1999-10 oktober 1999

Embed Size (px)

Citation preview

  • 8/9/2019 1999-10 oktober 1999

    1/10

  • 8/9/2019 1999-10 oktober 1999

    2/10

    Gij zult genieten - oktober 1999 3

    Het krantje had zelfs nog dikker kunnen worden, als Piet S. zijn stukje over de proefavond van maartingeleverd had.

    Binnen het bestuur is een vacature (zie pagina 2). Ruben is inmiddels vanwege een nieuwe baan bij NSvertrokken naar het verre Arnhem, zodat de post "reizen & recreatie" onbezet is. Graag wensen we Rubenalle goeds toe. Wie weet, begint hij daar wel een proefgenootschap en gaan we daar tzt een kijkje nemen.Liefhebbers voor de mooie, vacante bestuursfunctie kunnen zich melden bij het bestuur.

    Verder is Wim van der Spek nog steeds op wereldreis. Met zijn fietsje heeft hij sinds 13 mei 1999 meer dan14.000 (!!) kilometer afgelegd. Via Internet volgen we zijn belevenissen. In 2000 is hij weer terug, maar

    vertrekt snel daarna naar Duitsland, waar hij dan een baan als brouwer heeft. Tot die tijd blijft hijbestuurslid, zij het op afstand.

    Vanavond sluiten we alweer de zesde jaargang af. In november verschijnt het financile verslag, maar ikkan nu alvast aankondigen, dat we eigenlijk failliet zijn. Vreest overigens niet, we gaan gewoon door.

    Verder kan ik meedelen, dat er nog enkele T-shirts van Gij Zult Genieten te koop zijn,\. Wees er snel bij,want op=op.

    Deze maand in Gij zult genieten:

    gn verslag van de bijeenkomst op 29 maart; ons bezoek aan Grolsch op 26 april; het verslag van de bijeenkomst op 31 mei;

    ons bezoek aan Ermelo op 8 juli; het verslag van de bijeenkomst op 27 september.

    Henk Brassien

    Bezoek Grolsch Bierbrouwerij 26 april 1999

    Het is alweer een hele tijd geleden, maar dankzij de gemaakte aantekeningen (die ik voor deze keer maar niet kwijt heb gemaakt), herleeft het bezoek aan Grolsch als de dag vanGISTER.

    Met negen man sterk (de vrouwen hebben we met onze hobby blijkbaar nog steeds niet kunnen bekoren,toch wel een ernstig handicap) togen we naar Enschede om een bezoek te brengen aan Grolsch.

  • 8/9/2019 1999-10 oktober 1999

    3/10

    Gij zult genieten - oktober 1999 4

    Het bezoek had nog twee hele markante bijkomstigheden. Ten eerste was dit ook een beetje een afscheidvoor Wim van der Spek en ten tweede was er de primeur van de club T-shirts! Deze waren inderdaad klaar,dankzij het sterk logitiek en commercieel werk van Gerrit en de financiele ondersteuning van Henk.

    En wat is mooier als je een wereldreis gaat maken dan een club T-shirt krijgen op de heilige grond van eenbierbrouwerij? Niets dus, en dat overkwam Wim. Succes met je reis Wim.

    Begeleid door de heer Bert Speelman, die zijn taak vakkundig en met veel enthoussiasme oppakte, werdenna een bezoek aan de Grolsch-winkel, waar echt heel veel mooie dingen te koop zijn, naar de bruine kroeggebracht voor .een kop koffie.

    Tijdens de koffie werd een een flim getoond met als rode draad het thema tijd, van komt tijd komtGrolsch.

    De bedoeling was dat we door iemand anders zouden zijn begeleid, maar deze persoon was nog inRusland blijven hangen i.v.m. zaken. Ook daar is Grolsch dus actief.

    Alvorens de brouwerij te bezichtigen vertelde Bert Speelman een aantal interessante dingen, waarvan ikeen aantal heb opgeschreven:

    - ze hebben 4 brouwerijen in het buitenland,

    - Rusland is op dit moment in beweging,

    - Het speciaalbier wordt in Enschede gebrouwen,

    - De beugels worden in Groenlo gebrouwen,

    - Ze zijn bezig met planen voor een groot nieuw brouwerij,

    - De kopere ketels staan wel te glimmen, maar worden niet meer gebruikt (zonde, ze zouden in mijntuin heel mooi staan!),

    - Voor de Zomergoud wordt een eigen gistsoort gebruikt.

    Bezoek aan Grolsch / vervolg

    Onze eigen Henk voegde hier aan toe dat Grolsch binnenkort twee nieuwe bieren op de markt gaatbrengen, nl Gister en Vandaag. Dat zullen we later op de middag wel beter gaan (proeven) weten!

    Een rondleiding door zon brouwerij blijft een impossant iets vind ik. De geur die er hangt, de enorme ketelsen tanks, het tingelend geluid van de bottellerij, de flesschoonmaak-straat, de opslag, allemaal heelbijzonder.

    Het meest autentieke blijft toch de brouwruimte met de grote, glimmende, kopere ketels, al staan deze in ditgeval alleen maar voor de show.

    Leuk vond ik ook de speciaal ingerichte hoek met allemaal potjes met de ingredienten van despeciaalbieren. De verschillende soorten mout kon je zo heel goed zien.

  • 8/9/2019 1999-10 oktober 1999

    4/10

  • 8/9/2019 1999-10 oktober 1999

    5/10

    Gij zult genieten - oktober 1999 6

    En zo is het gekomen, dat ons eerste bier een Bosbier werd met een lichte cassissmaak en 4,5% alcoholvan Brouwerij St. Jozef. Volgens Willem T. zou er ook nog een ander bier met cassissmaak in Belgi tevinden zijn onder de naam "Schoenlappertje" van Brouwerij De Schelde.

    Dit eerste bier werd door de leden als volgt beoordeeld.

    Coen 7 Cassis, bitterzuur, lekker. Is het wel bier? Als drankje een 7, maar welkcijfer als bier ?

    Anno 7 Lekker fris en zoet. Cassis met body!Willem 7,1 Echt streekbier -> wel bier! Heerlijke frisheid, vage bitter, mooi weer

    bier.

    Gerard 5 Proeft er geen bier aan.Piet S 6 Cassis, aardige vervanger van bier, lekker als drankje.Hans 6 Terrasbier met veel zon, alternatief voor witbier, niet echt vruchtenbier:

    is vaak zoeter.Erik 7 Frisheid, geen bier maar wel een lekker drankje.Pedro 7 Lekker drankje, bijzonder bier, licht zomerbiertje, goede smaak.

    Het tweede bier was "De witte pauw" met 6,5% alcohol van Brouwerij Burg te Ermelo.

    Erik 5 "Dat was 't, 't is niets, zelfs de drab is niets". (Historische woorden).Hans 4,5 Vreemd biertje. Je proeft niets maar het is zo weg.Piet 6 Fris, dorstlesser, waterig.Gerard 6 Peer, gember, bijzonder, tintelend.Willem 6,1 Dun, weinig mondgevoel, als witbier bijzonder "on-Burgs-bier". Heeft

    normaal veel steviger bieren.Vervolg Proefavond van 31 mei 1999

    Anno 6,5 Lekker fris, tintelend, vol witbier, maar de smaak is snel weg.Coen 6 Smaakt naar witbier, maar de smaak is wel erg snel weg, dun.Pedro 6 Te dun, waterig, valt tegen van deze brouwerij.

    Het derde bier was "Veluws Blond" 7% alcohol en eveneens van Brouwerij Burg uitErmelo.

    Pedro 5 Tweelingbiertje van De Witte Pauw, waterig, dun, valt tegen.Coen 6- Dat eerst hetzelfde bier als De Witte Pauw te drinken. Het bier is niet af,

    te jong. Anno 6 In de verte Leffe Blond, maar dan wel verdund. Wel nasmaak.

    Willem 6,1 Ligt dichtbij De Witte Pauw, maar meer gehopt, een beetje fruitig.Gerard 6 Weinig van te zeggen, lijkt sterk op het vorige.Piet 6 Schuim snel weg, lijkt op De Witte Pauw, nasmaak wat zurig-plakkerig.Hans 5 De Witte Pauw: eerst smaak, dan snel waterig. Dit bier: eerst waterig,

    dan smaak.Erik 5 Op weg met de fiets naar de bierclub dacht hij "Straks lekker een biertje!", maar helaas! Maar als hij straks weer naar huis fietst, zal hij denken "Ha, straks een lekker biertje!". Voor eenlekker biertje moet je vandaag thuis zijn.

    Algemene conclusie: de bieren van Burg vielen erg tegen en het "Bosbier" van Hans heeft de avond gered,waarvoor onze dank, Hans!

  • 8/9/2019 1999-10 oktober 1999

    6/10

    Gij zult genieten - oktober 1999 7

    Gerard Vlutters

    Onze lezer in het verre buitenlandWim van der Spek is op zijn fietsje de halve aardbodem aan het befietsen. Graag zou hij erbij geweest zijnop onze laatste avond voor de vakantie. Zeker, omdat we in Ermelo waren. Als troost kreeg Wim heel snel -via Internet - te lezen hoe onze avond geweest was. Onderstaand de tekst, nu pas voor de ledenbeschikbaar (en niet eind september).

    Wim, gegroet!

    Ik heb geen idee, wanneer en waar je dit mailtje zult lezen. Hopelijk met een mooi en niet alcoholvrij biertjevoor je. Mocht je geen lekker potje bier voor je hebben staan, dan zal het lezen van dit bericht je vast welenig verdriet doen. Het bericht gaat namelijk over de laatste proefavond voor het zomerreces. Deze laatsteavond werd in Ermelo, bij Jan van bierhal en Vlaams Caf De Hazeburg gehouden. Lees en huiver. Enbesef daarbij, dat de leden in Nederland pas eind september dit verslag zullen kunnen lezen!

    Donderdag 8 juli 1999: de laatste proefavond voor de vakanties.

    Om 19.00 uur verzamelde zich een negental leden van Gij Zult Genieten (Pedro, Anno, Gerard, Piet S, PietZ, Coen, Gerrit, Erik en ik (Henk))op de parkeerplaats van Groene Land Verzekeringen aan de Dokter Stolteweg te Zwolle. In een tweetal auto's werd de reis naar Ermelo (bierhal en caf De Hazenburg)gemaakt.

  • 8/9/2019 1999-10 oktober 1999

    7/10

    Gij zult genieten - oktober 1999 8

    Jan was blij ons te zien en bood ons meteen een fraaie plek op het terras, lekker in het zonnetje, aan. Weaccepteerden die plaats met groot genoegen. Hoewel logistiek manager Gerrit n en ander geregeld had,mocht voorzitter Pedro het programma van vanavond uitleggen. Je bent tenslotte niet voor niets voorzitter,wel?

    Vooraf hadden we inmiddels al een biertje besteld; een goede keuze: 7x La Chouffe (bier van de eeuw), 1xPalm en 1x Grimbergen Dubbel. Dat zag er beter uit dan binnen aan de bar, waar vooral gewoon pilsgedronken werd. Ook de maaltijd werd inmiddels besteld: vooral Vlaamse Fritten met over het algemeenspare-ribs. Het zou me de maaltijd wel worden.

    Ondertussen kwam de uitleg van het programma voor vanavond. Jan zou vier fleskes bier neerzetten,

    waarvan we de inhoud zouden proeven. Alleen wisten we niet in welke volgorde. Overmoedig riepen wij datdat wel erg eenvoudig was. Later zou blijken dat Jan wel degelijk gelijk had, toen hij zei dat n en ander echt niet zo simpel was. Om het nog moeilijke te maken, werden acht vragen over bier toegevoegd. Dewinnaar zou een fraai Gij Zult Genieten T-shirt ter waarde van fl 35,00 ontvangen.

    Tijdens de inleiding werd meegedeeld dat ons geachte lid Wim van der Spek inmiddels op zijn fietsje in debuurt van Iran was aangekomen. Groot was de bewondering van de leden. Graag wilden zij ook deavonturen van Wim, zoals ze op Internet verschenen, volgen. Dat kon: Piet S, Erik, Coen en Anno zoudenwij mij de eerste acht mailtjes doorgestraald krijgen. Dat is heden (11 juli 1999) inmiddels gebeurd. Opdezelfde datum is dit verslag aan Wim doorgeseind.

    Wim: als of dat je voor elk van de leden een kratje exotische bieren (gesorteerd graag) wilt meenemen.Eventueel kun je een kleine bijdrage in de aanschaf van een aanhangertje in rekening brengen.

    Terwijl de zon langzaam ondergaat achter de tegenover liggende huizen, wachten we op de maaltijd. Eerstzullen we eten, dan proeven. Allerlei geanimeerde, vooral bierologische gesprekken, doden de tijd. Pedroweet te vermelden waarom op ons T-shirt spikkeltjes zitten. Hij had het bord dat voor het shirt gebruikt werdin zijn garage staan en ging daar schilderen. Vandaar.

    Omstreeks negen uur werd de maaltijd binnengedragen. Letterlijk binnen, want we verhuisden naar deserre. Daar was het een beetje aangenamer van temperatuur. Uitgehongerd vielen we op de goed gevuldeborden aan en binnen een half uur was het werk van de kok met behulp van handen- en voetenwerkverhuisd naar de inwendige mens. Een tevreden gevoel bleef over.

    Jan, koopman als hij tenslotte is, nodigde ons vervolgens uit een kijkje te nemen in zijn bierhal met op ditmoment zo'n 700 (!) soorten bier. Menigeen kon de verleiding niet weerstaan en zocht een pakketjemeeneembieren uit.

    Om 22.15 uur begon datgene waar we eigenlijk voor gekomen waren: de proefwedstrijd. Vier bieren, zoalsgezegd: Kapittel Watou Pater, Maredsous, Saison 1900 en Brigand. Het alkoholpercentage was verwijderd,zodat we daar geen houvast aan hadden. En voor n werden de bieren geproefd. Op verzoek van demeerderheid hoefde niet direkt definitief gekozen te worden. Alleen Coen en ik vonden dat maar een raremanier van proeven en deden er niet aan mee. Wim zou ongetwijfeld onze kant gekozen hebben.

    Het viel niet mee. De bieren zaten redelijk dicht bij elkaar en waren dan ook moeilijk uit elkaar te houden.De kleur van de bieren was 1 blond, 2 donker, 3 donker en 4 blond. De Crombeq mocht niet gebruiktworden. We waren geheel op onszelf teruggeworpen. Iemand meende vol humor op te moeten merken datblind proeven meer iets voor Jules de Korte was. De enige deelnemer die begreep wat blind proeven was,was Piet Z. Hij vulde voor het proeven een naam in. Onnodig te zeggen dat hij geen winnaar werd. Wel had

  • 8/9/2019 1999-10 oktober 1999

    8/10

    Gij zult genieten - oktober 1999 9

    hij een mooie avond en daar gaat het uiteindelijk om. Tussendoor eten we warme stokbroodjes om onzesmaak te neutraliseren.

    Na het vierde bier volgde onvermijdelijk de uitslag. Jan, onze gastheer, vermaakte zich zichtbaar. Hij konons nog vertellen dat hij onlangs in zijn zaak de bekendmaking van bier van de eeuw had gehad. Alsvereniging hebben wij natuurlijk meegedaan. Aan zijn verhalen te horen moest het een mooi feest geweestzijn. Helaas brak op diezelfde dag de Kosovo-oorlog uit, zodat de pers zich wat inhield.

    Jan deelde mee hoe de volgorde was geweest en wie gewonnen had. Slechts twee leden hadden tweebieren goed. De rest maar n of nul. Een reden te meer om het genootschap nog maar niet op te heffen.Deze beide leden hadden ook alle acht biervragen goed. Er moest een barrage komen, alsof we

    deelnamen aan een springconcours. Anno en ik waren de gelukkigen. De barrage bestond uit het radenvan het alkoholpercentage van een frambozenbier uit de tap. Ik stonk erin door het idee dat veelvruchtenbieren 4% of iets meer hebben. Anno wist dat niet en won. Het frambozenbier van Boom had 5%. Anno gokte 5,2 en zat er dus het dichtst bij. Anno: van harte!! Gerrit had zijn fototoestel bij zich en maaktefoto's van de prijsuitreiking. We hebben de foto's nog niet gezien, maar kunnen nu al zeggen dat er waarschijnlijk niets van terecht gekomen is. Als het ding moest flitsen, gebeurde dat niet en omgekeerd duswel.

    Inmiddels is het ruim na 23.00 uur en tijd om met bediende Tonny af te rekenen (financiel wel teverstaan). En de terugweg naar Zwolle te aanvaarden. Het was een mooie avond. Zo mooi, dat diverseleden nu al vonden dat herhaling zou moeten. Wie weet.

    Henk Brassien

  • 8/9/2019 1999-10 oktober 1999

    9/10

    Gij zult genieten - oktober 1999 10

    Verslag bierproefavond van 27 september 1999.

    Vanavond waren aanwezig: Anno, Gerard, Gerrit, Henk en Willem. Vanaf een uurtje of tien ook Erik.

    Ziek: Pedro.In plm. Tibet: Wim van der SpekJarig: Piet Zegeling (50)

    Financin: met z'n vijven kunnen we de zaalhuur opbrengen. Volgens Henk zijn wenu failliet.

    De degustatie

    Het eerste bier is "Schoenlappertje" (Zeeuws voor zwarte bes) van de Scheldebrouwerij 'sGravenpolder.

    Het bier werd ons aangeboden door de vandaag jarige Piet Zegeling (die zijn verjaardag verder thuisvierde). Het proefnummer is 99 -15, het GZG-nummer is 119.

    Het smaakoordeel op basis van GGD (Niet de gezondheidsdienst, maar de grootste gemene deler - HB):een goede, constante smaak. De waardering levert een eerste indruk op van gemiddeld 7; het eindoordeelis ook een 7.

    De omschrijvingen varieerden van . knap en veelbelovend bier, geen dominante bes, aangenaam rins,tot . Teveel vruchtenbier smaak.

    Het tweede bier is de "Strandgaper" (een mosselsoort) van dezelfde brouwerij.Dit bier hebben we weer zelf gekocht. Proefnummer 99 - 16, GZG-nummer 120.

    Gerard 7->7 Zuur en ziltig, lindebloesem + honing, aromatisch en harmonisch.Gerrit 6->6,5 Start is plat, maar smaakontwikkeling, iets bitter, stevig.Henk 7->7,5 Verrassende zeegeur, moeite met duiden: kruidig, bruisend in de

    breedte, constant, mooi biertje. Anno 6,5->7 Ontwikkeling, kruidig, fruitig, iets bitter, enige alcoholsmaak.Erik ..->7 Uitgesproken bier, bitter, "scherp" tav kruiden, knap bier, goed bij

    maaltijd, constant.

  • 8/9/2019 1999-10 oktober 1999

    10/10

    Gij zult genieten - oktober 1999 11

    Willem 7->7,5 Fris, vaag zoet, mout, mild bitter, geen accenten, wel weekdier-ondersteunend, constant in nasmaak.

    Willem Tanja

    NB: Willem T. zorgt voor een eventueel ander proefformulier.