de actie Behaag de Kempen. IOK biedt tijdens de actie heel wat ecologisch waardevolle hagen, struiken en bomen aan. Zo wil IOK de natuurwaarde van de particuliere tuinen in de Kempense gemeenten mee versterken.

Nieuws uit gemeenteraad en college van burgemeester en schepenenHet college van burgemeester en schepenen vergaderde vijf keer in mei en behandelde 149 agendapunten. De gemeenteraad kwam samen op maandag 26 mei. Er stonden zesentwintig punten op de agenda.

Page 5: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 5

nieuws uit gemeenteraad & cOllege

Glasvezelverbinding tussen gemeentehuis en technisch centrumDe firma Hegrola uit Heultje gaat voor de gemeente graafwerken uitvoeren in de Boerenkrijglaan, de Hollandse dreef, de Kardinaal Cardijnstraat, Heksenbrug, Overwijs en de Oevelse dreef. De werkzaamheden dienen om een wachtbuis te plaatsen. In die wachtbuis legt men daarna een glasvezelkabel. Die glasvezelverbinding dient om de digitale communicatie tussen het gemeentehuis en het technisch centrum in de Oevelse dreef te verbeteren.

Kruispunt Olenseweg-Geneinde-Ter VoortSinds er verkeerslichten staan op het kruispunt van de Olenseweg met Geneinde en Ter Voort, zijn ook de files er toegenomen. Heel wat mensen vinden dat het kruispunt er niet veiliger op geworden is. De gemeente heeft hierover overlegd met de wegbeheerder, het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid. Het college van burgemeester en schepenen heeft het Agentschap uitdrukkelijk gevraagd om zeer dringend maatregelen te nemen om het kruispunt te verduidelijken en veiliger te maken.

Nieuwe stoepen en fietspadenHet college van burgemeester en schepenen heeft een actielijst goedgekeurd van stoepen en fietspaden die in de loop van het najaar vernieuwd worden. Die actielijst wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad.

Zo zijn er werkzaamheden gepland in Zoerleberg. De huidige stoep wordt er ingericht als fietspad. In Heultje wordt er in een deel van de Fabriekstraat een stoep en een fietspad aangelegd. In Tongerlo krijgen het fietspad, de stoep en de greppel in een deel van Geneinde en de stoep in de Meulemans-laan een vernieuwingsbeurt. De Schuurveldstraat in Oosterwijk krijgt in de bocht een uitwijkstrook voor fietsers. In Spikdorenveld in Westerlo worden een stoep en een fietspad aangelegd aan de school.

Zwarte Braak OosterwijkDe Geelse Huisvesting is van plan om een deel van de sociale woningen in de Zwarte Braak, de Koningin Fabiolastraat en de Koning Boudewijnstraat af te breken. In de plaats van de bestaande woningen uit de jaren zeventig komen er nieuwe sociale woningen die voldoen aan de eisen van hedendaags comfort en de geldende milieueisen.

Over de gemeenteraad en het collegeHet college van burgemeester en schepenen is het dagelijks bestuur van de gemeente. Het bestaat uit de burgemeester, zes schepenen en de OCMW-voorzitter-schepen. Ze vertegenwoordigen de partijen CD&V en N-VA. De vergaderingen vinden wekelijks plaats achter gesloten deuren.

De gemeenteraad bestaat uit zevenentwintig leden: dertien van CD&V, tien van N-VA, twee van Vld-Sp.a-PositiefW, een van Groen en een van Vlaams Belang. De volgende gemeenteraad vindt plaats op maandag 1 september om 20 uur.

De verslagen van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen vind je ook op www.westerlo.be.

Parkeren in EJ Van Gansenstraat en blauwe zone centrum. Inspraakvergadering op woensdag 2 juliOp woensdag 2 juli om 20 uur is er in de raadzaal van het gemeentehuis een inspraakvergadering over parkeren in de EJ Van Gansenstraat en over de blauwe zone in het centrum van Westerlo. De EJ Van Gansenstraat is een straat in het centrum van Westerlo en loopt evenwijdig met de Grote Markt. De straat ligt ook net buiten de blauwe zone. Op woensdagvoormiddag is het er markt. Iedereen is van harte welkom!

Page 6: juli - augustus 2014

juli - augustus 20146

lOkaal dienstencentrum terHarte

Oud rusthuis verandert in eigentijds lokaal dienstencentrum TerHarteIn maart zijn aannemers gestart met de verbouwing van het oude rusthuis Parel der Kempen in de Verlorenkost in Westerlo. Het gebouw krijgt een nieuwe bestemming als Lokaal Dienstencentrum en opent eind dit jaar de deuren.

Verlorenkost

serviceflats

serv

icefla

tsOCMWzaal ‘t Rietjesociale dienst

OCMW

laagbouw

lokaal dienstencentrumTerHarte

hoogbouw

lokaal dienstencentrumTerHarte

woonzorgcentrum

Parel der KempenP

P

P

P

ININ

IN

ingang tijdens verbouwingen

toekomstige ingangLokaal dienstencentrumen OCMW

Dorpsrestaurant

OntmoetingscentrumLokaal Dienstencentrum TerHarte is een dienst van het OCMW. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen ongeacht kleur, leeftijd, geloofsovertuiging,…

Je kan er vanaf januari elke dag terecht voor een drankje en een warme maaltijd in het Dorpsrestaurant en natuurlijk voor een leuke babbel. Je kan er kranten lezen en er zijn heel wat gezelschapsspelen. Er is ook een groot aanbod aan informatieve, vormende, creatieve en recreatieve activiteiten en een gepaste dienstverlening.

Activiteiten voor jong en oudRegelmatig zijn er activiteiten samen met andere organisaties uit de gemeente en uit de omgeving. Samen met die organisaties trachten we aan te voelen wat leeft in de gemeente, en op welke vlakken we actie kunnen ondernemen.

Page 7: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 7

lOkaal dienstencentrum terHarte

Verlorenkost

serviceflats

serv

icefla

tsOCMWzaal ‘t Rietjesociale dienst

OCMW

laagbouw

lokaal dienstencentrumTerHarte

hoogbouw

lokaal dienstencentrumTerHarte

woonzorgcentrum

Parel der KempenP

P

P

P

ININ

IN

ingang tijdens verbouwingen

toekomstige ingangLokaal dienstencentrumen OCMW

Dorpsrestaurant

Cafetaria Het Rietje en het DorpsrestaurantCafetaria Het Rietje krijgt een opfrisbeurt met een grote nieuwe toog en een extra bergruimte. Aansluitend aan Het Rietje bouwt men het Dorpsrestaurant.

Informatie en dienstverleningIn het dienstencentrum kan je terecht voor informatie over de thuiszorg, de mindermobielencentrale, de Rolmobiel, de voetverzorging, de maaltijdbedeling, serviceflats en alle niet-residentiële zorg.

Centrale inkom voor dienstencentrum en OCMWDe centrale inkom van het lokaal dienstencentrum wordt ook de centrale toegang voor het OCMW. In het lokaal dienstencentrum zijn burelen, een kapsalon, voetverzorging, les- en vergaderlokalen, de dokterswachtpost en een gezellige patio ondergebracht. Ook buiten krijgt de omgeving een make-over zodat er aan sport zoals petanque en tai chi kan gedaan worden.

Lokaal Dienstencentrum TerHarte Verlorenkost 22 Westerlo [email protected] - 014 53 88 68

Page 8: juli - augustus 2014

juli - augustus 20148

milieu

Compost afhalen of thuis laten leverenCompost nodig? Bij IOK Afvalbeheer kan je compost ophalen met een aanhangwagen, of aan huis laten leveren. Gemakkelijk!

Losse compost, aan huis geleverdDe levering (1 tot 7 kubieke meter) gebeurt met een vrachtwagen met grijpkraan. Vanaf de openbare weg kan 6 meter ver gelost worden. De prijs bedraagt 25 euro per kubieke meter compost en 35 euro per kubieke meter extra fijne compost. Bestellen kan op het nummer 014 56 27 75. De compost wordt op de afgesproken dag geleverd nadat IOK de betaling ontvangen heeft. Voor thuislevering vanaf 7 ton betaal je contant aan de chauffeur bij levering.

Bigbags compost, aan huis geleverdEen bigbag bevat een kubieke meter of 700 kilo compost en kost 25 euro plus 15 euro waarborg. Voor extra fijne compost betaal je 35 euro plus 15 euro waarborg. De waarborg krijg je terug als je de lege bigbag terugbrengt.

Zelf halenOp het Milieubedrijf Beerse en in Meerhout kan je zelf met je eigen aanhangwagen compost afhalen. De prijs bedraagt 13 euro per ton voor compost en 23 euro per ton voor extra fijne compost.

IOK Afvalbeheer - 014 56 27 75

Korenbloem, superplantDe korenbloem is een eenjarige inheemse plant die vooral in wegbermen te vinden is. Door gebruik van zuivere granenmengsels is de korenbloem uit het korenveld verdwenen. Hij komt nog wel voor in bermen, vooral als die niet te vaak gemaaid worden. Een plant kan tot twintig bloemen vormen die veel nectar produceren. Voor bijen is het dan ook een superplant! De bloeiperiode is van juni tot augustus. Je kan korenbloemen inzaaien met originele mengsels gemengd met bijvoorbeeld klaproos, klaver en dille. Er bestaat ook een kweekvariant. Wie korenbloemen zaait hoeft niet meer de tuin uit om vlinders te zien!

Vriend van samenaankoop groene stroom en gas. schrijf je (opnieuw) in!

Wil je besparen op je energiefactuur? En wil je daarbij ook je steentje bijdragen voor een beter milieu? Doe dan mee met de groepsaankoop groene stroom en gas van de provincie Antwerpen. Van 1 juli tot 28 september kan je vrijblijvend en zonder enige aankoopverplichting inschrijven bij het onthaal van het gemeentehuis en op www.samengaanwegroener.be.

Ook als je vorig jaar deelnam aan de samenaankoop kan je opnieuw inschrijven. Breng je laatste eindafrekening (12 maanden) van elektriciteit en aardgas mee.

Energieleveranciers kunnen op de online veiling begin oktober hun beste bod geven. Na de veiling krijg je een persoonlijk aanbod van de goedkoopste energieleverancier. Pas dan beslis je of je van energieleverancier verandert.

Open tuinendagIn het weekend van 28 en 29 juni stellen heel wat tuineigenaars in heel Vlaanderen hun bijzondere tuinen open voor tuinliefhebbers. Ook in Westerlo kan je dat weekend een aantal tuinen bezoeken:

• tuin Ouderits-Van Heuckelom, Heidestraat 40 Oevel

• tuin Van Mellaerts-Mertens, Taxandriastraat 4 Oevel

• tuin Danny D’Joos, Goudvinkstraat 32 Heultje

• tuin Van De Sande-Van Asten Holleweg 12 Heultje

Ook in juli zijn een aantal tuinen nog open voor het publiek. De data vind je in de agenda achteraan.

www.opentuinen.be

Page 9: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 9

milieu

Een bloempothuisje voor oorwormen

Bladluizen in de tuin? Zet oorwormen in: ze verslinden er heel veel! Je kan samen met de kinderen of de kleinkinderen een potje met stro maken voor ze. Je bindt een bundeltje stro samen met een touw. Neem het touw lang genoeg zodat je het bloempotje hiermee nog kan vastmaken aan de boom. Als je het stro vouwt, zal het zich goed vastklemmen. Dan steek je het touw door het gaatje van de bloempot en hang je het ondersteboven met het touw met een lus aan een tak vast. Een perfect huis voor oorwormen.

Vriend van de bandenspanningBandenproducenten raden aan om een keer per maand de bandenspanning van de auto te controleren. De aanbevolen spanning staat in het instructieboek, aan de binnenkant van het benzineklepje en ook vaak op een sticker op de deur aan de bestuurderszijde.

Een goede bandenspanning zorgt voor 2 tot 5 % besparing op brandstof, minder uitstoot van CO2, een betere wegligging, een langere levensduur van de banden, preventie tegen klapbanden en een kortere remweg. Alleen maar voordelen dus!

Workshop meubels herschilderen donderdag 3 juliZin om je interieur aan te pakken en je meubels om te toveren? Leer welke verschillende natuurlijke verfsoorten er bestaan en waarvoor ze geschikt zijn. Oefen en experimenteer met verschillende verfsoorten en probeer een aantal verftechnieken uit. Dit alles onder de professionele begeleiding van Goedele van Old Red Barn uit Westerlo. Kamp C zorgt dat al het materiaal aanwezig is. Voorzie best aangepaste kledij.

De workshop vindt plaats in Kamp C in de Britselaan 20 in Oosterwijk op donderdag 3 juli van 12 tot 17 uur. Deelnemen, inclusief broodjeslunch bij aanvang, kost 60 euro (op voorhand te betalen). Inschrijven kan via [email protected] en 014 27 96 50.

Workshop Tadelakt zaterdag 19 juliWil jij je keuken of badkamer een uniek en origineel tintje geven? Misschien is tadelakt dan wel een goed idee! Tadelakt is een zeer oude techniek uit Noord-Afrika. Het wordt er gebruikt in bijvoorbeeld badhuizen en koepeldaken.

Een unieke eigenschap van tadelakt is dat het uitermate hard wordt en waterafstotend is. Ideaal dus als stijlvolle (muur)bekleding en bovendien een milieuvriendelijke pleister.

De workshop vindt plaats in Kamp C in de Britselaan 20 in Oosterwijk op zaterdag 19 juli van 10 tot 16 uur. Inschrijven en betalen op voorhand is nodig. De prijs bedraagt 60 euro, inclusief broodjeslunch.

Zomerklussen aan je huis? Pak het duurzaam aan!Kamp C is de hele zomer open voor gratis en onafhankelijk advies: iedere dinsdag tot vrijdag en de derde zaterdag van de maand van 9 tot 17 uur.

Enkel op vrijdagen 11 en 15 augustus en zaterdag 16 augustus is het Centrum gesloten.

www.kampc.be Britselaan 20 Oosterwijk [email protected] - 014 27 96 50

Een zelfgemaakt bloempothuisje is ideaal voor oorwormen.

PomP je banden

vriendvan.be

Kleurrecepten met chalk paint voor meubels (boek 2013)

Page 10: juli - augustus 2014

juli - augustus 201410

Sociale dakisolatieprojecten huurwoningenBinnen enkele jaren is dakisolatie verplicht in alle woningen in Vlaanderen. Wie een woning verhuurt, wacht dus best niet langer om het dak te isoleren. Voor huurwoningen bewoond door kwetsbare huurders zorgt de Vlaamse overheid samen met de netbeheerders met een extra hoge premie van 23 euro per vierkante meter voor een stevig duwtje in de rug. Bovendien begeleidt een projectpromotor zowel verhuurders als huurders bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken. Hij stelt zelf een aannemer aan en vraagt achteraf de premie aan bij de netbeheerder.

In ruil wordt van de verhuurder verwacht dat hij de huurprijs niet verhoogt omdat het dak geïsoleerd wordt en dat hij het lopend huurcontract niet voortijdig opzegt.

www.energiesparen.be/socialedakisolatie milieudienst gemeentehuis [email protected] - 014 53 91 70

EnergiekEnergie neemt een grote hap uit het gezinsbudget. Toch kan je flink besparen door te investeren in maatregelen die je energieverbruik verminderen. Zo kan je bijvoorbeeld je woning isoleren, je oude stookketel vervangen door een condensatieketel of hoogrendementsglas plaatsen. Je energiefactuur zal drastisch dalen!

Investeringen kosten geld. Daarom kan je nu goedkoop lenen voor energiebesparende investeringen. Bij IOK kan je lenen bij EnergieK dat via een federaal fonds leningen aan 2 % heeft voor energiebesparende maatregelen. Je kan tot 10 000 euro lenen, de termijn van terugbetaling bedraagt vijf jaar. Je kan zelfs, indien je het financieel moeilijk hebt, onder bepaalde voorwaarden, een renteloze lening aangaan.

IOK Antwerpseweg 1 Geel [email protected] - 014 57 42 79 (9 tot 12 uur)

wOnen tOerisme

Schilderswandeling op zondag 31 augustus

Op zondag 31 augustus van 13.30 tot 17.30 uur nemen een vijftigtal kunstenaars een plaats in op het binnenplein of in de dreef van de abdij van Tongerlo en demonstreren er hun meest geliefde kunstvorm. Diverse technieken komen aan bod zoals aquarel, keramiek, beeldhouwen in hout en steen, olieverf, dot-painting, portrettekenen, vilten en kalligrafie.

Je kan het ontstaan, de uitvoering en het afgewerkte resultaat van de kunstwerken bekijken. De kunstenaars geven graag uitleg over hun inspiratie, de gebruikte materialen en technieken. Tijdens je wandeling langs de kunstenaars kan je ook genieten van een stukje poëzie van de dichters van Trapken Op en van straatanimatie-acts.

In het da Vincimuseum in de abdij is er een tentoonstelling met munten en bankbiljetten uit vijf continenten van 67 VC tot heden. Tijdens de schilderswandeling betaal je voor een bezoek het voordelige groepstarief van 2 euro.

Om 14.30 uur geeft de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Tongerlo een optreden op het binnenplein. Het concert is opgedragen aan de erevoorzitter van de fanfare, abt Jeroen De Cuyper. Het Torenhof tegenover de abdij serveert lekkere streekspecialiteiten zoals Tongerlo abdijbier en ambachtelijk ijs. De toegang is gratis.

Toerisme Westerlo - 014 54 54 28 www.toerismewesterlo.be www.facebook.com/toerismewesterlo

De toegang is gratis.

Page 11: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 11

tOerisme

Puzzelfietszoektocht

Tot 30 september kan je deelnemen aan de puzzelfietszoektocht van Toerisme Westerlo. Onderweg moet je een aantal vragen beantwoorden om de knooppunten van je fietstocht te ontdekken. Vul dan het antwoordformulier in en bezorg het voor 1 oktober aan Toerisme Westerlo. Daarna krijg je een uitnodiging voor de prijsuitreiking. Uit alle juist ingevulde antwoordformulieren wordt een aantal winnaars getrokken. Deelnameformulieren kan je gratis afhalen bij Toerisme Westerlo.

WandelzoektochtGa je liever te voet op verkenning in Westerlo? Haal dan een gratis deelnameformulier van de wandelzoektocht bij Toerisme Westerlo. Onderweg moet je goed opletten om de foto's te herkennen. Bezorg voor 1 oktober je formulier aan Toerisme Westerlo en maak kans op een van de mooie prijzen die verloot worden tijdens de prijsuitreiking.

Speurtocht voor kinderenVoor kinderen van 7 tot 12 jaar heeft Toerisme Westerlo een plezante speurtocht. Tijdens een korte wandeling moet je op tien bijzondere plekken een vraag oplossen of een opdracht uitvoeren. Als je alles hebt opgelost, breng je het deelnameboekje binnen bij Toerisme Westerlo en kan je een mooie prijs winnen. De gratis deelnameboekjes zijn af te halen bij Toerisme Westerlo tussen 1 mei en 30 september.

Toerisme Westerlo - 014 54 54 28 www.toerismewesterlo.be www.facebook.com/toerismewesterlo

Prinsheerlijk picknickwandelen 1 mei tot 30 septemberEen prachtige wandeling, boeiende filmpjes onderweg, een mooi plekje en een goed gevulde picknickzak met heerlijke streekproducten. Dat zijn de ingrediënten van Prinsheerlijk picknickwandelen.

Toerisme Westerlo stippelde wandelingen van 5 en 10 kilometer uit langs de knooppunten van het wandelnetwerk de Merode en stelt enkele mooie picknickplekjes voor aan het water, in het bos, onder een lindeboom,...

Langs het wandeltraject vind je QR-codes. Met een app op je smartphone kan je die codes ontcijferen en word je doorverwezen naar een website. Bekijk de filmpjes en kijk even binnen in gebouwen die niet altijd open zijn en kom meer te weten over de geschiedenis van Westerlo.

Wat zit er in de picknickzak?• voor volwassenen

Drie sneden abdijbrood met abdijkaas van Postel, een sandwich, ambachtelijke honingkoek, hard gekookt eitje, boter, huisbereide confituur, merodekoekje, ambachtelijk ijsje, fairtrade fruitsap, bordje, bestek en servet.

• voor kinderenTwee sandwiches, hard gekookt eitje, boter, choco, huisbereide confituur, merodekoekje, ambachtelijk ijsje, fairtrade fruitsap, bordje, bestek en servet.

Hoe reserveren?Prinsheerlijk picknickwandelen kan tot 30 september elke dag, behalve maandag. Je reserveert minstens een dag op voorhand via 014 54 43 91 of [email protected]. Afhalen van de picknickzak kan alle dagen, behalve maandag, tussen 9 en 17 uur in de Bakkerij-IJskafee aan de achterkant van Het Torenhof, Geneinde 1 Tongerlo.

Prijs?Een koeltas met picknick voor een volwassene en een brochure met het wandeltraject kosten 11,50 euro. Een koeltas met picknick voor een kind tot 10 jaar en een kleurplaat kosten 6 euro.

Toerisme Westerlo - 014 54 54 28 www.toerismewesterlo.be www.facebook.com/toerismewesterlo [email protected] - 014 54 43 91

Deelnameformulieren bij Toerisme Westerlo.

Page 12: juli - augustus 2014

juli - augustus 201412

cultuur en Vrije tijd

Vergeten groenten opnieuw ontdekken (boek 2005)

Workshop Taiko

OXOtica op 11, 12 en 13 juliOXOt presenteert OXOtica: een expo in

het Hoveniershuis in de Hollandse Dreef 1 in Westerlo. De vernissage vindt plaats op vrijdag 11 juli om 19 uur. Zaterdag 12 en zondag 13 juli is de tentoonstelling open vanaf 14 uur.

De expo serveert een mix van schilderijen, sculpturen, foto's en video. Op het

binnenplein kan je genieten van muziek en woord. Er is kinderanimatie en gratis camping. De toegang is gratis.

Met medewerking van De Facktorij, De Vinken, De Dreef, Tarmac, Diva Benini en vele anderen.

www.oxotwesterlo.weebly.com

Koken met vergeten groenten workshops in oktoberHoeveel vergeten groenten herken je nog? Kom dit ontdekken op de workshop en smul mee van zelfbereide gerechten. Traiteur Sigrid, genomineerde bij de Horeca Awards, gaat samen met jullie aan de slag!

De workshops vinden plaats op donderdagen 2, 9 en 16 oktober van 18.30 uur tot 21.30 uur in de Merodezaal in Heultjedorp 1. Deelnemen kost 20 euro per workshop. Inschrijven kan bij de cultuurdienst op het gemeentehuis.

Workshop donderdag 2 oktober• Aardpeersalade met cashewdressing• Moussaka met vergeten groenten• Koolrabi in de wok

Workshop donderdag 9 oktober• Soepje van pastinaak en boterraap• Schorsenerentaart met walnoten en champignons• Savooi gevuld met pittig gehakt en een puree van

frieslander met oerprei

Workshop donderdag 16 oktober• Salade met roodlof, groenlof en rammenas met een

gegratineerd geitenkaasje• Soepje van diverse wortelen• Gepofte aardappel met een zalfje van peterseliewortel• Warmoes met gegratineerde vis

cultuurdienst gemeentehuis [email protected] - 014 53 92 00

WORKSHOP TAIKOTaiko is een Japanse vorm van drummen waarbij houding en beweging de grondslag vormen van de ritmes die getrommeld worden. De trommels zijn veelal heel grote drums die gemaakt worden van hout en runderhuiden. Hun lage doordringende klanken brengen een energie over die recht naar de buik gaat.Bij het Taiko wordt aandacht besteed aan zowel lichaam, geest als gevoel.

De cursus bestaat uit 5 lessen.wanneer: dinsdagavond 9 september, 23 september, 21 oktober, 4 november en 18 november 2014uur: 19 tot 22 uurplaats: polyvalente zaal van Voortkapel (Stijn Streuvelsstraat 11, 2260 Westerlo)deelnameprijs: 90 euro.inschrijven: cultuurdienst Westerlo

telefonisch 014 53 92 03 , email: [email protected]. (inschrijvingdefinitiefnabetaling)

maximum 20 personen toegelaten

‘Japanse drum’

Inschrijven voor de workshop Taiko kan bij de cultuurdienst op het gemeentehuis. De plaatsen zijn beperkt dus snel zijn is de boodschap.

Page 13: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 13

bib

Openluchtfilm Marina op vrijdag 11 juli

Op vrijdag 11 juli kan je om 22 uur gratis naar de film Marina van Stijn Coninx komen kijken. Ter gelegenheid van het Westels Volksfeest een dag later wordt deze film in openlucht op groot scherm getoond voor het gemeentehuis in de Boerenkrijglaan 61.

De film is deels gebaseerd op het jonge leven van Rocco Granata en heeft Matteo Simoni en Evelien Bosmans in de hoofdrollen. Het Italiaans jongetje volgt in de jaren vijftig zijn vader naar België, waar die als mijnwerker een beter bestaan hoopt op te bouwen. Maar Rocco heeft andere toekomstplannen dan de mijn en gaat op zoek naar zichzelf en de liefde. Voor en na de film kan je ook drankjes kopen. De film duurt 2 uur.

De zomer van het spannende boekFan van psychologische thrillers, historische misdaadromans of avontuurlijke detectives? De bib laat je traditiegetrouw de hele zomer lang onderduiken in razend spannende boeken. Je vindt een hele lading criminele toppers in De Kast.

Openluchtfilm Het Vonnis op vrijdag 8 augustus

Op vrijdag 8 augustus om 21.30 uur kan je gratis en in open lucht naar de film Het Vonnis komen kijken. Het groot scherm staat opgesteld voor het gemeentehuis in de Boerenkrijglaan 61.

Als de moordenaar van zijn vrouw door een procedurefout wordt vrijgelaten, slaan bij Luc Segers (Koen De Bouw) de stoppen door. Hij neemt het recht in eigen handen en zal zich daarna meten met de rechtsstaat die hem in de steek heeft gelaten.

Een pakkende rechtbankthriller van Jan Verheyen, over recht en rechtvaardigheid, moraal en ethiek. (112 minuten).

De toegang is gratis.

Kasteelpark 5, 2260 Westerlo, 014 54 94 [email protected] www.bibwesterlo.be

vrijdag 8 augustus om 21.30 uurbar vanaf 20.30 uur

op het voorplein van het gemeentehuis

De toegang is gratis.

BibkaffeIedereen die zin heeft in een gezellige babbel bij een tas koffie is welkom op de Bibkaffe op dinsdagen 22 juli en 19 augustus van 14 tot 16 uur in de bib. Tijdens de zomer biedt de bib iets extra aan in de vorm van verhalen en een film.

Page 14: juli - augustus 2014

juli - augustus 201414

kasteelFeesten - westels VOlksFeest - FOlklOreFestiVal

Kasteelfeesten op 5 en 6 juliOp zaterdag 5 en zondag 6 juli opent Kasteel de Merode in de Merodedreef in Westerlo de deuren voor de Kasteelfeesten.

Al 46 jaar een traditie in WesterloDeze editie staat weer bol van activiteiten om jong en oud te bekoren. En dat allemaal in een folkloristische, historische sfeer in het mooie park van het Kasteel van de familie de Merode.

Daarnaast zijn er de concerten in samenwerking met VLAMO Antwerpen, optredens van de Vrolijke Westelaren, kasteelbezoeken, roofvogelshows, de spectaculaire fly-ball met honden, geleide wandelingen in het park, waterfietsen op de vijvers, een demonstratie vliegvissen en andere sportieve activiteiten zoals de watersteekspelen en de death-ride vanaf het dak van het kasteel. De jongste bezoekers kunnen zich uitleven op springkastelen. De spiegeltent en de vele terrasjes zorgen ervoor dat de Westelse Kasteelfeesten een echt familiegebeuren zijn. De toegangsprijs bedraagt 8 euro, maar met de kortingbon in deze Westel Info betaal je slechts 3 euro. De toegang is gratis voor -14-jarigen.

Klassiek avondconcert op vrijdag 4 juliOp vrijdag 4 juli om 20 uur vindt in de ridderzaal een klassiek avondconcert plaats met sopraan Anneke Luyten. De all-in-formule met drank en hapjes kost 50 euro. Kaarten kan je telefonisch bestellen op 0494 47 19 24. Na overschrijving op rekeningnummer BE57 4176 0089 2135 van het Feestcomité Westerlo met vermelding van naam en adres worden de kaarten toegestuurd.

www.kasteelfeesten-westerlo.be

Kortingbon Kasteelfeesten 2014

kortingbon - 5 euro

geldig op zaterdag 5 juli voor 1 persoon

niet cumuleerbaar met andere kortingen

Westels Volksfeest op 11 en 12 juli

Op zaterdag 12 juli vindt ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag de twaalfde editie van het Westels Volksfeest plaats voor het gemeentehuis in de Boerenkrijglaan 61. De toegang is gratis.

Om 16 uur start het feest met optredens van lokaal talent, om 20.30 uur treedt Matthias Lens op en om 21.30 uur staan The New Blabbers op het podium. Westelse verenigingen zorgen voor de randanimatie met springkastelen, grime en een uitgebreid aanbod aan hapjes en drankjes.

Het Westels Volksfeest wordt op vrijdag 11 juli om 20 uur officieel geopend met een openingszitting in het gemeentehuis, om 22 uur gevolgd door de vertoning van de Vlaamse film Marina, aangeboden door de bib.

Met steun van deVlaamse overheid

Initiatief voor het FEEST van de VLAAMSE GEMEENSCHAP

VlFeest11_A2-A3_Word_0211_c02.indd 1 14/03/12 11:30

WESTELS VOLKSFEEST

ZATERDAG 12 JULI - 16.00 uurVOORPLEIN GEMEENTEHUIS WESTERLO

gratis inkom

Vlaamse Film: “Marina”vrijdag 11 juli . 22 uur

i.s.m. Bibliotheek Westerlo - KWB Westerlo

een organisatie van Westelse verenigingen i.s.m. met gemeente Westerlo en met de steun van

met optredens van lokaal talent

ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag

THE NEW BLABBERSMATTHIAS LENS

Page 15: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 15

kasteelFeesten - westels VOlksFeest - FOlklOreFestiVal

Internationaal Folklorefestival op 9 en 10 augustusOp zaterdag 9 en zondag 10 augustus kan je aan het gemeentehuis terecht voor de 48ste editie van het Internationaal Folklorefestival, een organisatie van Die Spelewei. Je kan er genieten van authentieke dansen en muziek uit verschillende windstreken. Dit jaar staan dansensembles uit drie continenten op het podium: Ierland, Slovakije, Indonesië en Brazilië. Op dinsdag 12 augustus is er een seniorenvoorstelling in De Zoerla.

Voorstellingen• zaterdag 9 augustus - avondvoorstelling om 20 uur• zondag 10 augustus - namiddagvoorstelling met

kinder- en randanimatie om 14 uur• dinsdag 12 augustus - seniorenvoorstelling in De

Zoerla om 13.30 uur - reserveren op voorhand

TicketsTickets zijn in voorverkoop vanaf 1 juli te koop bij Toerisme Westerlo in de Boerenkrijglaan 25, op 014 54 54 28 of [email protected]. Je kan ook een ticket kopen aan de ingang. Voor de seniorenvoorstelling op dinsdag moet je vooraf inschrijven bij Toerisme Westerlo.

Een weekje vakantie in eigen land? Word gastgezin!Om de buitenlandse gasten op te vangen, rekent Die Spelewei op de gastvrijheid van de Westelaren. Ze zoeken gezinnen die twee of meer buitenlandse gasten gedurende een zestal dagen willen opvangen. Iedereen kan gastgezin zijn. De goesting en openheid om een stukje van de wereld in huis te halen volstaan.

www.diespelewei.be/festival [email protected] - 0496 68 09 46 Internationaal Folklorefestival Westerlo

Westels Volksfeest op 11 en 12 juli

Op zaterdag 12 juli vindt ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag de twaalfde editie van het Westels Volksfeest plaats voor het gemeentehuis in de Boerenkrijglaan 61. De toegang is gratis.

Om 16 uur start het feest met optredens van lokaal talent, om 20.30 uur treedt Matthias Lens op en om 21.30 uur staan The New Blabbers op het podium. Westelse verenigingen zorgen voor de randanimatie met springkastelen, grime en een uitgebreid aanbod aan hapjes en drankjes.

Het Westels Volksfeest wordt op vrijdag 11 juli om 20 uur officieel geopend met een openingszitting in het gemeentehuis, om 22 uur gevolgd door de vertoning van de Vlaamse film Marina, aangeboden door de bib.

Met steun van deVlaamse overheid

Initiatief voor het FEEST van de VLAAMSE GEMEENSCHAP

VlFeest11_A2-A3_Word_0211_c02.indd 1 14/03/12 11:30

WESTELS VOLKSFEEST

ZATERDAG 12 JULI - 16.00 uurVOORPLEIN GEMEENTEHUIS WESTERLO

gratis inkom

Vlaamse Film: “Marina”vrijdag 11 juli . 22 uur

i.s.m. Bibliotheek Westerlo - KWB Westerlo

een organisatie van Westelse verenigingen i.s.m. met gemeente Westerlo en met de steun van

met optredens van lokaal talent

ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag

THE NEW BLABBERSMATTHIAS LENS

Kortingbon folklorefestival 2014

Breng deze bon mee en voor 1 betalende volwassene mag 1 persoon

gratis binnen.

De bon is geldig voor maximaal twee betalende volwassenen en dus twee gratis toegangen.

Kopieën van deze bon worden niet aanvaard. Alleen geldig op 9 en 10 augustus 2014.

Page 16: juli - augustus 2014

juli - augustus 201416

marie antOinette

Van 20 augustus tot 6 september kan je aan het kasteel van prins de Merode in de Merodedreef in Westerlo naar het openluchtspektakel Marie-Antoinette van Historalia. Marie-Antoinette is het verhaal van de laatste Franse koningin die stierf op de guillotine tijdens de Franse Revolutie en wordt verteld door Balthasar de Merode, de hofmeester van Marie-Antoinette.

Met een topcast uit de Vlaamse musicalwereld en dansers, acteurs en figuranten uit onze regio komen de schitterende choreografieën en de prachtige negentiende eeuwse kostuums van het Oostenrijkse en Franse hof tot leven in een decor met water, licht en vuur en tegen de achtergrond van het schitterende middeleeuws kasteel van Prins de Merode.

Speeldata• woensdag 20 augustus, donderdag 21 augustus, vrijdag 22 augustus, zaterdag 23 augustus en zondag 24 augustus

(uitverkocht) om 20.45 uur

• maandag 25 augustus (uitverkocht), woensdag 27 augustus, donderdag 28 augustus (uitverkocht), vrijdag 29 augustus en zaterdag 30 augustus om 20.45 uur

• donderdag 4 september, vrijdag 5 september en zaterdag 6 september om 20.45 uur

TicketsTickets zijn te koop via de website www.historalia.be en kosten 25, 29 of 33 euro. Je kan ook tickets kopen bij Toerisme Westerlo in de Boerenkrijglaan 25 in Westerlo.

high performance audio and visual dry rent solutions

Ann Van den Broeck Sasha Rosen Anne Mie Gils Mark Tijsmans

Muzikaal spektakel op het water voor het kasteel

van de prinsen de Merode in Westerlo

tickets: www.historalia.bevan Luc Stevens en Sam Gevers

20 augustus tot 7 september . 20:45

Marie Antoinette: de biografie (boek 2006)

Page 17: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 17

marie antOinette

Start de avond met een culinair arrangementHeb je een ticket voor Marie Antoinette? Fantastisch! Maar wat denk je ervan om de avond van de voorstelling in te zetten met een culinair arrangement ter plaatse! Kok van dienst is Meesterkok Felix Alen van Hof te Rhode uit Schaffen.

Je hebt keuze uit drie culinaire formules• Buffet

Keuze uit drie heerlijke historische schotels. Aanvang om 18.30 uur in de spektakeltent achter de tribune. Prijs 12,50 of 15 euro per schotel.

• Culinair FestivalDit all-in pakket is een historische culinaire wandeling in de spektakeltent achter de tribune. Aanvang om 18.30 uur. Prijs 47 euro.

• Historisch eetfestijnLaat je onderdompelen in de wereld van de achttiende eeuwse kasteelkeuken met pronktafels en lakeien in aangepaste kledij. Meesterkok Felix Alen bereidt een maaltijd met lang vergeten ingrediënten, kruiden en smaken. Het eetfestijn vindt plaats in de ridderzaal van het kasteel. Aanvang 18 uur. Prijs 115 euro.

De culinaire arrangementen kan je bestellen per e-mail op [email protected] of telefonisch op 014 53 81 41.

www.historalia.be/culinair.html

CastMet Annemie Gils als keizerin Marie-Theresia, Mark Tijsmans als Balthasar De Merode, Sasha Rosen als Prinses De Lamballe en Ann Van den Broeck als Marie-Antoinette, Michiel De Meyer, Floris de Vooght, Ruben Vankeer en Lotte Stevens als revolutionairs en meer dan tweehonderd plaatselijke topacteurs en topmedewerkers!

Page 18: juli - augustus 2014

juli - augustus 201418

zOmerVakantie VOOr tieners

De jeugddiensten van Herselt, Hulshout en Westerlo bieden tijdens de zomervakantie drie activiteiten voor tieners aan. Inschrijven kan bij de organiserende jeugddienst.

Bobbejaanland dinsdag 22 juliReis mee naar het plezantste land! Groot of klein, iedereen vindt in Bobbejaanland wel een attractie die het hart sneller doet slaan!

• Voor iedereen geboren van 1998 tot en met 2002.• De bus vertrekt op het Bistplein in Westerlo om

9.30 uur en is daar terug om 18.30 uur. Meebrengen: lunchpakket en drank, eventueel zakgeld.

• Prijs: 20 euro, inschrijven kan tot dinsdag 8 juli.

jeugddienst gemeentehuis [email protected] - 014 53 92 08

Survival LPM Durbuy dinsdag 12 augustusHaal de durfal in je naar boven en waag je aan de Via Ferrata (Italiaans voor ijzeren weg), het hoogteparcours en een tocht met een kajak in Durbuy. Meer info op www.lpm.be.

• Voor iedereen geboren van 1998 tot en met 2004 die groter is dan 1,30 meter.

• De bus vertrekt aan het Sportpark in het Industriepark 3 in Hulshout om 7.30 uur en is daar terug om 18.30 uur. Meebrengen: lunchpakket en drank voor 's middags, koek en drank als tussendoortje, kledij en schoenen die vuil en nat mogen worden, reservekledij en -schoenen, douchemateriaal en plastic zak om natte spullen in op te bergen.

• Prijs: 25 euro, inschrijven kan tot 4 augustus.

http://hulshout.ticketgang.eu

Karten en lasershooten donderdag 21 augustusBen jij klaar voor een namiddag vol spanning, adrenaline en avontuur? Ga dan mee karten en lasershooten in Mol bij Mol In Action.

• Deze activiteit staat open voor jongeren geboren van 1998 tot en met 2002 die groter zijn dan 1,30 meter.

• De bus vertrekt om 12.45 uur aan de Mixx in Asbroek 1 in Herselt en is daar terug om 16.45 uur. Meebrengen: zakgeld

• Prijs: 19 euro. Inschrijven kan via tot 14 augustus.

http://reserveren.demixx.be

Karting (boek)

Page 19: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 19

zOmerVakantie VOOr kleuters en lagerescHOOlkinderen

In de zomer naar de speelpleinwerkingBen je tussen 6 en 14 jaar? Nog geen plannen deze zomervakantie? Kom dan zeker eens mee spelen op onze gloednieuwe speelpleinwerking.

De speelpleinwerking vindt plaats op het terrein van basisschool De Beeltjens in Westerlo (toegang via Beeltjensdreef), elke dag van 9 tot 16 uur. Wie voor- en/of naopvang nodig heeft, kan op dezelfde plaats terecht bij de begeleiders van de Kinderclub tussen 7 en 9 uur en tussen 16 en 18 uur. Je kan ook een halve dag deelnemen. Brengen en ophalen gebeurt dan tussen 12 en 13 uur. De speelpleinwerking biedt een zomer lang speelplezier. Elke dag staan er spetterende activiteiten op het programma.

Betalen kan via overschrijving na ontvangst van je factuur aan een tarief van 2,50 euro per halve dag of 4,50 euro voor een hele dag of met de voordelige meerbeurtenkaart - te verkrijgen bij de jeugddienst.

• 22 euro voor 10 halve dagen• 40 euro voor 20 halve dagen

De tarieven zijn exclusief de kosten voor het gebruik van voor- en naopvang. Inschrijven op voorhand is niet nodig. De speelpleinwerking is gesloten op 11 juli, van 21 tot 25 juli en van 11 tot 18 augustus.

jeugddienst gemeentehuis [email protected] - 014 53 9208

Begin mei kregen alle kinderen van de lagere scholen van Westerlo een brochure met het hele aanbod aan initiatieven van de gemeente tijdens de zomervakantie. Heb je kleuters of lagereschoolkinderen? Dan zijn de speelpleinwerking, de sportkampen en De Kinderclub misschien wel leuke vakantieactiviteiten in de buurt! Je vindt de brochure ook op www.westerlo.be.

KinderclubDe Kinderclub voor kleuters vindt tijdens de zomervakantie plaats in de Kinderclub van Tongerlo in de Meulemanslaan 10.

Lagereschoolkinderen verwachten we bij de speelplein-werking in Basisschool De Beeltjens in Westerlo. Begeleiders van de Kinderclub zorgen voor de voor- en naopvang. De Kinderclub voor kleuters is gesloten op 11 juli, van 14 tot 18 juli en van 21 tot 25 augustus.

De Kinderclub - Meulemanslaan 10 [email protected] - 014 53 94 20

SportkampenDe sportdienst organiseert tijdens de zomervakantie heel wat sportkampen. Ook voor jongeren met een verstandelijke handicap is er deze zomer een sportkamp.

Heb je interesse om mee te doen? Neem dan contact op met de sportdienst op het gemeentehuis.

Er is enkel nog plaats voor volgende kampen:

• omnisportkamp van 30 juni tot 4 juli• kleutersportkamp van 30 juni tot 4 juli• kleutersportkamp van 18 tot 22 augustus

sportdienst gemeentehuis [email protected] - 014 53 92 12

Page 20: juli - augustus 2014

juli - augustus 201420

De tekenschool wil inspireren en creërenIn de tekenschool vinden we het belangrijk dat kinderen dicht bij huis de kans krijgen om hun creativiteit te ontplooien. De hoofdafdeling van de tekenschool bevindt zich in de Boerenkrijglaan 23 in Westerlo, maar er zijn ook afdelingen in Tongerlo, Oevel en Voortkapel. De lessen in de wijkafdelingen vinden meestal plaats vlak bij de basisschool en ook soms direct na de schooluren. In Westerlo zijn er lesmomenten op woensdagnamiddag en op zaterdag.

Naar de tekenschool in Westerlo, Tongerlo, Oevel of Voortkapel

De ateliers voor jongeren en volwassenen vinden plaats in de hoofdafdeling in Westerlo. Voor jongeren van 12 tot 18 jaar zijn er lessen op woensdag, vrijdag of zaterdag. Achttienplussers (volwassenen) hebben les op woensdag. Op www.westerlo.be vind je de exacte locaties en lesmomenten.

Inschrijfmoment op zaterdag 30 augustus

Op zaterdag 30 augustus is er in de Boerenkrijglaan 23 een inschrijfmoment voor leerlingen die les willen volgen in de tekenschool of de muziekacademie. Je kan er tussen 9.30 en 12.30 uur terecht. In september kunnen kinderen een keer proberen of de tekenschool iets voor hen is. Het inschrijvingsgeld bedraagt 62 euro voor -18-jarigen en 202 euro voor volwassenen. Er bestaat een verminderd tarief voor bepaalde doelgroepen. Daarnaast is er ook nog het cultuurparticipatiefonds waar je eventueel een beroep op kan doen.

tekenschool Westerlo Boerenkrijglaan 23 [email protected] - 014 54 93 09

tekenscHOOl spOrt

Er was eens... een tekenschool in Westerlo, Tongerlo, Oevel of Voortkapel waar je je op zaterdag 30 augustus voor kan inschrijven.

Beker van Westerlo voetbal eerste elftallenElke zomer organiseren de sportraad en de Westelse voetbalclubs die aangesloten zijn bij de KBVB de beker van Westerlo voetbal. De wedstrijden voor de eerste elftallen vinden dit jaar plaats tussen half juli en half augustus op de terreinen van KFC Oosterzonen (A en B) in de Bovemansstraat in Oosterwijk.

di 22 juli - 19 uur Oevel - Tongerlodi 22 juli - 19.15 uur Heultje - Immer Voortdi 29 juli - 19 uur Oosterzonen - Heultjedi 5 augustus - 19 uur Tongerlo - Oosterzonendi 5 augustus - 19.15 uur Immer Voort - Oeveldi 12 augustus - 19 uur kleine finale (plaats 3 en 4)di 12 augustus - 19.15 uur finale (plaats 1 en 2)

sportdienst gemeentehuis [email protected] - 014 53 92 10

Kampioenschap van Westerlo wielrennenOp zaterdag 6 september is het de tiende editie van het Kampioenschap van Westerlo Wielrennen. De wielerwedstrijd vindt plaats op een gesloten omloop van 2,3 kilometer in de Boerenkrijglaan, Overwijs, Kardinaal Cardijnstraat en Hollandse Dreef in Westerlo. Er zijn reeksen voor mannen - 40 jaar, + 40 jaar en + 60 jaar en voor vrouwen Voor de organisatie werkt de sportdienst samen met WTC Sooi van 't Hof. Inschrijven kan tot 27 augustus.

sportdienst gemeentehuis [email protected] - 014 53 92 10

Beker van Westerlo vissen Op zondag 13 juli zijn alle Westelse vissers die aangesloten zijn bij visclubs De Genieters, De Nieuwe Lippers, De Vrolijke Vissers, De Zaart, 't Heultje en 't Venneke uitgenodigd aan de vijver van visclub De Genieters in de Merodedreef in Westerlo. Van 13.30 tot 15.30 uur en van 16.30 tot 18.30 vindt daar de Beker van Westerlo vissen plaats.

sportdienst gemeentehuis [email protected] - 014 53 92 10

Beker van Westerlovissen

zondag 13 juli 2014

sportdienst Westerlo - www.westerlo.be

Parel van de KempenGEMEENTE WESTERLO

visclub De Genieters Westerlo13.30 tot 15.30 uur

16.30 tot 18.30 uur (1 reeks)

Page 21: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 21

spOrt

Groot Westels Petanquetornooi

Op donderdag 11 september vindt op de petanqueterreinen aan de cafetaria achter het gemeentehuis in de Boerenkrijglaan 61 het jaarlijkse Groot Westels Petanquetornooi plaats. Het tornooi start om 13 uur, aanmelden kan tot 12.45 uur.

Het petanquetornooi is voor 55-plussers uit Westerlo en voor niet-inwoners van Westerlo die lid zijn van een OKRA-afdeling in Westerlo. Deelnemen is gratis, je krijgt twee drankjes van de seniorenraad. Inschrijven kan bij de sportdienst op het gemeentehuis tot dinsdag 2 september.

sportdienst gemeentehuis [email protected] - 014 53 92 10

Initiatielessen BBB en aquagym voor volwassenenHeb je als volwassene interesse in aquagym of BBB? Er zijn nog enkele plaatsen vrij in de cursusreeksen die starten in september.

sportdienst gemeentehuis [email protected] - 014 53 92 10

Naar het zwembad tijdens de zomervakantieOok in de zomer kan je een duik nemen in het zwembad in de Meulemanslaan 6 in Tongerlo. Het zwembad is van maandag tot vrijdag open van 10 tot 12 uur, van 13 tot 17 uur en van 17.30 tot 21.30 uur, behalve op woensdagvoormiddag. Ook op zaterdag kan je er van 9.30 tot 12.30 uur terecht. Het zwembad is gesloten op 11, 12 en 21 juli en op 15 en 16 augustus.

Westerlo Swimming TeamRecent werd de vzw Westerlo Swimming Team boven de doopvont gehouden. Het Swimming Team gaat vanaf de opening van het nieuwe zwembad in het Kasteelpark in Westerlo een gevarieerd aanbod brengen van watergewenning voor de kleinsten tot seniorenzwemmen. Vanaf september staat het aanbod online en kan men inschrijven.

De gediplomeerde lesgevers en bestuursleden van het Westerlo Swimming Team hebben al heel wat ervaring, kennis en gedrevenheid om het geheel in goede zwembanen te leiden. Wie zich geroepen voelt om zich als bestuurslid, lesgever of vrijwilliger te engageren in de zwemschool-zwemclub is van harte welkom!

Westerlo Swimming Team Stijn Verbiest - [email protected]

Kapelse Midweek-Classic op woensdag 23 juliOp woensdag 23 juli organiseert WSC Duw Voort wielerwedstrijden voor nieuwelingen en junioren. Het vertrek en de aankomst van deze Kapelse Midweek-Classic zijn ter hoogte van ‘t Pleintje op Ter Voort. Om 16 uur starten de nieuwelingen voor een wedstrijd van 70 kilometer. Om 18.15 uur gaan de junioren van start voor 90 kilometer.

Op de omloop van 5 kilometer langs Ter Voort, de Zagerijstraat, de Meidoornstraat, de Berkenstraat, Gelendel, Elsbroek, Pasbrug, Strateneinde en opnieuw Ter Voort geldt van 15 tot 21 uur een stilstaan- en parkeerverbod, in de aankomstzone van 8 tot 22 uur. Het kruispunt van Ter Voort met de Stijn Streuvelsstraat is tijdens de wedstrijden afgesloten. Op de omloop geldt ook eenrichtingsverkeer. Meerijden in de richting van de wedstrijd is toegestaan. Voor doorgaand verkeer richting Morkhoven is er een omleiding via Olen.

Groot Westels petanquetornooi donderdag 11 september

sportdienst gemeentehuis - 014 53 92 10 [email protected]

Parel van de KempenGEMEENTE WESTERLO

Groot Westels petanquetornooi donderdag 11 september

sportdienst gemeentehuis - 014 53 92 10 [email protected]

Parel van de KempenGEMEENTE WESTERLO

Inschrijven kan tot 2 september bij de sportdienst op het gemeentehuis.

Page 22: juli - augustus 2014

juli - augustus 201422

Eind dit jaar opent sportcomplex De Beeltjens (bestaan-de sporthal en nieuwe zwembad) in het Kasteelpark in Westerlo de deuren.

Beheerder sportcomplex contractueel l voltijds l B1-B3Voor het sportcomplex zoekt de gemeente Westerlo een beheerder. Het gaat over een voltijdse contractuele betrekking van onbepaalde duur. Er wordt ook een wervingsreserve van twee jaar aangelegd.

Taken klantgericht beheer sportcomplex l coördinatie dagelijkse activiteiten l processen opzetten en maatregelen treffen om een efficiënte exploitatie te realiseren binnen de vooropgestelde budgetten

Voorwaarden ofwel een bachelordiploma, ofwel een diploma hoger onderwijs van 1 cyclus l slagen voor een selectieprocedure

Bruto geïndexeerd maandsalaris: minimum 2 318 euro - maximum 3 907 euro

Redders zwembad contractueel l voltijds/deeltijds l D1-D3Voor het zwembad zoekt de gemeente Westerlo redders. Het gaat over voltijdse en deeltijdse contractuele betrekkingen van onbepaalde duur. Er wordt ook een wervingsreserve van twee jaar aangelegd.

Taken toezicht l onderhoudstaken in en rond het zwembad l dienst doen als kassier(ster) tijdens de openingsuren l permanentie aan balie sportcomplex

Voorwaarden brevet Hoger Redder met recent bijscholingsattest l slagen voor een selectieprocedure

Bruto geïndexeerd maandsalaris voltijds: minimum 1 782 euro - maximum 2 774 euro

Hoe solliciteren? Stuur je sollicitatiebrief met cv en een kopie van het vereiste diploma (beheerder), een kopie van je brevet Hoger Redder met recent bijscholingsattest (redder) ten laatste op 1 augustus 2014 naar gemeente Westerlo, tav college van burgemeester en schepenen, Boerenkrijglaan 61 - 2260 Westerlo.Andere voordelen Maaltijdcheques (7 euro per dag) l fietsvergoeding l terugbetaling kosten buitenschoolse kinderopvang l hospitalisatieverzekering

personeelsdienst [email protected] - 014 53 91 94sportdienst [email protected] - 014 53 92 11 www.westerlo.be > vandaag in Westerlo > vacatures

Huwelijken in meiStefan Rogmans en Kelly De Ryck (10/5) l Tom Nys en Katty Covens (12/5) l Hans Struyfs en Annelies Van de Wouwer (17/5) l Olivier Raeymaekers en Kim Bellens (19/5) l Bart Leemans en Wim Schoenmakers (23/5) l Vick Nollet en Bea Daneels (23/5) l Koen De Smedt en Maddy Pelgrims (23/5) l Jan Van Beeck en Dorien De Haes (23/5)

50 jaar getrouwd in juli en augustusProficiat met jullie gouden bruiloft!

Marcel Helsen en Emmy Verwimp uit Tongerlo (3/7) l Leo Meeus en Margriet Celis uit Tongerlo (7/7) l André Vranckx en Annie Ruts uit Zoerle-Parwijs (10/7) l Louis Horemans en Clementine Helsen uit Voortkapel (11/7) l Louis Mertens en Marie-Louise Leirs uit Oevel (11/7) l Jos Sterckx en Joséphine De Backer uit Heultje (11/7) l Jef Verbraeken en Maritta Balus uit Heultje (18/7) l Arnold De Rijck en Magda Van Hemelen uit Heultje (22/7) l Fons Vos en Roos Van Kerckhoven uit Westerlo (25/7) l Fons Selderslaghs en Liliane Wuyts uit Westerlo (29/7) l Frans Helsen en Maria Van Kerckhoven uit Zoerle-Parwijs (1/8) l Stan Vleugels en Yvonne Dewin uit Heultje (1/8) l Achiel Luyten en Godelieve Thys uit Westerlo (7/8) l Jos Van Genechten en Greta Gorts uit Oevel (8/8) l Jos Heylen en Clementina Janssens uit Heultje (8/8) l Frans Peeters en Maria Vandeperre uit Oevel (14/8) l Karel Valgaeren en Rosette Luyten uit Westerlo (19/8) l Josephus Schauwers en Maria Laenen uit Westerlo (22/8) l Marcel Wynants en Greta Gorts uit Zoerle-Parwijs (22/8) l Jos Den Abt en Malvina Heylen uit Voortkapel (27/8) l Albert Coolkens en Hilda De Busser uit Oosterwijk (29/8) l Jos Gielis en Anna Van Reet uit Vijfhuizenstraat 80 Zoerle-Parwijs (29/8)

60 jaar getrouwd in juli en augustusProficiat met jullie diamanten bruiloft!

Frans Swolfs en Fanny Bellens uit Oosterwijk (3/7)

Overledenen in meiGust De Decker (90) uit Zoerle-Parwijs l Maria Vermeiren (67) uit Tongerlo l An Wynants (83) uit Westerlo l Véronique Sterkens (37) uit Zoerle-Parwijs l Jos Thys (75) uit Tongerlo l Staf Van Eysendeyk (58) uit Tongerlo l Jozef Sprengers (64) uit Voortkapel l Louis Verbist (84) uit Voortkapel l Melda Van Kerckhoven (92) uit Heultje l Els Spallier (73) uit Zoerle-Parwijs l Louisa Heylen (93) uit Voortkapel l Gusta Janssens (104) uit Voortkapel

burgerlijke standjObs in westerlO

Page 23: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 23

Heb je ook leuke Westelse foto’s? Mail ze voor 5 augustus naar [email protected] en misschien staat jouw foto dan in de volgende Westel Info. Foto’s van internet zijn meestal niet goed van kwaliteit en dus niet bruikbaar. Fotografeer ook geen personen die dat niet willen.

Bedankt schilouders en -grootouders!

Kleuters en grootouders samen op turnles in De Bezige Bijtjes Voortkapel.

De leerlingen van De Beeltjens met gids op stap in De Kwarekken.

Zelfuitleen in de bib: kinderspel!

Herdenking crash Lancaster 70 jaar geleden in Schobbroek.

Page 24: juli - augustus 2014

juli - augustus 201424

agenda

woensdag 2 juliWES Vakantiemarkt - 8-12 uur - zie p 2OOS Pony- en paardenjumping - 18 uur

[email protected] - 0494 20 02 79 LRV Westerlo Bijstraat

donderdag 3 juliWES Test Sevesoalarm - 11.45-13.15 uur

test elektronische sirenes www.crisiscentrum.be - www.seveso.be Gemeentestraat 9 - Nijverheidsstraat 4 Oevel School Abdijstraat 1 Tongerlo

OOS Workshop Meubels herschilderen - 12-17 uurzie p. 9

vrijdag 4 juliWES Klassiek avondconcert Kasteelfeesten

20 uur - zie p 14OOS Kermiskwis Fanfare De Strijders - 20 uur

[email protected] - 014 26 67 09 Klokkenhof Kerkhofstraat 12

zaterdag 5 juliWES Kasteelfeesten Westerlo - zie p 14ZOE Zomercursus yoga voor kinderen - 10.30 uur

ook op 26 juli, 2, 9, 16, 23 en 30 augustus [email protected] - 0473 93 77 90 De Magische Droomboom Vijfhuizenstraat 9

OOS Kermisconcerten met vijf fanfares - 16 uurKoninklijke Fanfare De Strijders Klokkenhof Kerkhofstraat 12

OOS Dansavond met Showorkest Blast From The Past - 21.30 uurKoninklijke Fanfare De Strijders Klokkenhof Kerkhofstraat 12

zondag 6 juliOOS Oosterwijk KermisWES Kasteelfeesten Westerlo - zie p. 14WES Open tuinendag Landelijke Gilden - 10-18 uur

www.opentuinen.be Taxandriastraat 4 Oevel Goudvinkstraat 32 Heultje

ZOE Internationale raskattenshow ECA - 10 [email protected] - 03 411 12 08 De Zoerla Gevaertlaan 1

OOS Dansavond met discobar Sunshine - 21 uurKoninklijke Fanfare De Strijders Klokkenhof Kerkhofstraat 12

maandag 7 en dinsdag 8 juliOOS Oosterwijk Kermis

vrijdag 11 juliWES OXOtica expo vernissage - 19 uur - zie p 12WES Opening Westels Volksfeest - 20 uur - zie p 14WES Openluchtfilm Marina - 22 uur - zie p 13

zaterdag 12 juliVOO Minivoetbaltornooi DC Delfino - 10 uur

[email protected] - 0494 77 54 28 Terrein Pannehoeve Hoogton

WES OXOtica expo - 14 uur - zie p 12WES Westels Volksfeest - 16 uur - zie p 14HEU Vakantiejogging KWB Heultje - 18 uur

www.kwbheultje.be Sportcentrum Gravin de Merodestraat

zaterdag 12 tot zondag 20 juliVOO 32ste dubbeltornooi

TC Voortkapel

zondag 13 juliHEU Heultje KermisWES Beker van Westerlo vissen - 13.30 uur - zie p. 20WES OXOtica expo - 14 uur - zie p 12

maandag 14 juliHEU Heultje KermisHEU Mosselfestijn vzw Jarni Kooij en Forza

Squadra - 16 uurFanfarelokaal Processieweg 1

HEU IJspaleis KVLV - 18 uurtuin Merodezaal Heultjedorp 1

HEU Avondmarkt Heultje - 18 uurmet KWB-café en zonneterras Merodezaal, Processieweg en Pastorijstraat

dinsdag 15 juliHEU Heultje Kermis

woensdag 16 juliVOO Foute Party - 21 uur

TC Voortkapel

vrijdag 18 juliVOO Grote mosselavond - 18 uur

TC Voortkapel

WES Zomercursus improvisatietheater - 20-22 uurwww.improtheater.be Café Centrum Boerenkrijglaan 24

Page 25: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 25

agenda

zaterdag 19 juliWES Hof Kermis

Sooi Van ‘t Hof Boerenkrijglaan 191

OOS Workshop Tadelakt - 10-16 uur - zie p 9

zondag 20 juliWES Hof Kermis - zie za 19/7

maandag 21 juliWES Hof Kermis - zie za 19/7WES Beker van Westerlo duiven

vlucht op Quiévrain voor jonge duiven [email protected] - 014 53 92 10

dinsdag 22 juliBIB Bibkaffe - 14-16 uur - zie p 13

woensdag 23 juliVOO Kapelse Midweek-Classic WSC Duw Voort

15-21 uur - zie p 21

vrijdag 25 juliZOE Mosselfeest Visclub De Nieuwe Lippers

12-22 [email protected] - 0472 85 72 43Visvijver Broekstraat

HEU Heultje4Fun met The Dukes Band - 20 uurFanfare De Verbroedering Heultje [email protected] - 0476 71 93 04 Fanfarezaal Processieweg

WES Zomercursus improvisatietheater - 20-22 uurzie vr 18/7

zaterdag 26 juliZOE Mosselfeest Visclub De Nieuwe Lippers

12-22 uur - zie vr 25/7HEU Heultje4Fun Bierfestijn met streekbieren en

kinderanimatie - 17 uurFanfare De Verbroedering Heultje [email protected] - 0476 71 93 04 Fanfarezaal Processieweg

zondag 27 juliTON Tongerlo KermisHEU Heultje4Fun Mosselfestijn - 11.30 uur

Fanfare De Verbroedering Heultje [email protected] - 0476 71 93 04 Fanfarezaal Processieweg

ZOE Mosselfeest Visclub De Nieuwe Lippers12-22 uur - zie vr 25 juli

maandag 28 juliTON Tongerlo KermisHEU Bloedinzameling Rode Kruis Heultje - 18 uur

[email protected] - 016 69 98 30 Merodezaal Heultjedorp 1

dinsdag 29 juliTON Tongerlo Kermis

vrijdag 1 augustusVOO Voetbaltornooi SK Heffers - 18 uur

[email protected] - 0473 60 19 80 SK Heffers Nekbos 2

zaterdag 2 augustusWES Mosselfeest WTC ‘t Hoeveke - 11.30 uur

[email protected] - 0494 21 21 95 achter café Het Hoeveke

VOO Voetbaltornooi SK Heffers - 13 uur - zie vr 1/8

zondag 3 augustusHEU Memorial Denis Van Santvoort WTC Heultje

8-10 [email protected] - 016 69 80 61 Merodezaal Heultjedorp 1

VOO Voetbaltornooi SK Heffers - 13 uur - zie vr 1/8WES Mosselfeest WTC ‘t Hoeveke - 11.30 uur

zie 2/8

vrijdag 8 augustusVOO Jeugdfuif Mexican Heat Kapelkade - 21 uur

Jeugdwerk Voortkapel - JEVO Trapstraat

WES Openluchtfilm Het Vonnis - 21.30 uur - zie p 13

zaterdag 9 augustusVOO Kapelkade 2014

Jeugdwerk Voortkapel - JEVO Trapstraat

zaterdag 9 en zondag 10 augustusWES Internationaal Folklorefestival - 20 uur - zie p 15

dinsdag 12 augustusZOE Internationaal Folklorefestival

seniorenvoorstelling - 13.30 uur - zie p 15OOS Finales Beker van Westerlo voetbal eerste

elftallen - 19 uur - zie p 20

Page 26: juli - augustus 2014

juli - augustus 201426

agenda

zaterdag 16 augustusZOE Repaircafé met Geefplein en Feest - 10-14 uur

Laat je kapotte elektro, fietsen, meubeltjes, juwelen of kledij herstellen, je pc upgraden, je messen en scharen slijpen. Het Geefplein is een gratis winkel met spullen die je thuis niet meer gebruikt. www.klikzuiderkempen.be facebookpagina Repaircafé Westerlo

dinsdag 19 augustusWES Bibkaffe - 14 tot 16 uur - zie p 13

woensdag 20 tot zaterdag 23 augustusWES Marie-Antoinette Kasteel de Merode

20.45 uur - zie p 16

zondag 24 augustusWES Wandeldag Dierenasiel Unco-Jerry Kempen -

10 tot 17 uurwww.dierenasiel-unco-jerry.com Boswachtershuis Papedreef 1

HEU Handboogschieting Sint-Niklaasgilde - 13 [email protected] - 016 69 99 79 voetbalterrein VK Heultje Goorbossen

ZOE Vlaamse kermis - 14 [email protected] Chirolokalen Vijfhuizenstraat

WES Marie-Antoinette Kasteel de Merode20.45 uur - UITVERKOCHT

maandag 25 augustusWES Marie-Antoinette Kasteel de Merode

20.45 uur - UITVERKOCHT

woensdag 27 en donderdag 28 augustusWES Marie-Antoinette Kasteel de Merode

20.45 uur - zie p 16

vrijdag 29 augustusWES Marie-Antoinette Kasteel de Merode

20.45 uur - zie p 16TON Retrofuif Chirofeesten Tongerlo - 21 uur

[email protected] - 0475 32 37 68 Chirolokalen Boeretangstraat 2

zaterdag 30 augustusWES Inschrijfmoment Tekenschool en Muziek-

academie - 9.30 tot 12.30 uur - zie p. 20VOO Kempische autoshow - 10-18 uur

golfterrein Witbos

zaterdag 30 augustusWES Marie-Antoinette Kasteel de Merode

20.45 uur - zie p 16TON Tentfuif Chirofeesten Tongerlo - 21 uur

zie vr 29/8

zondag 31 augustusVOO Kempische autoshow - 10-18 uur - zie za 30/8VOO Opendeurdag Vereniging Amateur Wijn- en

Biermakers - 13-19 [email protected] - 0477 35 61 58 www.vaw-westerlo.be PALOK Kapelplein 16

TON Animatiedag Chirofeesten Tongerlo - 13 uurzie vr 29/8

zondag 31 augustusTON Schilderwandeling - 13.30 - zie p 11WES Handboogschieting Zuiderbond - 14 uur

Sint-Sebastiaansgilde - Asberghoeve Asberg 2 [email protected] - 0473 64 28 43

maandag 1 septemberWES Gemeenteraad - 20 uur - zie p 4

donderdag 4 en vrijdag 5 septemberWES Marie-Antoinette Kasteel de Merode

20.45 uur - zie p 16

zaterdag 6 septemberWES Beker van Westerlo wielrennen - zie p 20WES Marie-Antoinette Kasteel de Merode

20.45 uur - zie p 16

zondag 7 septemberVOO Voortkapel Kermis

Maak reclame voor je activiteiten op westerlo.be, in de agenda van Westel Info en op de digitale infoborden in de dorpen. In de maand dat de activiteit plaatsvindt staat ze in Westel Info en 2 à 3 weken op voorhand op het infobord van het dorp waar het plaatsvindt.

Activiteiten opgeven doe je bij voorkeur via het e-loket op www.westerlo.be voor de vijfde van de voorgaande maand.

Page 27: juli - augustus 2014

juli - augustus 2014 27

burgemeester guy Van Hirtum

algemeen beleid, veiligheid, politie, brandweer, intergemeentelijke samenwerking

en landbouw kabinet burgemeester

maandag van 18 tot 19 uurin juli en augustus geen zitdag op zaterdag

schepen Herman wijnantseerste schepen, openbare werken, mobiliteit,

sport en recreatie en arbeidsveilligheid schepenzaal gemeentehuis maandag van 17 tot 18 uur

schepen Filip Verrezenonderhoud wegen en plantsoenen, financiën, gebouwen en monumenten, communicatie,

lokale economie, feestelijkheden, erediensten en administratieve vereenvoudiging

schepenzaal gemeentehuis donderdag van 16.30 tot 17.30 uur

schepen kelly Verbovenonderwijs, kunstonderwijs, kinderopvang,

senioren, internationale relaties, bibliotheek en ontwikkelingssamenwerking schepenzaal gemeentehuis

woensdag van 15 tot 16 uur

schepen lowie thyswonen, buurten, wijken, tewerkstelling, vrede en

toerisme schepenzaal gemeentehuis dinsdag van 17 tot 18 uur

schepen tinne wuytsjeugd, personeel, andersvaliden, gelijke kansen,

dierenwelzijn en bevolking schepenzaal gemeentehuis maandag van 18 tot 19 uur

schepen iris de wever ruimtelijke ordening, milieu en gezinsbeleid

schepenzaal gemeentehuis woensdag van 14 tot 15 uur

Ocmw-voorzitter schepen kristof welters

OCMW, volksgezondheid, sociale zaken en cultuur

OCMW Verlorenkost 22/1 maandag van 18.30 tot 19.30 uur

juridische dienst (gratis)gemeentehuis benedenverdieping

ingang achteraan maandag van 18 tot 20 uur

colofonhoofdredactie

Filip Verrezen, schepen van communicatie

redactie Christophe Sproelantscommunicatiedienst

opmaak Vicky Van den Brande communicatiedienst

foto cover kasteelfeesten

contact communicatiedienst gemeentehuis 014 53 92 40 - [email protected]

zitdagen burgemeester en scHepenen

Parel van de KempenGEMEENTE WESTERLO

Met infovragen, aanvragen voor herstellingen aan het openbaar domein, opmerkingen en klachten kan je terecht bij het meldpunt van de gemeente Westerlo. Je vraag of opmerking (telefoon, e-mail, e-loket, meldingskaart of op kantoor) wordt opgenomen in een databank en aan de betrokken dienst bezorgd. Kleine vragen, aanvragen en op-merkingen worden onmiddellijk behandeld en beantwoord. Voor grote vragen mag je in principe binnen veertien dagen een antwoord verwachten. Je inzending wordt behandeld bij de communicatiedienst, eerste verdieping op het gemeentehuis. Voor meer info kan je terecht op 014 53 92 40 en [email protected] of gebruik deze meldkaart!

WAAR? ____________________________________________________________

WAT? ____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

WIE? ______________________________________________________ (naam)

______________________________________________________ (adres)

_______________________________________________ (telefoon/e-mail)

meldpunt gemeente westerlO

Page 28: juli - augustus 2014

Westel Info is het maandelijks infoblad van de gemeente Westerlo.Het volgende nummer verschijnt voor 1 september.

ge

me

en

te

die

nst

en

ophaling huisvuil GFT & PMD 3/7, 17/7, 31/7, 14/8 en 28/8

Restafval 10/7, 24/7, 7/8 en 21/8 Grof vuil 10/7 en 7/8 P&K 8/7 en 5/8

afvalinfolijn 014 56 27 75 www.iok.be diftar-infolijn 0800 97 687

• brandweer en ambulance - 112Veiligheidscentrum De Marly de Merodedreef 13 Westerlo - 014 54 44 22 (admin.)[email protected] niet-dringende interventies (vb. wespen) 014 54 69 54

• lokale politie - 101Veiligheidscentrum De Marly de Merodedreef 15 Westerlo - 014 53 96 00www.politiezuiderkempen.be

gemeentehuisBoerenkrijglaan 61 Westerlo 014 54 75 75 - [email protected] www.westerlo.be

maandag 9 - 12 uur en 18.30 - 20.30 uur dinsdag 9 - 12 uur woensdag 9 - 12 uur en 14 - 16 uur donderdag 9 - 12 uur vrijdag 9 - 12 uur

ocmwVerlorenkost 22/1 Westerlo 014 53 87 87 - [email protected] www.ocmwwesterlo.be

maandag 9 - 12 uur en 18.30 - 20.30 uur dinsdag 9 - 12 uur woensdag 9 - 12 uur en 14 - 16 uur donderdag 9 - 12 uur vrijdag 9 - 12 uur

bibliotheekKasteelpark 5 Westerlo 014 54 94 62 - [email protected] www.bibwesterlo.be

maandag en dinsdag 14 - 20 uurwoensdag 10 - 17.30 uur donderdag 14 - 20 uur vrijdag 14 - 17.30 uur zaterdag 10 - 13 uur

bib Schoolstraat 1 Heultje maandag 15 - 17 uur (16/6) 17.30 -19.30 uur (2/6)

containerpark iokOevelse Dreef 35 Tongerlo 014 54 27 03

maandag 8.30 - 12 en 13 - 16.10 uur dinsdag geslotenwoensdag 8.30 - 12 en 13 - 16.10 uurdonderdag 8.30 - 12 en 13 - 16.10 uurvrijdag 13 - 16.10 uur zaterdag 9 - 15 uur

kinderclubin elk dorp

schooldagen 7 uur tot schooltijd & schooltijd tot 18 uurvakantiedagen 7 - 18 uur

kinderclub secretariaatMeulemanslaan 10 Westerlo 014 53 94 20 - [email protected]

maandag 9 - 12 uur en 18.30 - 20.30 uur dinsdag 9 - 12 uur woensdag 9 - 12 uur en 14 - 16 uur donderdag 9 - 12 uur vrijdag 9 - 12 uur

sporthal de beeltjensKasteelpark 6 Westerlo 014 54 15 54

maandag en dinsdag 8.30 - 22.30 uur woensdag 8.30 - 24 uur donderdag 8.30 - 22.30 uur vrijdag 8.30 - 24 uur weekend 9 - 22 uur

toerisme westerloBoerenkrijglaan 25 Westerlo 014 54 54 28 - [email protected] www.toerismewesterlo.be

maandag tot vrijdag 9 - 12 uur en 13 - 16 uur zaterdag 10 - 12 uur en 13 - 15 uur zondag 10 - 12 uur en 13 - 15 uur feestdagen 10 - 12 uur en 13 - 15 uur

zwembadMeulemanslaan 6 Tongerlo 014 54 62 07

maandag en dinsdag 17.30 - 21.30 uurwoensdag 13 - 17 uur en 17.30 - 21.30 uurdonderdag 17.30 - 21.30 uurvrijdag 17.30 - 21.30 uurzaterdag 9.30 - 12.30 uur

cafetariaachter gemeentehuis

maandag tot vrijdag 13 - 20.30 uurzondag 14.30 - 20.30 uur

heemmuseumSint-Michielsstraat 2 Oevel 014 26 47 70 - [email protected]

elke donderdag vanaf 20 uur heemmuseumcaféeerste en derde vrijdag vanaf 19 uur genealogische opzoekavondelke zondag 14 - 17 uur groepen en scholen na afspraak

grof vuil tot 3 dagen op voorhand reserveren op 014 58 09 96

gesloten op 11 en 21/7 en op 15/8

gesloten op 21/7 en 15/8

gesloten op 11 en 21/7 en op 15/8

gesloten op 11, 12 en 21/7 en 15 en 16/8

gesloten op 11, 12 en 21/7 en 15 en 16/8

gesloten op 11/7, van 21 tot 25/7 en 11 tot 18/8

gesloten van 5 tot 27/7 en op 15/8