24
Meröppet bibliotek på pendelstation nr 1 | maj 2016 Blickpunkt bibliotek Nyhetsinformation från Axiell Sverige Lars Andersson, f d bibliotekschef i Tyresö. Vi måste möta medborgarna på deras plattformarNY KURS I GOOGLE ANALYTICS!

Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Blickpunkt bibliotek är en kundtidning från Axiell Sverige – ett företag som utvecklar och tillhandahåller IT-system samt smarta lösningar och produkter anpassade för bibliotek. Här kan du som bibliotek få tips och råd samt ta del av intressanta nyheter och artiklar.

Citation preview

Page 1: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

Meröppet bibliotek på pendelstation

nr 1 | maj 2016

Blickpunkt bibliotekNyhetsinformation

från Axiell Sverige

Lars Andersson, f d bibliotekschef i Tyresö.

”Vi måste möta medborgarna på deras plattformar”

NY KURS IGOOGLEANALYTICS!

Page 2: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

23 DebattBoris Zetterlund skriver om att

välkomna användarna i bibliotekets lokala ”digitala tredje rum”.

2 Blickpunkt bibliotek | maj 2016

Att ligga i framkant Lars Andersson, fd bibliotekschef i Tyre-sö berättar om hela sin yrkeskarriär från bokbuss-chaufför till bibliotekschef. Han har varit med om att vara pilotbibliotek till många av Axiells system och aldrig varit rädd för att testa nya tekniker.

Innehåll

3 Ledare4 Aktuellt6 Att ligga i framkant9 ”Ny i Sverige-rum”10 Fråga supporten11 Aktuella kurser12 Tips och Tricks 14 Enflytttillhändelsernas

centrum18 E-boksambassadören18 Produktinformation19 Event22 Axielldirekt23 Debatt

6

12 Tips och Tricks Läs om några av de nya funktionerna i nästa version av BOOK-IT.

14 Enflytttillhändel-

sernas centrumI Älvängen låg förut biblioteket en

bit från centrum och i anslutning till en skola. Nu har flytten gått till pen-delstationen mitt i centrum och bib-

lioteket har också Meröppet.

Page 3: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

3Blickpunkt bibliotek | maj 2016

Välkommen till första numret av Blickpunkt bibliotek!

H ej i vårsolen!Kan du säga ”Blick-punkt Bibliotek” snabbt

10 gånger? Det var min första kom-mentar när namnet på vår nya kund-tidning föreslogs och många är vi som testat. Inte lätt! Däremot hoppas vi att ni ska finna tidningen lättläst, inspirerande och informativ.

I våra möten med er kunder snubblar vi nämligen hela tiden över spännande och innovativa projekt som vi gärna vill berätta om. Vi vill också passa på att i ytterligare en kanal ge dig relevanta nyheter, tips och råd. För att ge dig en helhetsbild hur du kan få infor-mation från oss så finns vi idag både på Facebook, Twitter och LinkedIn. Vi skickar också regelbundet nyhetsbrev, personliga informationsmail och nu ock-så tidning. Så jag hoppas du väljer den eller de kanaler som passar dig och som du känner dig bekväm med.

Jag vill också passa på att slå ett slag för Read-Me-konferensen som vi stödjer. Ett väl genomtänkt arrangemang med fokus på att få samhällets olika par-ter att hjälpas åt att öka läsförmågan i Sverige. Du kan

Blickpunkt bibliotek |maj 2016Chefredaktör och ansvarig utgivare: Maria Kleiman, Redaktör: Lotta Ihse Redigering: Marknad Axiell Sverige Omslagsfoto: SophieNenonenfrånÄlvängensbibliotek,foto:Lotta Ihse Tryck: Bloms tryckeri AB Papper:MultiDesign(träfritt,FSC-cert,EUEcolabel)Upplaga: 1000 ex Adress: Box 24014, 224 21 Lund Telefon: 046-270 04 00 E-post: [email protected] Webb. www.axiell.se

Vill du ha en egen tidning? Vill du tipsa redaktionen om ett spännandeprojektpå ditt bibliotek? Skriv in till oss:[email protected]

läsa mer om det på sidan 19.Jag vill också nämna att vi under

april gav vi oss ut på roadtrip för att träffa er kunder. På de fem ställen vi

besökte hade vi bland annat glädjen att presentera nyheter som kommer i BOOK-

IT 9.0. Ett viktigt inslag var att deltagarna på roadtripen tillsammans pratade ihop sig om

önskemål kring framtida utveckling. Dessa önskemål är nu sammanställda för vidare hantering av BOOK-IT:s referensgrupp. Tack alla ni som kom och engagerade er – era synpunkter leder oss framåt! Vill du förresten läsa mer om roadtrip och se vem som var där? Då kan du bläddra fram till sidan 20.

I övrigt hoppas jag att du får både nytta och nöje av vår tidning. Och tveka inte att skicka in tips till redak-tionen på [email protected]. Vi kommer gärna ut och gör reportage kring något eller några av de intressanta och spännande projekt ni gör på biblioteken runt om i vårt land. Ha en trevlig läsning!

Page 4: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

4 Blickpunkt bibliotek | maj 2016

FLER SKAFFAR TREND!

Aktuellt

Nu har Nacka, Lund, Tyresö och Götabiblioteken (biblioteken i Öst-ergötland)hoppatpå”Trendtåget”.Trendärettanalysverktygsomgerdigtydligagrafiskapresentationeravstatistikfrånbådebibliotekssystemet, besöksstatistik och programverksamheter. Ett enkeltsättattskaffadigenbrahelhetsbildöverheladinverksam-het. Kontakta oss för mer information.

Sedan vi gick ut med informationen i början av 2015 omattfokuserapåBOOK-ITochintefortsättautveck-

laLIBRA.SEharflerakommunerbestämtsigförattgåövertill BOOK-IT. Bland de första var Kungsbacka, Oxelösund och Sollentuna.Därefterharytterligareetttiotalbibliotekbestämtsig för att göra likadant.

Stockholms skolor väljer BOOK-ITViärstoltaochgladaattkunnameddelaattsamtligakommuna-la skolor i Stockholm stad nu har valt BOOK-IT som bibliotekssystem och Axiell Educations webblösing WeLib för elever, skolbiblioteka-reochpedagoger.WeLibärAxiellEducationsnyutveckladesys-temsomvillstimuleraeleversläsutvecklingochgepedagogerochskolbibliotekarierverktygförattkunnaarbetaläsfrämjande.

I juni får Olofström ny bibliotekschef. DetärsystemansvarigebibliotekarienAnders Nylander från Kristianstads bibliotek som tar över stafettpinnen.

–Jagblevtillfrågadomtjänstenochtänkteattjagvilletachansen.Detskablimycketspännandeochkul,sägerAnders.

Anderssomärutbildadkulturveta-re och bibliotekarie har arbetat som bibliotekarie både i Borås och Svalöv, och nu senast som systemansvarig i Kristianstad. Förutom det stora tek-nikintresset så brinner han för arrang-emang, och har under många år blandannatdrivitdennationelltkän-da Bokfestivalen i Kristianstad.

–Detärteknikkunskaperochmittengagemang för olika sorters arrang-emang som jag tar med mig till Olof-ström,berättarAnders.

– Det ska bli kul att få vara med och driva litteraturdagarna, den så kallade”Nässelfrossan”.

Olofström, som blev vald till Årets kulturkommun 2013, har många strängarpåsinlyra.JustnuärdetexifärdmedattinstalleraRFID.

– Vi har en del att arbeta med vadgällerdet,konstaterarAnders.

–Vimåsteävenseöverandratekniska bitar, uppdatera oss samt installera Meröppet.

–Mendetärjuenrelativtlitenkommunsåjagräknarmedattfårycka in som bibliotekarie också, avslutar han.

Ny på jobbet

Page 5: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

5Blickpunkt bibliotek | maj 2016

Idagkrävsdetavmångaverk-samheter att man redovisar siffror på hur många som besöker webb-platsen och de sociala medierna. Statistik kan också vara till för att ta redapåvilkasidor,länkarochtex-terbesökarnaärmestintresseradeav.Påsåsättkanmanhelatidenoptimera och anpassa sin webb-plats efter vad besökarna letar efter och efterfrågar.

Vi kan nu erbjuda en ny kurs kring hur du kan utnyttja Goog-le Analytics för att optimera din webbplats.Denhärkursenärspe-cialanpassad för ett biblioteks behov och kommer att ge dig verktyg som du kan ha nytta av i din vardag som webbredaktör.Ur kursens innehåll:• Vilka begrepp söker låntagar-na på?• Hur kommer låntagarna till webbplatsen?• Hur beter sig låntagarna på webbplatsen?•Hursertrafikenutfrånbibliote-kets datorer? •Vilkawebbläsare,versionerochplattformaranvänderlåntagarna?För mer info kontakta Erika Aurell tel 046-270 04 41, [email protected].

NY KURS!GOOGLE ANALYTICS

Götabiblioteken (biblioteken i Östergötland)sällarsigtilldemsom har skaffat BOOK-IT Flex.

Malmö kommun köper RFID från oss till kommunens bibliotek, och investerar samtidigt i Meröppet i stadsdelen Limhamn.

Den1februariiårfickÖrebroennybib-liotekschef – Annica Helgadotter Påle. Honkommernärmastfrånentjänstsombibliotekschef i Vingåker.

– Jag har en administrativ utbildning i bottenochbörjadesomläkarsekretera-reengångitiden,berättarAnnica.

– Sen utbildade jag mig till historiker och så småningom bibliotekarie. Annicaberättaratthonvaritalltfrånskolbibliotekarie till att arkivera litteratur från1600-och1700-taletpålänsbiblio-teket i Östersund.

– Det var fantastiskt roligt och intressant. Jag har sett originalböcker somärheltunikaisittslag.

AnnicaärförtillfälletifärdmedattlärakännaverksamheteniÖrebro;hurdetfungerar,vadsomärpågångochvadmedarbetarnavillochkan.Justnupågårblandannatenaktivitetsomkallasför”ÖrebroläserKatitzi”,som invigdes i april med att dela ut en gratisbok till alla Örebrobor. Under åretkommerfleraktiviteterskeinomprojektet.

–Minpassionärläsutvecklingochläsförståelse,sägerhon.–Detärenbasverksamhetförettbibliotekattbiståmedläsfrämjande

aktiviteter,ochdessutomärdetendemokratifråga.Kanmaninteläsaochintekanspråket,dåärmanutanmakt.

–Ochharmaninteallmänbildningochkunskapersåhamnarmaniutanförskap.Detärfarligtförhelasamhället,konstaterarhon.

Ienvärlddärutvecklingenidagstyrs av de stora teknikföretagen har Jan Nolin, docent och pro-fessor vid Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT, och Nasrine Olson, universitetslektor, satt det humanistiska perspektivet på hurbekvämaviegentligenvillbliivårsträvaneftertekniklösningar.I”Internet of Things and convenien-ce” tar man fasta på vår utveck-ling mot Internet of Things (sakernas Internet)därallasaker,rum,kläderochvisjälvaär”smarta”ochstän-digt ger oss information om vad någotkostar,varnågonbefinner

sig, hur jag mår osv. –Medbakgrundtilldettaställer

viossfrågan”hurbekvämavillvibli?”,berättarJanNolinochfort-sätter:

–Människorbehöverbliutma-nade,fåmotstånd,självatatillsig kunskaper och vaska fram det somärvärdefulltföross.Vadhän-dernärviintebehöverläsaföratttatillossenbok?Vadinnebärdetattviförändrararbetsfördelningenmellanteknikenochmänniskan?

Läshelaartikelnpåwww.researchgate.net. Sök på titeln.

Nytt från Bibliotekshögskolan i Borås

I korthet ...Ny på jobbet

Page 6: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

Blickpunkt bibliotek | maj 20166

Lars Andersson, fd bibliotekschef i Tyresö tillsammans med tf bibliotekschef Susanne Tonnysson Gunnarsson.

Page 7: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

7Blickpunkt bibliotek | maj 2016

D et är en aktiv för detta bibliotek-schef som möter oss på bibliote-ket i Tyresö. Trots att han precis

gått i pension brinner hans engagemang för både de tekniska och mänskliga utma-ningarna biblioteket har framför sig.

– Vi måste möta medborgarna på deras plattformar och finnas där de finns, deklarerar Lars Andersson.

– Men vi måste också jobba med det digitala utanförskapet.

Tekniskt medvetenLars berättar att i Tyresö kommun stod under lång tid biblioteket för två tredje-delar av kommunens totala antal e-tjäns-ter. Det har varit viktigt för Lars att hela tiden följa med i teknikens utveckling, och deras nuvarande bibliotekssystem BOOK-IT är utbyggt med i princip alla moduler som finns att få. Även självbetjä-ningen är utbyggd i så stor utsträckning att personalen ska kunna ägna sig mer eller mindre enbart åt service- och infor-mationsfrågor.

– Jag har haft ett långt samarbete med Axiell och har varit pilotbibliotek åt dem ända sedan 1989 då BTJ2000 var helt nytt, berättar Lars.

– Det har varit så otroligt lärorikt och roligt. Visst har det tagit tid och resurser, men vi har också haft chansen att vara med och påverka.

Att ligga i framkant leder till en hel del studiebesök från andra bibliotek, men också uppmärksamhet från TV och tidningar. Som när Tyresö till-sammans med Nacka och Sollentuna var först ut i Sverige med den så kallade medieju-keboxen, där besökare kunde ladda ner digitalt material legalt.

Förutom att underlät-ta för sin personal insåg Lars också tidigt att bib-lioteket behövde erbjuda sina besökare gratis wifi. I början gav man ut gästkort med inloggning, men idag har de öppet wifi på hela biblioteket. Men Lars har också med betydligt enklare medel och små resurser använt sig av tillgänglig tek-nik.

– Vi har satt upp digitala fotoramar på hyllgavlarna där de senast inköpta titlarna

Att ligga i framkant och möta medborgarna på deras villkor har varit en devis den numera pensionerade bibliotekschefen i Tyresö, Lars Andersson, har arbetat efter under alla sina yrkes-verksamma år. Han var en av dem som testade Sveriges första större lokala bibliotekssystem BTJ 2000, och har sedan dess varit pilotbibliotek för många av Axiells system.

ATT LIGGA I FRAMKANT

Text och bild: Lotta Ihse

I en av Axiells kundtidningar 1989figurerarLarsAnderssonpå första sidan som repre-sentant för Huddinge som då var pilotbibliotek. Re-dandåkändförsinnytän-karanda.

Page 8: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

8

Vårt bibliotek fyller femtio år i år och har

funnits i Tyresö centrum ända sedan miljon-

programmet byggdes.

rullar. Ett billigt och effektivt sätt att ge information.

– Vi kör också storbildskärm med senaste informationen från kommunen.

Lars berättar att det ofta stannar till människor och läser kommuninforma-tionen. Speciellt eftersom texterna är nedkortade och lättare att ta till sig än de

som brukar stå på kom-munens webbsida.

– Ja, det är till och med så att stadsbyggnadskon-toret kontaktar oss ibland och vill låna våra texter.

Mitt i köpcentretLars har uppmärksam-mat att människor söker

sig till biblioteket vad gäller att ta till sig medborgarinformation, studera, arbeta, vara med på något arrangemang eller bara mötas. Och i bibliotekslokalen har man inrett allt från ”tyst studierum” till så kallade ”workspace” för egna företagare.

– På eftermiddagen brukar det kom-ma stora horder med ungdomar, inflikar tf bibliotekschefen Susanne Tonnysson Gunnarsson, som anslutit till samtalet.

– De hittar olika hörn av biblioteket och så fort vi sätter ut ett bord någon-stans så samlas de kring det. Det är fan-tastiskt roligt och nu ska vi börja jobba med olika typer av aktiviteter för dem.

Att biblioteket ligger mitt i Tyresö köp-

centrum kan säkert också bidra till den höga tillströmning av minst 500 besöka-re per dag. Ett modernt sätt att placera bibliotek och kulturcenter på vilket både Susanne och Lars tror kommer att få än mer uppmärksamhet nu när köpcentret har fått samma ägare som Kista centrum. Där finns Kista bibliotek som förra året vann både ”Public Library of the Year” och ”Årets bibliotek” bland annat för sin förankring i samhället.

– Vårt bibliotek fyller femtio år i år och har funnits i Tyresö centrum ända sedan miljonprogrammet byggdes, berät-tar Lars.

– Men då var det inte tak över Tyresö centrum som det är nu. Dessutom har vi konsthallen i anslutning till våra lokaler nu. Jag skulle inte bli förvånad om köp-centret även kommer att husera ett kul-turcentrum inom en snar framtid. Vi ser fram emot vad som kommer att hända här.

VärldensbästaarbeteDet är inte svårt att förstå att Lars tycker att han haft världens bästa jobb när man får höra allt han varit en del av.

– Det har varit jäkligt roligt att få vara med och utveckla den här verksamheten. Mest kommer jag sakna mina kolleger dock, men också nätverkandet med andra bibliotek runt om i landet.

Lars berättar att han från början visste

BiblioteketfinnsmittiTyresököpcentrum.

Page 9: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

9Blickpunkt bibliotek | maj 2016

att han ville bli bibliotekarie och sökte sig redan under utbildningen till sommar-jobb som bokbusschaufför och senare vikarierande bibliotekarie. Han har under alla år också varit engagerad i frågetjäns-ten ”Bibblan svarar”, där han idag är ope-ratör och har jour emellanåt, och som han under 1980-talet ledde tillsammans med två kolleger under dåvarande nam-net ”Fråga biblioteket”.

Men roligast av allt var när han öpp-nade den lilla filialen Strand i Tyresö. Ett mycket litet bibliotek, länets minsta, som ligger i en ständigt växande del av Tyresö.

– Jag körde förbi lokalen under många år och tänkte alltid att där borde vi öppna bibliotek. En dag bestämde jag mig för att gå in till mäklaren som då hade loka-len, och talade om för honom att skulle han någon gång flytta därifrån så ville jag ha den.

– Ett år senare så ringde han. Och på den vägen är det, skrattar Lars.

FramtidsutmaningarLars är noga med att poängtera att för att säkra bibliotekens framtid gäller det att

bibehålla en säker och neutral plats. En modern plats där var och en känner sig väl bemött utefter sina referensramar och kunskaper. Då kommer vi också in på att prata om hur bibliotekarieyrket föränd-rats sedan Lars gick ut sin utbildning i slutet av 1970-talet.

– Då jobbade man med referensfrågor. Nu arbetar vi med vägledning och olika sätt att möta nischade grupper.

– Det absolut viktigaste att förstå är att bibliotekarieyrket idag är ett serviceyrke och inte bara en syssla för en litteratur-specialist. Det är inte fel att ha litteratur-kunskaper, men bemötande och den soci-ala förmågan är absolut det viktigaste.

Lars och Susanne berättar att deras bib-lioteksplan för året innehåller allt från projekt för att möta nyanlända, olika kul-turarrangemang och barnverksamheter till utbyte av erfarenheter med ett biblio-tek i Sydafrika. Allt för att fortsätta bygga en öppen tillgänglig plats för den allt mer tilltagande skaran av Tyresöbor.

– Idag är biblioteket kommunens mest besökta plats, säger han stolt.

– Och det vill vi så klart fortsätta vara. Digitala fotoramar med de se-nast inköpta titlarna syns tydligt.

I ngen har kunnat undvika att bli berörd av de många männsikor som pga bland annat krig och förföljelser flytt till Sverige den senaste tiden. Och många bibliotek har mobiliserat både kraft och resurser på att hjälpa till och

ta emot människor som behövt stöd och hjälp med allt från språket till att för-stå olika vardagsituationer i vårt land. På Sollentuna bibliotek ville de göra något konkret. De möblerade helt enkelt om och gjorde ett ”Ny i Sverige-rum”, fyllt av material som vänder sig till nyanlända och människor som vill veta mer om Sverige och svenska. I samarbete med Röda korset och Svenska kyrkan har de språkträning och det har blivit så populärt att de nästan inte får plats.

– Det är 60 besökare varje gång, berättar Lisa Hultgren, bibliotekarie. – Utlåningen har också ökat markant nu när vi har samlat allt på ett ställe.Förutom språkcafé har biblioteket läxhjälp, svenska med baby, bokcirkel och

sagostund på olika språk. – Vi har också tvillingböcker, berättar bibliotekarie Susanne Ferhat Moham-

med.– Det är samma bok på olika språk som vi har satt ihop. På så sätt lär läsaren

sig svenska på ett konkret sätt.

VÄLBESÖKT ”NY I SVERIGE-RUM” I SOLLENTUNA

Bibliotekarie Susanne Ferhat Moham-medsynshärmedrödvästblanddemånga vetgiriga besökarna på språk-caféet. Nedan två typer av ”tvilling-böcker”.

Page 10: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

10 Blickpunkt bibliotek | maj 2016

RFID-program/Bibliotheca

Vi har fått en ny dator där vi har en Bibliotheca RFID-platta inkopplad. Programmen försvann i och med datorbytet, så vi behö-ver nytt RFID-program och driv-rutiner.

Svar: Via Bibliotheca smartadmin kan ni ladda ner RFID-program, driv-rutiner,manualermedmera.Viläg-geruppersomanvändare,senfårniettmailmedenlänktillsmartadminoch inloggningsuppgifter. Kontakta [email protected] för information.

Automatisk uppgradering Hej!Vi har BOOK-IT och vill aktive-ra BOOK-IT Boot (automatisk uppgradering/uppdatering) men vår IT-avdelning ställer sig lite frågande till det. De undrar bland annat om uppdatering som sker

via BOOK-IT Boot kommer att kräva admin-rättigheter? De som använder BOOK-IT är ju vanliga användare med begränsade rät-tigheter.Hälsningar Anonym

Svar:Nej,detkrävsingaspeciellarättighetereftersomBOOK-ITBootarbetarmotanvändarensegenhemkatalog i Windows.

Följdfråga: Och vilka inställning-ar i BOOK-IT krävs det för att installera BOOK-IT Boot?

Svar: Detärtvåinställningarmanbehöver göra för att installera BOOK-ITBoot.Delsmåstesjälvafunktionen aktiveras. Detta gör man genom att i systemparametern C_AUT_UPGRADEsättavärdettill1.Sen måste du också i BOOK-IT Con-figskrivaindinwebbserver.Namnet

FRÅGA SUPPORTEN

SUPPORTENS ÖPPETTIDER

Vi har öppet alla helgfria vardagar mellan 8.00-17.00.

Tel: 046-270 04 99E-post: [email protected]

Har du en fråga som

du vill dela med dig av

här och som du tror andra har

nytta av att veta svaret på?

Skriv din fråga till support@

axiell.com och berätta sam-

tidigt att du kan tänka dig få

frågan och svaret publicerat i

kundtidningen.

Integration mellan BOOK-IT och BiblioStaff

Vi har tidigare informerat om att detiBOOK-IT8.0finnsenintegrationmed Bibliothecas RFID-plattor Biblio-Staff.Deninnebärattmaninteläng-re behöver ha programmet RFIDIF igång vid cirkulation och exemplar-hanteringiBOOK-IT.Ideflestafallbehöver man inte göra något för att det ska fungera. Om du ser en streckadramkringfältetföretikett-sökning i Expertsök eller i andra föns-terdäretikettkanläsasäralltklart.

Om ingen streckad ram visas behöver programvaran RFIDIF upp-graderas. Uppgraderingsinstruk-tionersamtfilersombehövsfördettafinnsatthämtapåSmartAd-min: http://smartadmin.bibliothe-ca.dk/. Dokumentet heter ”Instruk-tion för integration mot Bookit8” och RFID-programmet ”RFIDIF/RFI-DIFServer v1.3.21 update script for BOOK-IT”.

Om du inte har inloggning till SmartAdmin kan du kontakta Sup-portsåupprättasettkontoåtdig.

på den hittar du i systemparame-tern RPT_URL. Exempel: http://ari-ane.axiell.com/reportgenerator/rwservlet?Detärdenfetmarkeradedelen av texten som ska skrivas in i fliken”Uppdatering”.Lyckatill!

Birgitta Knutsson på supporten.

Page 11: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

11Blickpunkt bibliotek | maj 2016

BOOK-IT ADMINISTRATION 23 augusti – Lund

Kursansvarig: Ann EhrnströmOmfattning: Tre dagar.Målgrupp: Systemansvariga vid biblioteket.Förkunskaper:Godkännedomom hur man arbetar på bibliotek.

Dufårläradighurallthäng-erihopvadgällerstrukturochstyrning,användare,rollerochbehörigheter. Kursen har huvud-fokuspågrundläggandeadmi-nistration.

BOOK-IT PERIODIKA 18 maj – Lund

Kursansvarig: Lena ArboreliusOmfattning: En dag.Målgrupp: Ansvariga för periodi-kahantering på alla nivåer.Förkunskaper:Grundläggandekunskaper i BOOK-IT.

Dulärdighurduskaparutgiv-ningsplaner och prenumera-tioner, hur du registrerar perio-dikaposter i modulen, hur du skickar påminnelser till leverantö-ren och går igenom anslagsupp-följningen som ger en överblick över medieinköpen.

GOOGLE ANALYTICS NY Intresseanmäldig.Kursdatumsättsnärkursenärfull.

Kursansvarig: Joakim BorgOmfattning: En dag + uppföljningMålgrupp: Administratörer eller redaktörer i Axiell Arena.Förkunskaper:Grundläggandeförståelse av webben. Bekant medbegreppsomURL,webblä-sare,skärmupplösningetc.

Inför kursen bör du ha ett login till Google Analytics. Vi går ige-nom bland annat vilka begrepp en låntagare söker på samt hur de tar till sig information på din webbplats.

Välkommenpåkurshosossivåratrevligakurs-lokaleriStockholmellerLund.Läsmeromvårakurser på www.axiell.se/utbildning/kurser/.

Aktuella kurser

Gördinkursanmälanpåwww.axiell.se/utbildning/kursanmalan/

MagdalenaOlofssonifärdmedattvisaBOOK-IT för en kursdeltagare.

Page 12: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

12 Blickpunkt bibliotek | maj 2016

TIPS OCH TRICKS

E-medier kräver lite extra tan-ke och omsorg bl a på grund

av sitt format – de är ju osynli-ga! De kräver också särskild utrust-ning och lite grundkunskap innan de går att läsa eller lyssna på, och detta ställer naturligtvis krav på både bibliotekspersonalen och bibli-otekssystemen. Därför kan det vara bra om det finns en allmänt spridd kunskap bland personalen på bib-lioteket.

När det gäller marknadsföring av e-medier erbjuder Arena stora möj-lighet att lyfta fram beståndet på olika sätt. Via ämneslistor, dynamis-ka nyhetslistor och topplistor samt listor med utvalda titlar och länkar med kategorier kan besökarna få massor av tips på böcker att läsa och lyssna på.

Vi rekommenderar att du skapar en särskild del av Arena som endast

ARENAger träff på e-medier. I Arena-hjäl-pen beskriver vi hur du åstadkom-mer detta, och här finns även andra tips: http://arena-hjalp.axiell.com/web/help/e-medier.

Kolla även hur Google rankar din webbplats om du söker efter e-böcker och namnet på ditt biblio-tek. I administratörsmanualen finns en beskrivning av hur du kan påver-ka rankingen. Se hur andra biblio-tek har gjort t ex bibliotek.sodertal-je.se och bibliotek.varmdo.se.

Statistiken för Axiell Arena samlas in på tre olika sätt – i de centrala tjänsterna, Arena samt BOOK-IT.

Arena kopplas till Google Analytics, och via dess grund-konfiguration kan du t ex se vilka sidor som används mest och minst, vilka webbläsare som används och var besökarna befinner sig. Det finns stora möjligheter att bygga ut ana-lysverktyget på olika sätt, t ex för att se vilka begrepp som besökarna söker efter. Kontakta Erika Aurell på [email protected] om du vill veta mer.

Statistik

DuvetvälattdusjälvkanändragenerellainställningaridittbildspelomduharArenaGo?Dukanväljaatttexpausa

bildspelet från start, starta med ”random” bildspel från början mm.

Tips för en bra e-boks-sida:

För att göra den digitala bokutlå-ningen så lättillgänglig som möjligt bör den vara:

1. Attraktiv Planera vad ni vill använda den digitala utlåningen till och tänk över målgruppen och vad som pas-sar dem och era rutiner. Bygg upp rutiner för att uppdatera titelurvalet samt sätt en budget som gör tjäns-ten hållbar.

2. Lätt att hitta Dra nytta av e-bokens tillgänglighetoch skapa enkla ingångar till e-boks-utlåningen från bibliotekets digitala kanaler. Lyft även fram e-boksutlå-ningen i bibliotekets fysiska lokaler.

3. Lätt att hitta rätt e-böcker Skapa bra sökfunktioner och lyft upp nya och populära titlar via automatiska listningar. Tipsa om böcker för att inspirera och lyfta fram bredden.

4. MobilanpassadMajoriteten av e-böcker läses på surfplattor och smartphones så bygg sidor som fungerar lika bra på mobila enheter som på datorer. Ska-pa en enkel länkstruktur och design som fungerar på pekskärmar.

5. LättförståeligSkapa tydliga instruktioner och kom-igång-guider samt informera om lösningar på vanliga problem.

8 av 10ansluter sig dagligen till Inter-netviasinmobil.Därförärdetbra att ha en webbplats som äranpassadförmoblien.

Visste du att ...

Page 13: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

13Blickpunkt bibliotek | maj 2016

Vill du veta när vi upp-daterar våra support-

sidor på www.axiell.se?

Prenumerera på RSS och få notiserna direkt i din inbox. Kontakta [email protected] om du behöver hjälp med detta.

Periodika

Vill du att det senaste numret på en tidskrift inte ska vara till hemlån, men ska kunna lånas ut när nästa nummer kommer? Det kan du nu få per automatik genom att ange en regel, per tidskriftsprenumeration, och sedan sköts detta av sig själv! Förutsättning-en är att ditt bibliotek har BOOK-IT 8.0.

Läs mer i BOOK-IT Onlinehjälpen http://bookit-hjalp80.axiell.com/web/help/peorderframe#Automatiskt byte av cirkula-tionskategori.

BOOK-IT

Nytt snabbkommando F10 för Reservera

i Expertsök

VISSTE DU ATT......dukananvändafunktionstangenten F1 i alla fönster för att nå vår BOOK-IT Onlinehjälp?

Inköp:DusomharBURK-posterochbeställerviaDigi-talaHäftetkanfåettutökatinköpsstödgenomattse

ditt bestånd på Btj:s hemsida, under knappen ”Beståndsin-formation finns”.DugörinställningarunderMina sidor på btj.sedärduangeromduvillsebeståndsuppgifterfrånhela eller delar av bibliotekets organisation.

BOOK-IT 9.0Till hösten kommer nästa BOOK-IT-version! Här avslö-

jar vi några funktioner som vi arbetat med: • Klickbara länkar från katalogposter via författare, ämne, klassifikation och hyllsignum.• I Expertsök ges nu information om medietyp och om det finns exemplar inne på inloggad enhet direkt i träfflistan.• Nytt snabbkom-mando F10 för Reser-vera i Expertsök, Mängd exemplar samt i reservationskorgen. • Möjlighet att koppla förälder till barn med adressering till förälder på räkningar.• Utökad styrning av när reservations-meddelande ska skickas genom att

kunna välja att visst cirkulationsställe inte ska betraktas som slutstation.• Förbättrad fönsterhantering.• I ett antal rutiner finns nu möjlighet att välja vilka kolumner man vill visa och i vilken ordning. • Förbättrad exemplarhistorik.• Mer information på plocklista.

• Redigerbara kvit-ton avseende ord-ning för ingående information, font, storlek och lik-nande.• Möjlighet att schemalägga statis-

tikkörningar.• Möjlighet att göra statistikuttag för ett språk, en objektkod (en medietyp för MARC21) och/eller en placering. • Vid borttag av låntagare i Mängd kan du även ta bort låntagare som har krav, skulder och spärrade kort.

• Förbättrad anpassning av uttaget av årsstatistik till KBs frågeställningar.• Möjlighet att skriva ut kvitto på betalningar i låntagarinformationens skuldflik och även att skicka kvitto via e-post.• Mängd exemplar: Man kan nu ta bort status ”På väg” och om exemplar är utlånade kan man även få informa-tion om låntagare.

Page 14: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

14 Blickpunkt bibliotek | maj 2016

En flytt till händelsernas centrum

Page 15: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

15Blickpunkt bibliotek | maj 2016

En flytt till händelsernas centrum

S kepplanda, Surte och nu…Älvängen. I Ale kom-mun klingar ordet Meröppet som ljuva klock-or. Kommunen har så positiv erfarenhet av sina

Meröppna bibliotek att de även vill att fritidsgårdar och sporthallar ska gå samma väg.

– Älvängens centrum är det tredje Meröppna bibli-oteket vi öppnar, berättar Eva Bünger, enhetschef i Ale kommun.

– Besökarantalet i Surte och Skepplanda har ökat markant och folk tar verkligen hand om sitt bibliotek.

Att det skulle bli tal om att skära ner på antalet bib-liotek i Ale kommun har inte varit aktuellt. Varje ort i kommunen är relativt självständig och ligger en bit ifrån varandra, varför en sammanslagning är otänkbar. Dess-utom ökar ständigt antalet invånare i kommunen, med allt vad det innebär. Då är de Meröppna biblioteken en perfekt lösning för att kunna bibehålla samma service

överallt. I Älvängen kommer det att hållas öppet från 06.00 till 21.00 och vara bemannat tre dagar i veckan.

– Blir tillströmningen av folk enorm så utökar vi så klart bemanningstiderna, säger Eva.

Bort från diskenBibliotekarie Sophie Nenonen och Kristina Östelind håller med om att det Meröppna biblioteket innebär att folk tar hand om sitt bibliotek.

– Det är ju inte så att vem som helst kan komma in här, berättar Sophie.

– Vi har ju speciella VIP-kort som vi delar ut till dem som vill få tillgång till biblioteket under Meröppet-ti-derna. Och det får man först efter att man har haft en liten pratstund med oss kring säkerhet och ansvar.

Sophie och Kristina är överens om att Meröppet är

Efter att i alla år drivit en verksamhet något undangömd i en skola ochenbitbortfråncentrumharnuÄlvängensfolkbibliotekbådeblivitMeröppetochflyttattillpendelstationen,mittiortenscen-trum.Härpasserarettstortantalmänniskorvarjedagochbibliote-keträknarmedenstorförändring.

Text och bild: Lotta Ihse

Page 16: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

16 Blickpunkt bibliotek | maj 2016

fantastiskt. De berättar att de har gått från att stå och låna ut böcker bakom disken till att verkligen få vara den bibliotekarie de vill vara.

– Vi vill ju gå ut bland hyllorna och möta människors frågor, få tid att engagera oss i arrangemang och mark-nadsföra våra aktiviteter, säger Kristina.

– Det kan vi nu. Och vi har snarare mer att göra nu än när vi mer eller mindre stod låsta bakom disken.

– Ja, folk förstår vad de kan använda oss bibliotekarier till, inflikar Sophie.

– Att vi inte bara är någon som ”blippar böcker”. När besö-karna märker att de kan sköta utlån och återlämning själva så blir de också mer benägna att fråga oss om andra saker.

Sophie berättar att hon fick höra hur två äldre damer som besöker biblioteket regelbundet diskuterade hur de skulle våga sig in i biblioteket när det inte finns någon personal där.

– Till slut kom de på att de skulle gå tillsammans och

så blev det istället något väldigt positivt av hela Meröp-pet-diskussionen.

Mitt i centrumMen för Älvängen är troligtvis inte det faktum att bib-lioteket är Meröppet den största förändringen. I alla

år har biblioteket nämligen varit beläget i anslutning till en skola en liten bit bort från centrum. Det har inneburit att de flesta besökarna har varit elever och till viss del har folkbibliotekskänslan försvunnit. I flera år har Bibliotekens vänner i Ale jobbat för att biblioteket ska bli mer tillgängligt, och kommunen har haft uppe frågan om var bibli-oteket ska placeras för att få större tillströmning av folk. När sen tåg-pendlarstationen byggdes 2012 så förstärktes centrumkänslan ännu

mer, och kommunen gav därmed Eva uppdraget att ge sig ut och leta lokal. Allt från en gammal bilverkstad till en lokal bredvid Apoteket undersöktes.

När besökarna märker att de kan sköta utlån och återlämning själva så blir de också mer benägna att fråga oss om andra saker.

Underinvigningenkomca500besökareochengagemangetförbiblioteketärstort.

Foto: Alekuriren/Allan Karlsson

Page 17: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

17Blickpunkt bibliotek | maj 2016

– Men det slumpade sig så att Pressbyrån nere vid sta-tionen skulle stänga igen, berättar Eva.

– När jag såg lokalen blev jag eld och lågor. Den var perfekt.

Eva berättar att väggen mellan Pressbyrån och vänt-hallen togs ner och sen började utformningen av det nya centrala folkbiblioteket.

–Vi har 300 000 pendlare här om året så du förstår att det är en hel del folk som passerar förbi här, säger Eva.

– Det kommer att bli en oerhörd skillnad för oss.

BesökarnabestämmerI den nya lokalen står bibliotekets gamla röda sjuttio-talshyllor, numera ombyggda och ommålade till lagom höga hyllor i gult och svart, för att matcha pendelsta-tionen Älvängens färger. Det gamla sjuttiotalsmöble-manget är också tillvarataget och ommålat. Liljewall arkitekter har stått för inredningskonceptet och att åter-använda all inredning var viktigt.

– Vi ställde i ordning ett riktigt skolbibliotek i våra gamla lokaler och sen tog vi med oss resten när vi flytta-de, berättade Sophie.

– Men det är nog ingen som kan se att den här inred-ningen är gjord av våra gamla hyllor, skrattar hon.

För att möta pendlarnas behov har en bildskärm med aktuella tågtider satts upp ovanför ett av glasfönstren och i ena hörnet brer långa svartmålade bord ut sig, redo för att ta emot besökare med behov av att koppla upp sig för att plugga eller arbeta en stund. En annan central del är hyllningen till författaren Ivar Arosenius som levde sina sista år i Älvängen. På torget utanför bib-lioteket står en staty av ”Kattresan” och på bibliotekets stora fönster sitter ljusgrå dekaler av väl valda bilder från Kattresan. Inne på biblioteket arrangerar ”Bibliotekets vänner” sagostund för barn varje lördag. Men förutom det kommer Eva, Sophie och Kristina inte sätta igång fler arrangemang just nu.

– Vi vill vänta och se vad som händer när folk upp-täcker det här biblioteket, säger Sophie.

– Det ska bli så spännande att höra vad folk efter-frågar och vem som kommer hit. Och vi kommer att anpassa oss helt efter det. Eftersom det är ett Meröppet bibliotek så finns det ju alla möjligheter att arrangera i princip vad som helst, när som helst.

Vill du ha en egen tidning? Vill du tipsa redaktionen om ett spännandeprojektpå ditt bibliotek? Skriv in till oss:[email protected]

Sophie Nenonen, Kristina Östelind och Eva Bünger.

Page 18: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

BOKSKÅPGör ditt bibliotek tillgängligt för alla, var du vill. Med bok-skåpet Smartblade 300 kan biblioteksmaterial lånas och återlämnas var som helst. På så sätt blir bibliotekets resur-ser avsevärt mer tillgängliga för användare som bor långt ifrån det lokala biblioteket. Folkets hus, lokala livsmedels- butiker, bensinstationer eller andra ställen som användare brukar besöka kan vara lämp-liga installationsplatser.

18 Blickpunkt bibliotek | maj 2016

Produkt- info

D en vanligaste frågan, eller snara-re påståendet, som jag stöter på är “jaså...du är en sån som hatar

pappersböcker du”. Inget kunde vara mer fel. Det är alldeles sant att jag vur-mar för e-boken och talar mig varm om den när tillfälle ges. Detta betyder däre-mot inte att jag inte äger hundratals pap-persböcker inklusive en komplett Agatha Christie-samling samt en hel hög med de formligen underbara Dell Mapback-pock-etböckerna från 40- och 50-talet (googla - de är fantastiska!). Och denna passion för pappersböcker utesluter heller inte att jag även njuter av de nyligen utgivna e-böck-erna signerade Stieg Trenter. Jag har länge funderat på att läsa hans Stockholmsdeck-are men det var först nu när de blev så lättillgängliga som jag äntligen engagerat mig i hans verk.

Jag förstår inte varför man skulle tvingas välja någon sida, varför det ena nödvän-digtvis skulle utesluta det andra. Det finns ju ingen egentlig sida att välja rent litterärt, det finns bara olika format. Jag ser ingen konflikt mellan e-boken och den fysis-ka boken, jag älskar dem båda. Jag älskar mina LP-skivor men skulle inte vilja vara utan Spotify. Jag köper dyra blu-rayutgåvor av filmklassiker, men njuter även gärna av både Youtube och Netflix. Det är alltid roli-gare att tycka om något än att inte göra det.

Som sagt, jag vurmar för e-boken och kommer att fortsätta prata varmt om den när jag får ordet. Förhoppningsvis kan min passion och entusiasm smitta av sig på andra, och på så sätt i slutändan inte bara lyfta e-boken utan även främja själva läsan-det. Det vinner vi alla på.

VARFÖR VÄLJA?

Alex Bergdahl, biblioteksassistent och e-boksambassadör

Utöka med Meröppet

Enligt Kungliga Bibliotekets undersökning ”Öppettider 2016 – Folkbibliotek” så framkom det att fyra av tio folkbibliotek har öppetmindreän20timmariveckan.Ettsättattrådabotpådettaochgörabibliotekenmertillgängligaföranvändarnaäratt installera Meröppet. Många bibliotek har efter en viss skepsis blivit starka förespråkare för konceptet och vittnar om hur med-borgarnaskänslaföratttaansvarförbiblioteketharökat.Kontakta oss om du vill veta mer tel 046-270 04 00.

“Jag var inte alls nöjd över beslutet att det skulle installeras Meröppet. Men jag har ändrat mig. Jag tycker det fungerar helt fantastiskt. Våra besökare är nöjda och vi har ökat antalet låntagare med över 600 personer.”Carina Bonde, Enhetschef, biblioteket i Jonstorp.

Page 19: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

19Blickpunkt bibliotek | maj 2016

Ö ver 400 personer hade tagit sig till Malmö Högskola och Orkanen den 13 april

för att delta i den tredje uppla-gan av ReadMe – en konferens om läsandet. I år stod hat, lögner och konspirationsteorier på program-met och många från både skolor, bibliotek och mediabranschen hade samlats för att lyssna till allt från forskare och journalister till för-fattare. Många hade säkert väntat på att höra intervjun med Martin Schibbye som dock på grund av en

efterlängtad möjlighet helt plötsligt hade fått ge sig av till hemlig ort. Detta hindrade dock inte ReadMe:s drivkraft och konferencier Anders Mildner, som trots det ringde upp honom på mobiltelefonen för en kort intervju.

Ett annat inslag som utmärkte sig var avslutningstalaren, antropol-gen och Harvardföreläsaren Brian Palmer från New York. Hans tal om vardagshjältar som gett sina liv för det förtryckta ordet lämnade åhö-rarna med hopp om mänskligheten,

och kraft att gå hem och diskute-ra det svåra i att vara en demokra-tisk mötesplats. Att som bibliotek vara ett rum i samhället där alla människor är välkomna och all lit-teratur tillgänglig. Men finns det en gräns för öppenhet? Finns det t ex litteratur ni inte tar in? Vilken i så fall? Och varför?

Skriv och berätta till [email protected]. Vi vill gärna publicera några av era kommentarer i nästa nummer av tidningen. Vill du vara anonym så skriv det.

EVENT: README MALMÖ 2016

Karin Linder som arbetar med den Na-tionella Biblioteksstrategin var på plats för att bli intervjuad under konferensen.

CarolineEkelöwochLizJosefssonfrånLunds stadsbibliotek tyckte Read-Me-konferensentoguppviktigaämnen.

Michael Nordberg, bibliotekschef i Trelleborglätsiginspirerasavtalarna.

Över 400 besökare kom till årets Read-Me på Orkanen, Malmö högskola.

Page 20: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

20 Blickpunkt bibliotek | maj 2016

Ä ven i år åkte vi ut på så kall-ad Roadtrip istället för att ha traditionellt användar-

möte. Den här gången besökte vi stadsbiblioteket i Hässelholm som ligger i stadens Kulturhus, Kalmar stadsbibliotek, biblioteket i Kungs-backa, biblioteket i Botkyrka samt Gävle bibliotek. Alla Roadtrip-stop-pen har bjudit på många spännan-de möten och vi har fått massor av intressanta utvecklingsönskemål för BOOK-IT. Dessa kommer nu ses

över och prioriteras av referens- gruppen.

På varje ställe har värdbiblioteket berättat om ett intressant projekt de har arbetat med på sistone, och vi har fått lyssna till allt från hur man måste ha tålamod när man ska sam-arbeta över kommungränser till att sätta upp webbplatser och arbeta aktivt med jämställdhet, olika kultu-rer och språk- och läsinlärning.

En del fokus lades också på att prata om statistik på olika sätt. Hur

BOOK-IT:s nya version kommer att ge årsstatistik med anpassning till KB:s frågor, om analysverktyget Trend som ger en bra överblick över hela bibliotekets verksamheter och om vad man kan använda Google Analytics till. Allt för att kunna nå ut till besökare på ett mer effektivt sätt på webbplatsen.

Vi tackar alla de över 200 perso-ner som kom och bidrog till att vår Roadtrip blev så trevlig.

EVENT: ROADTRIP 2016

Lisbeth Eriksson och Solgerd Wilhelms-sonfrånVärnamohadetagitsigtillHässleholm.

Mervi Lundberg och Åsa Wiklund från Nykvarns bibliotek var på plats i Bot-kyrka.

Maria Gustavsson från Söderhamn, An-ders Vestlund från Sandviken och Lena BjörklinfrånBollnäsåktetillGävle.

Erica Embertsen och Petra Jonsson frånGävlebibliotekpresenterar”Ut-ifrån och in” – om att inrikta sin verk-samhet mot dialog, delaktighet och se det utifrån invånarnas perspektiv.

Page 21: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

21Blickpunkt bibliotek | maj 2016

Kalmarbibliotekberättadeomhurkommunenhararbetatmedjäm-ställdhet.Genomattblandannatutbilda personal, hålla workshopar, engagerasigiolikanätverk,idogtochtålamodskrävandearbetesamt ombyggnad och omstruktu-rering av biblioteket har de lyckats fåjämställdhetattgenomsyraverk-samheten. Ett genussmart bibliotek helt enkelt.

Bibliotekscheferna i Kungsbacka:Anna Byvald – Fyrens bibliotek och Kul-turhusetochSusanPour–Närbibliotekoch bokbussen.

På plats i Kungsbacka var Christina Se-veborg från Falköping samt Annica Svensk och Anna-Lena Svensson från Vara.

VinnareavSNOKA-kasseniHässleholmsbibliotekstävlingvarCarolineEkelöwfrånLund,MalinLarssonfrånKävlingesamtMarieErikssonochAnja Leiding från Göta biblioteken.

HärsynsMarieJohansson,AnjaDahlstedt(verksamhetschef)ochAnna-StinaTak-alafrånbibliotekeniBotkyrka.Deberättadeomsittarbetemedattsättaettinter-kulturelltperspektivpåsinverksamhetocharbetamedenvärdestyrningkringsittförhållningssättiolikafrågor.IBotkyrkakommunfinnsflerän160nationaliteterre-presenterade och det pratas ca 100 språk.

AXIELLROADTRIP 2016

Page 22: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

Blickpunkt bibliotek | maj 201622

AXIELLDIREKT.COMPå axielldirekt.com kan du handla de tillbehör och den utrustningsomettbibliotekbehöver.Allaprodukternaäranpassadetilldenteknikduanvänder,vilketinnebärattdukanplockauppdemochanvändademdirektutanextrainställningar.

Beställdirektpåwww.axielldirekt.comellerkontaktaJonas Nilsson 046-270 04 61, [email protected].

Trådlös skanner Den nya instegsmodellen Quickscan Mobile QM 2131 frånDatalogicärdenmestkostnadseffektiva lösning-en för bibliotek som söker en trådlös 1D handskanner.Denharstortläsavstånd,snabbläsprestandaochbrabatterikapacitet.

Enkel skanner ModellTouchTD1100ärenkostnadseffektivlösningsompassarförmindrebibliotekochskolbibliotek.Denärli-ten,lättochharlågenergiförbrukning.

Snabb och effektiv Modell Gryphon GD 4430 ären ny skanner från Datalogic somkan läsadenyakörkorten.Handsfreeställfinnssomtillval.

Kvittoskrivare En kvittoskrivare modell Star TSP 100 som skriver ut snabbt och med hög kvalitet.FinnsävensomECO,vilkenförbrukar upp till 40% mindre ström.

Lånekort Tryck lånekort med RFID eller streck-kodochvalfrittmotiv.Duväljersjälvhur det ska se ut. Alla våra lånekort ärtillverkadeiåtervinningsbarplast.

FRAKTFRI LEVERANS FULL BYTESRÄTT ANPASSAT FÖR DITT SYSTEM

Hej!JagheterMichelOorochärsupporttekniker. Jag har erfaren-

hetavolikabibliotekssystemochhjäl-perdigattställainprodukternasådefungerar direkt med ditt system.

UR EN TEKNIKNÖRDS DAGBOK

*Serien bygger på en sann historia.

Page 23: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

23Blickpunkt bibliotek | maj 2016

BORIS UKOTIC ZETTERLUND

Boris föddes 1956 på Istrien och kom till Sve-rige1961.Hanärutbil-dad socialpedagog och bibliotekarie. Han arbetade under tret-ton år på Malmö stads-bibliotek, innan han anställdesavBTJ.Idagarbetar han som se-nior advisor på Axiell Group.

DET TREDJE RUMMET

T he third place är ett internatio-nellt etablerat begrepp för en plats som inte är hem och inte arbete.

Därmed skulle kaféet runt hörnet kun-na fungera som den tredje platsen. En avgränsning som ibland görs är ”en plats där man inte behöver prestera eller betala för sig”. Biblioteket, muséet och konst-hallen kvalificerar sig då för epitetet, i alla fall i länder där de är avgiftsfria.

Biblioteket är dessutom ofta utformat som samlingsplats för såväl individ som grupp, där du som besökare kan variera ditt möte med utbudet på allehanda sätt. Bläddra i en fototidskrift, hembygdsför-eningens årsbok eller i en novellsamling av en lokal poet. Du lämnar biblioteket efter att ha lyssnat på en lokal stadspla-nerare, kanske en dansk romanförfatta-re, deltagit i en fotoverkstad med några andra, varav en visar sig bo i samma kvar-ter som du, eller med tygväskan fylld av nya romaner. I valet av dessa romaner använde du dig av ett nyhetsblad och en förströdd bibliotekarie som strax skulle gestalta Apkungen under en sagostund.

När jag träffar t ex ett IT-proffs, en civilekonom, en arkitekt, en politiker, läkaren på barnens träning eller på en middag kan jag ibland få höra att allt det som görs fysiskt på ett bibliotek ändå finns på nätet, tillgängligt fritt eller för en mindre månadspeng. Inte behöver väl biblioteket finnas varken fysiskt eller digitalt? Och inom biblioteksvärlden kan man höra att visst ska biblioteket ordna det digitalt, t ex e-böcker, men det räck-er väl med en enda sajt som gör det, inte behövs det regionalt och lokalt?

Men vill man skapa relationer med sitt lokalsamhälle, utveckla dessa och lära av dem för att skapa en ännu bättre tjänst över tiden är det troligen nödvändigt att man förmedlar sina kunskaper och sitt utbud via direkta egna kanaler anpassade till lokalsamhället.

Att skapa generella tips, t ex ”Bäs-ta thrillerförfattarna från Balkan” eller berätta om den digitala fotokursen kan mycket väl skapas ”centralt” men för-medlingen, utbytet, dialogen, fungerar bäst om det sker lokalt. Man kan t ex knyta an till de barn som går en digital foto- eller videokurs och visa upp deras alster på bibliotekets sidor. Det kan till och med vara material som kom-mer att ingå i framtidens lokalhisto-ria! Eller i en aktion för en ny fritids-gård. Eller som en utgångspunkt för andra barns noveller. Troligen blir de barnen bibliotekets ambassa-dörer för livet! Det gäller ock-så de som går selfie-kursen, datalabkursen, mangakursen, hurmangörslutworkshopen, lägguppdinförstavideopånä-tetkursen :-).

På det viset välkomnar man användarna i bibliotekets lokala ”digitala tredje rum”.

Medvetenheten, om man accepterar tankegången, om bibliotekets digitala tredje rum kan innebära många spännande verksamheter och nya möjligheter att spela en viktig roll i det lokala samhället.

Text Boris Ukotic Zetterlund Bild Lotta Ihse!

Page 24: Blickpunkt bibliotek nr 1 2016

Axiell Sverige | [email protected] |www.axiell.se

Öppnaetttillfälligtbiblioteknärochvarduvilldärmänniskorfinnsochrörsig.Tameddigdittbiblio-tektillflyktingförläggningen,gallerian,sportevene-mangetellersättuppettpop-upbibliotekdirektutepågatan.Möjligheternaäroändliga.Detendadubehöverärensurfplatta,enskanner,BOOK-ITFlexoch ett urval böcker. Sen kan du registrera låntaga-

re,lånaut,återlämnaochgöraomlånpådinsurf-platta.

BOOK-ITFlexärentilläggsmodultillbibliotekssys-temetBOOK-IT.Ettwebbgränssnittsomärutveck-latförettflexibeltarbetssättochförbiblioteksomvillskapa nya möjligheter både innanför och utanför biblioteketsväggar.

SÅ SÄTTER DU UPP ETT POP-UP BIBLIOTEK

HÅLL DIG UPPDATERAD!Görsomsnart500andraibranschen–följosspåFacebook,(/AxiellSweden).Härläggerviuppaktuella,roligaochläsvärdahändelser,ochnågongångperårkandutadelavspeciella erbjudanden.