22
Nagel Precision i USA ansluter sina heningmaskiner till alla industriella nätverk med hjälp av Anybus X-gateway. 05 Das tragbare Markiergerät M7000 10 CANblue II överför CAN-data snabbt och tillförlitligt via Bluetooth 03 Morgan Advanced Materials gründet Geschäftsbereich für Kompositwerkstoffe und Wehrtechnik 09 TILLVERKNING-SVERIGE INDUSTRIELLA MARKNADEN MAGAZINE 03 | OKTOBER 2013 Tillverkning Sverige | September 2013 T s

Tillverkning Sverige Okt 2013

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Magazine Tillverkning Sverige.com är en svenskspråkig teknisk portal för ingenjörer.

Citation preview

Page 1: Tillverkning Sverige Okt 2013

Nagel Precision i USA ansluter sina heningmaskiner till alla industriella nätverk med hjälp av Anybus X-gateway.

05

Das tragbare Markiergerät M7000

10

CANblue II överför CAN-data snabbt och tillförlitligt via Bluetooth

03

Morgan Advanced Materials gründet Geschäftsbereich

für Kompositwerkstoffe und Wehrtechnik

09

t I l l v e r K N I N G - S v e r I G e

INDUStrIellA MArKNADeN MAGAzINe

03 | O K tO B e r 2013

tillverkning Sverige | September 2013

Ts

Page 2: Tillverkning Sverige Okt 2013

eton

13

ePlAN

10

PePPerl+FUCHS

7

PrOSOFt

12

NOrD

8

BAllUFF

4

BrADY

15MAYr

11

MAPleSOFt

18SeCO tOOlS

17

Page 3: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

3

N e U H e I t

FörStA MAGNetOStrIKtIvA POSItIONSMätSYSteM MeD IO-lINK

tack vare det integrerade informationsflödet kan all data lagras centralt och konsekvent. Med IO-link blir konfiguration under drift, övervakning och diagnostik ända ner till platsen för händelsen möjlig.

Positionsmätsystem från Balluff står för exakt detektering av mätbanor i stora delar av tillverknings- och monteringsindustrin. Med MicroPulse Btl6 Profil PF IO-link-modellen är Balluff det första företaget i världen att utrusta

magnetostriktiva positionsmätsystem med IO-link. Alla uppmätta värden och statusdata sänds digitalt och via en enkel, treledarkabel via IO-link-master till kontrollnivån. Kontaktfria omvandlare (transducer) med intelligent kommunikationsgränssnitt används företrädesvis där omfattande IO-link-konstruktioner används för att förenkla konfigurationen, påskynda installationen och minska kostnaderna under ledningsdragning. tack vare IO-link blir slutresultatet strömlinjeformade och produktiva tillverkningslösningar som möjliggör automatisk konfigurering under pågående drift och transparent diagnostik ner till processnivå.

PF-magnetostriktiva positionsmätsystem från Balluff kännetecknas av sin platta konstruktion och en robust, stöt-, vibrations-och smutsokänsliga design i kapslingsklass IP 67. tack vare multimagnet-teknik kan de kontaktfria omvandlarna tillförlitligt upptäcka mätpositionen och garantera absoluta och exakta resultat. Mätningslängder från 50 till 4,570 mm kan uppnås; positionsmätsystemet tolererar en vertikal och horisontell förskjutning av positionskodaren till sensorprofilen på upp till 15 mm. Med sin punkt-till-punkt-anslutning på nätverk av något slag etablerar IO-link en högpresterande kommunikationskanal i båda riktningarna. Mot bakgrund av den ökande efterfrågan på IO-link-utföranden har Balluff, med MicroPulse PF IO-link, utrustat en annan enhet ur sitt sortiment med det intelligenta gränssnittet. Den kontaktfria positionsmättekniken kommunicerar med en hastighet av 230kB, uppnår en dataprocesscykel på 1 ms och erbjuder en upplösning på 1 μm. Som ett resultat av detta kan även snabba rörelser detekteras tillförlitligt. via M12-kontakter med en vanlig sensorkabel kan omvandlarna kopplas snabbt och enkelt till IO-link-mastern och integreras i styrsystemet.

Mer information

Page 4: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

4

N e U H e I t

NAGel PreCISION I USA ANSlUter SINA HeNINGMASKINer tIll AllA INDUStrIellA NätverK MeD HjälP Av ANYBUS X-GAteWAY.

Die neueste version des MSr-twin Drive-Antriebs vereinfacht die mechanische Kraftübertragung auf großen vertikalen Drehmaschinen erheblich.

Om du skapar världsledande industriella heningmaskiner som Nagels, kommer du att få förfrågningar från fabriker över hela världen efter din utrustning.

Problemet är att detta kräver att du är kompatibel med de olika industriella nätverk som används på dessa platser. Utveckla anslutningsmöjligheter kan vara en tidsödande och resurskrävande uppgift. Nagel Precision Inc. hittade en enklare lösning med Anybus X-gateway. Nagel Precision Inc. i Ann Arbor, Michigan är det amerikanska dotterbolaget till tyska Nagel Maschinen-u. Werkzeugfabrik GmbH. De skapar maskiner för hening, finpolering och långhålsborrning, som används för att tillverka motorblock,

växellådor, kugghjul, ventiler och andra artefakter i metall som kräver en mycket slät yta. Maskinerna är installerade i fabriker runt om i världen av företag som GM, Chrysler, KIA, Hyundai och Ford för att nämna några. Nätverksdilemma Nagel Precisions maskiner bygger på ett ethernet/IP-baserat styrsystem med en Allen Bradley PlC, ofta med rockwell Kinetix 6000 fleraxliga servoförstärkare som den centrala kärnan. Men eftersom heningmaskinerna exporteras till fabriker över hela världen, ställdes Nagel inför problemet med hur man kommunicerar med andra nätverk - särskilt PrOFINet som ofta används i anläggningar för biltillverkning. »vi började först med tredje parts nätverkskort», säger jim Saule, Information technology Director på Nagel Precision Inc »Detta var dock lite besvärligt eftersom de krävde en hel del konfiguration och även var dyra. Det var ibland också svårt att hitta rätt kort. Det var då jag började undersöka Anybus X-gateway från HMS. jag gillade det faktum att du kan stödja flera olika nät med samma konfiguration - något som skulle spara oss en hel del arbete »

Anybus X-Gateway ger Nagels Allen Bradley PLC möjlighet att kommunicera med andra industriella nätverk. Ovanstående exempel använder en Slav-adapter X-gateway mellan Ethernet/IP-baserad utrustning överst på kuggstången och PROFINET-baserad utrustning på nedre kuggstången.

Page 5: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

5

Kostnader halveras För ungefär två år sedan, installerades den första Anybus X-gateway i Nagel Precisions system. lösningen levererades av HMS:s distributör i Michigan - McNaughton McKay Inc. Möjligheten att fokusera på kärnverksamheten istället för nätverksanslutningar har varit ett viktigt beslut i valet av Anybus - för att inte nämna det faktum att de kostar hälften så mycket som tredje parts nätverkskort. »vi vill inte förstå varje typ av styrenhet», säger jim Saule. »vi vill hellre fokusera på att finslipa våra heningmaskiner. Anybus X-gateway har gett oss möjlighet att göra just det. Dessutom kostade den tredje parten nätverkskort oss omkring 1200-1500 dollar vardera, nu är vi ner i ungefär hälften att kostnaden för en gateway. » Hur det fungerar Om heningmaskinen ska installeras i en fabrik som kör ethernet/IP, kan den anslutas direkt och kommunicera med nätverket. Men om fabriken kör ett annat nätverk (t.ex. PrOFINet), behövs en Anybus X-gateway. Porten fungerar som en översättare mellan ethernet/IP och fabrikssystemet och »översätter» parametrar såsom positionsdata, status på diskarna, start/stopp-kommandon

etc. Kommunikationsströmmen är transparent på båda sidor om porten vilket gör heningmaskinen till en separat nod på fabriksgolvet, fullt kapabel att kommunicera med nätverk i hela anläggningen. »vi har använt Anybus X-gateway i mer än två år nu och det har varit helt felfritt,» säger jim Saule på Nagel Precision. »jag har utformat dessa typer av system i mer än 20 år och uppskattar det faktum att vi kan stödja flera olika nätverk med Anybus X-gateway. Detta ger oss möjlighet att fokusera på vår kärnverksamhet - att bygga heningmaskiner - snarare än att arbeta med att olika nätverk ska stämma överens. jag skulle definitivt rekommendera alla maskintillverkare att undersöka Anybus, variationen är stor och det finns stora besparingar att göra», avslutar jim Saule.

Mer information

Page 6: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

6

N e U H e I t

eAtON FörSer PrevIDer MeD NYCKelFärDIG löSNING För KrAFtHANterING tIll ett HöGteKNOlOGISKt DAtACeNter

Diversifierade industriföretaget eaton har valts av Previder, en av de ledande nederländska IKt-tjänsteföretagen, som sin systemleverantör av elförsörjningen för att säkerställa oavbruten, 24/7-tillgång till sitt PDC2-datacenter i Hengelo.

APrevider erbjuder rymliga, ultramoderna och energieffektiva datacenter som uppfyller behoven hos den moderna teknikvärlden, och är beroende av tillförlitlig strömförsörjning och optimal säkerhet och valde därför eaton,

en erfaren och integrerad leverantör, för att bygga hela elsystemet. Den kompletta nyckelfärdiga lösningen inkluderar allt som behövs för ett fungerande elsystem, inklusive mellanspänningsställverkspaneler (Mv), huvud-och datacenterrummens lågspänningsställverkspaneler (lv), samlingsskenor och avbrottsfria kraftsystem (UPS). eaton erbjöd en kundspecifik lösning som ger Previder en framtidssäker strömförsörjning med hög tillförlitlighet och energieffektivitet.

«All utrustning kan köpas med one-stop-shopping», säger Marco Alink, platschef på PDC2, Previder. «Att välja eatons nyckelfärdiga system har besparat oss mycket tid och givit oss anmärkningsvärda ekonomiska fördelar. För oss handlar det om maximal stabilitet och

säkerhet - ett annat skäl till varför vi valde eaton. De har lång erfarenhet av datacenter och är experter på låg- och mellanspänning. vi är verkligen nöjda med slutresultatet som eaton levererade för PDC2. « .Previders PDC2 är det största transportneutrala datacentret i östra Nederländerna, med fyra separata rum och en yta på 2500 m2. I jämförelse med de västra områdena i Nederländerna, där många datacenter är under havsytan, ligger PDC2 19 meter över havet (NAP, Normaal Amsterdams Peil), vilket ger ökat skydd mot risken för översvämningar. När man utformade sitt PDC2 ville Previder säkerställa att kunderna fick ett framtidssäkert datacenter. Detta innebar att datacentrets tillgänglighet, elförsörjning och energieffektivitet måste behandlas ingående med hjälp av modern teknik som finns tillgänglig. Previder sköter sin energihantering genom att använda två eaton-baserade distributionskapslingar i rött och blått för A-och B-matning vilka krävs för att uppfylla redundansstandarden. Under normala driftsförhållanden

Bildtext bild1: Previder, en av de ledande nederländska IKT-tjänsteföretagen, valde Eaton för att bygga hela elsystemet

Page 7: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

7

används båda flödena unisont (2N) medan varje matning går med halvfull belastning. När det gäller totalt stopp i en matning, kommer den andra att ta över den totala belastningen, fortfarande N +1-installationen. Dessa matningar levereras från eatons skensystem, som garanterar optimal överföring och anslutningskvalitet. Installationen kompletteras med två 4000 A eaton Capitole 40-ställverk. Det finns också en 6300 A Capitole 40 lv-nödsituationsställverk, vilket i fallet med ett längre stopp kan ta över strömförsörjningen med hjälp av kraften från en reservkraftsenhet. Capitole 40-systemen matas i sin tur via två Xiria rMU, som normalt fördelar elenergin i bostadsområden, kända för sin enkla installation och användarvänlighet. två oberoende transformatorer konverterar 10 kv-försörjningen från operatören till spänningar på 400 v; dessa 2500 kvA torra transformatorställverk stänger sig automatiskt om något problem uppstår. Utöver detta så är hela elsystemet skyddat i vänteläge av två eaton 9395 UPS per block i varje rum, vilka kommer att ge tillförlitlig kraft i händelse av strömavbrott eller - i värsta fall - totalstopp. redundansen hos UPS-systemet bygger

på eatons Powerware HotSync load-sharingteknik, vilket gör det möjligt för enheterna att arbeta helt självständigt parallellt. Med tre gånger 550 kvA HotSync, kan de fortsätta att köra i över tio minuter vid 100% belastning. Under tiden kommer en av de fyra 2100 kvA dieselgeneratorerna att ha tagit över och säkrat tillgången på reservkraft. vid PDC2 byggdes kraftförsörjningssystemet som en tier3 + installation och är även ISO 27001-certifierat. Alla viktiga system i varje datarum - såsom elförsörjning, reservkraft, luftkonditionering och nätverksanslutningar - är dubblerade i enlighet med N +1-principen. De redundansstandarder som används -N +1, N +2 och 2*(N +1) - ser till att alla möjliga risker för haveri elimineras genom ett andra eller till och med ett tredje backupsystem. De mest kritiska systemen har även dubbel redundans (N +2). Miljön var en av de faktorer som beaktades när PDC2 byggdes. Målet är att uppnå ett Power Usage effectiveness (PUe)-värde på 1,25, vilket innebär att endast 25% av kraften kommer att användas för att stödja systemen. Som jämförelse har många andra datacenter ett PUe-värde på 2,0, vilket gör PDC2 en av de grönaste datacentrena i Nederländerna. Previder använder uteslutande grön el och kylning sköts av en miljövänlig fri-till-luft-kylsystem. För att veta mer om eatons krafthanteringslösningar, besök www.eaton.eu. För alla de senaste nyheterna följ oss på twitter via @eaton_eMeA eller besök eaton eMeA linkedIn företagessida.

Redundant A och B-matning levereras från Eatons samlingsskensystem, två 4.000 A Capitole 40-ställverk samt 6300 A Capitole 40 LV-nödsituationsställverk levereras via två Xiria RMU (Ring Main Units)

Mer information

Page 8: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

8

N e U H e I t

UNDvIK OlYCKOr MeD vISUell MärKNING

Die Baureihe MX multifunktionaler Fräszentren stellt Maschinen von größter Flexibilität dar, die das Bearbeiten in 5 Achsen und auf 5 Seiten gestatten

Användning av felaktig eller sliten utrustning kan få dramatiska konsekvenser i ekonomiska sektorer som bygg, tillverkning och bearbetning, transport eller kemiska industrier.

regelbundna kontroller är ofta att rekommendera för att undvika olyckor till följd av användning av felaktig utrustning. Brady erbjuder nu företagets praktiska visual tagging Solutions för att effektivt visa inspektionshistoriken på ett brett utbud av verktyg och utrustning. När och var det behövs även med regelbundna inspektioner på plats kan anställda ändå tro att varje del av utrustningen som de har åtkomst till är klar för användning. Sådana antaganden kan leda till allvarliga skador eller dödsfall. De kan dock lätt undvikas genom att hålla koll på kontrollrapporter och resultat på utrustningen. Med

Bradys visual tagging Solutions kommer personalen genast att se viktig information kring den utrustning som de vill använda, samt få den information de behöver, när och var det behövs. en Brady visual tagging-produkt har en slitstark hållare och ett utbytbart instick. Hållaren är anpassad och fäst vid utrustningen så att den inte stör användningen. Insticket möjliggör för alla att följa utrustningens kontrollhistorik upp till sista besiktning. När utrustningen inte passerar inspektion avlägsnas insticket. Den tomma hållaren kommer då att visa ett varningstecken som indikerar att utrustningen inte ska användas. Ett brett utbud av produkter Anpassade varaktiga hållare har utvecklats för användning i fordon som gaffeltruckar och mobila plattformar, elektrisk utrustning, anläggningar och maskiner, byggnadsställningar, mobilmaster, stegar och selar, kemiska riskzoner, utgrävningar och trånga utrymmen samt olika processer och isoleringar. För var och en av dessa tillämpningar kommunicerar hållaren antingen ett specifikt meddelande, eller så har

Page 9: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

9

det särskilt utformats för att vara mycket synligt på lämplig utrustning utan att vara i vägen. Internationellt igenkännbar All säkerhetsinformation finns på bara en etikett, som innehåller tydliga varningar, obligatoriska skyldigheter att följa samt utrymme för att skriva. varje hållare och insats använder internationellt igenkännbara metoder att kommunicera den senaste inspektionsstatusen. Grönt anger att utrustningen är säker att använda, svart text på gul är varning, och röd text på vit visar personalen att användningen av utrustningen är förbjuden. Affärsorienterade Idag är hela utbudet av Brady visual tagging-produkterna tillgängligt på 10 språk: engelska, franska, tyska, ryska, holländska, danska, svenska, norska, finska och turkiska. Andra språk är dock möjliga på kundens begäran. Brady erbjuder ännu fler möjligheter för kundanpassning inklusive fullt anpassningsbar storlek och form, visade data, design och möjligheter att fästa.

Mer information

Page 10: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

10

N e U H e I tN e U H e I t

DeN BärBArA MärKlöSNINGeN M7000

Med Propens fristående M7000 nålpräglingsmaskin finns det äntligen ettenkelt sätt att permanentmärka detaljer av alla slag, även de som är svåråtkomliga

M7000 utmärker sig också med sin prestanda och oöverträffliga användarvänlighet, i synnerhet tack var den inbyggda pekskärmen.

Marknadsförd under Propens varumärke är M7000 den mest lättanvända och kraftfullaste märkpistolen på marknaden. Med nålpräglingsteknik märker den oförstörbar text, datumkoder, logotyper och DataMatrix koder på alla sorters geometrier även stora, tunga, plana och böjda. M7000 erbjuder således mycket mervärde till branscher som tills nu har haft att göra med mindre pratiska och mindre hållbara märksystem som etiketter, bläckstråle och konventionell stämpling. Olja och gas, varvs-, järnvägs-, fordonsindustri är bara ett fåtal branscher som kommer att upptäcka att M7000 är särskilt fördelaktig. Går dit du går till skillnad från andra märksystem är M7000 en allt-i-ett lösning. Märkmaskinen, styrenheten och

gränssnitt är inrymda i ett enda kompakt system. Ingen extern dator, mjukvara eller tangentbord behövs. Som ett resultat av detta är den helt självständig och kan lätt bäras från plats till plats. en annan unik fördel med M7000 är dess midjemonterade li-ion batteri med ger obegränsad rörlighet. Oöverträffad märkprestanda Genom att erbjuda ett djup på märkning som är unik i sin kategori så märker M7000 korrekt och permanent delar av alla typer av material från plast till de tuffaste metallerna. Den passar perfekt för märkning av grova eller ytbehandlade material och ger den nivå av kvalitet och noggrannhet som krävs för DataMatrix märkning. Det stora märkområdet ger maximal möjlighet att skapa en bra märklayout. enastående ergonomisk design och mycket lätt att använda med ”touch and Mark” ! M7000 är också ett stort nöje att använda. tack vare unik konstruktion minimeras vibrationer och stabiliteten är fantastisk. Utmärkta förutsättningar för att utföra en högkvalitativ märkning på vertikala eller lutande plan. M7000 har en 7-tums färgdisplay med ett intuitivt

Page 11: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

11

Mer information

gränssnitt för en lätt programmering. Fördelarna med mindre risk för felprogrammering är omedelbara. Programvaran P07 är utvecklad av Gravotech , världsledande inom permanentmärkning. en beprövad och logisk lösning som gör att logotyper, typsnitt, och märkfiler kan importeras och exporteras. M7000 levereras färdig att använda. Användaren känner igen handhavandet från andra föremål i vardagen med pekskärm. Den kräver ingen utbildning! Den är utvecklad av oss med enbart kvalitetskomponenter och slagtåliga kompositmaterial. Den är rustad för de tuffaste industriella miljöerna med andra ord. M7000 ger mycket bra valuta för pengarna, den innehåller ett minimum av slitdelar och är enormt driftsäker. vårt lokala serviceteam står beredda att hantera alla eventuella frågor eller funderingar.

Page 12: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

12

N e U H e I t

CANBlUe II överFör CAN-DAtA SNABBt OCH tIllFörlItlIGt vIA BlUetOOtH

Den robusta, säkra lösningen för trådlös CAN-kommunikation, speciellt för industriella applikationer

Med tre lägen kan användaren nu anpassa datakommunikation optimalt till den specifika tillämpningen i fråga om latens, dataflöde, och feltolerans. I SHOrteSt lAteNCY-läget kan latenstider

på i genomsnitt 4 ms uppnås, medan QUICKeSt CONNeCtIONläget möjliggör säker dataöverföring även i CAN-system som körs på 1 Mbit/sek och 100 % bussbelastning. en typisk tillämpning för CANblue II är den trådlösa anslutningen av CAN-segment via Bluetooth och trådlös tillgång till systemet med hjälp av en bärbar dator eller handhållen serviceenhet. Däremot kan områden där en extremt pålitlig anslutning krävs, t.ex. nätverk med roterande eller rörliga systemdelar, även implementeras med hjälp CANblue II. tack vare användningen av Bluetooth-teknik som är byggd från grunden för krypterade överföringsmekanismer, som är resistenta mot yttre störningar, så är CANblue II perfekt för denna

typ av applikation. Bluetooths FHSS-process, som även används i CANblue II, ändrar den frekvens med vilken meddelanden sänds ungefär 1600 gånger per sekund. Om en av de 79 kanalerna som används uppleveler interferens, så upptäcks detta fel och meddelandet skickas om i ett annat frekvensområde. Den tillgängliga bandbredden används på så vis mycket sparsamt, så att flera olika Bluetooth-system kan arbeta parallellt utan att märkbart störa varandra. De problem som orsakas av överlappande WlAN-system och det begränsade antalet WlAN-kanaler, även med tanke på den nödvändiga kanalseparationen, är nästan okända i Bluetooth. även WlAN-system som överlappar med Bluetooth i omedelbar närhet stör endast driften av Bluetooth-nätverket i ringa utsträckning, eftersom endast ett fåtal av de 79 Bluetooth-kanalerna överlappar WlAN-frekvensbandet. Således kan på sin höjd överföringsprestanda av ett överlappande system, antingen WlAN eller Bluetooth, minskas på grund av att meddelandet kräver omsändning. Använd som en brygga så kan CANblue II-enheter överföra data transparent över den säkra Bluetooth-anslutningen. Utöver rena CAN-applikationer, så tillåter detta applikationer att implementeras med hjälp av högre protokoll (CANopen, DeviceNet, SAe j1939) och kundspecifika protokoll. För användning på PC så finns en kraftfull Windows-drivrutin tillgänglig.

Sist men inte minst, så är CANblue II tillgänglig till ett mycket lågt pris, vilket gör den attraktiv för en mängd olika tillämpningar.

IXXAT erbjuder en universell bro, gateway, och PC-interfacelösning för trådlösa nätverk från CAN-komponenter och system i en ny och förbättrad version.

Mer information

Page 13: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

13

N e U H e I t

MAGNetISKA rOterANDe PUlSGIvAre MeD eNAStåeNDe PreStANDA

Absoluta roterande pulsgivare med magnetisk detektionsprincip från Pepperl+Fuchs kombinerar kompakt design, hållbarhet och livslängd med hög upplösning och noggrannhet och öppnar på så vis nya användningsområden.

envarviga absoluta pulsgivare från Pepperl+Fuchs är baserade på två-axlade Hall-givare. Dessa givare kan omvandlas till flervarvs absoluta roterande pulsgivare genom tillägg av en Wiegand-sensor. Den stora fördelen med den magnetiska

funktionsprincipen är dess kompakta inbyggnadsmått och det faktum att det är ett kontaktfritt samplingssystem. Detta innebär att det inte finns någon mekanisk växel som kan slitas och som kräver underhåll och service. Upplösningar på 12 bitar är för närvarande möjligt med envarviga versioner, medan upplösningar på upp till 39 bitar teoretiskt kan uppnås med flervarviga versioner. Standardupplösningen är 12, 16 eller 18 bitar. Idag ger denna designprincip noggrannheter från 0,5° till 1° för magnetiska absoluta roterande pulsgivare. Magnetiska roterande pulsgivare kännetecknas av sin kompakta storlek, vilket gör dem idealiska för användning

i medicinsk teknik eller laboratorieautomation. Den magnetiska detektionsprincipen är också mycket robust, vilket gör att dessa givare är en lämplig lösning i miljöer där omgivningsförhållanden är särskilt svåra, t.ex. i kommersiella fordon eller vindkraftsparker. eftersom upplösning och noggrannhet förbättras tack vare förbättringar i fråga om i synnerhet elektronik så kommer ytterligare användningsområden att öppna sig för roterande pulsgivare med magnetisk detektionsprincip, även i fabriksautomation. I korthet:

Magnetiska roterande pulsgivare kombinerar enastående prestanda med robusthet, livslängd samt kompakt design.

Pepperl+Fuchs förbättrar också precisionen i den magnetiska pulsgivartekniken med kontinuerliga förbättringar inom elektronikområdet.

Mer information

Page 14: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

14

N e U H e I t

MOrGAN ADvANCeD MAterIAlS lANSerAr AFFärSOMråDet SPeCIAlIStKOMPOSIter OCH FörSvArSYSteM

«Morgan Advanced Materials globala nätverk innebär att verksamheten kan stödja kunderna oavsett var de befinner sig.»

Morgan Advanced Materials, världsledande inom design och tillverkning av innovativa materiallösningar för ett brett spektrum av tillämpningar, har lanserat ett nytt affärsområde inom specialistkompositer

och försvarssystem. Morgan Advanced Materials - Composites och Defence Systems omfattar den verksamhet som tidigare var känd som NP Aerospace och som specialiserat sig på kompositsystem för försvarstillämpningar, vilka omfattar fordonspansar, hjälmar, kroppsskydd och en mängd olika kommersiella tillämpningar. Den nya verksamheten kommer ytterligare att dra nytta av företagets avancerade förmåga inom keramik och komposit vilken redan gör det möjligt att leverera de mest avancerade lättviktiga bepansrade lösningarna i världen, såväl som högpresterande komponenter och strukturer för användning inom branscher som medicin och transport.

Flytten visar Morgan Advanced Materials åtagande att leverera en omfattande och engagerad service för organisationer som söker högteknologiska kompositsystem och komponenter inom ett brett spektrum av branscher. Koncernens arv i kompositer går tillbaka till 1926 då det tidigare företaget Courtaulds tillverkade världens första kompositmaterial vid vad som nu är Morgan Advanced Materials - Composites och Defence Systems anläggning i Coventry. Duncan eldridge, vd för Morgan Advanced Materials - Composites och Defence Systems, kommenterar: «vår framsynta inställning till materielutveckling har alltid varit nyckeln till framgång för denna verksamhet. Forskning och utveckling av avancerade material kommer att fortsätta att stödja vår framtid, då vi löser våra kunders svåraste kompositutmaningar. vi skapade världens första kompositmaterial 1926, och på 1950-talet var vi pionjärer inom kolfiber. Idag är Morgan i framkanten av materialvetenskap inom områden som keramik, grafén och kolnanorör samt kompositer, och vi har den mest djupgående och kunniga kompositexpertis som finns.

«Även om utveckling och tillhandahållande av pansar för aktuella konflikter har dominerat vår verksamhet under de senaste åren, har vi också haft betydande framgångar i att ta bort teknikhinder för att kunna använda kompositmaterial i civila tillämpningar, såsom medicinska behandlingssängar. Vi ser nu fram emot att utnyttja vår kompetens och kapacitet genom att arbeta med nya kunder som kommer att dra nytta av vår kompetens inom utveckling av lätta, strukturella kompositkomponenter för sina produkter. Detta kommer att gälla en mängd olika marknader, allt från medicin till transporter.

Mer information

Page 15: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

15

N e U H e I t

UNDerHållSFrI DeCeNtrAlISerAD MjUK OCH reverSerINGSStArter MeD INteGrerAt MOtOrSKYDD - Det eKONOMISKA AlterNAtIvet

Bild: Med ett kompakt hölje som är lätt att rengöra är SK 135e-starten en användarvänlig mjukstart för distribuerade enheter i alla typer av branscher

NOrD DrIveSYSteMS introducerar en ny motormonterad starter med ett utökat prestanda för ekonomisk distribuerad implementering av mjukstart- och reverseringsfunktioner, för motorer från

0,25kW -7,5 kW. Den kompakta SK 135e har integrerat motoröverbelastningsskydd genom PtC termistor-övervakning, nät- och motorfasfel-övervakning, I²t-övervakning och magnetiseringsströmsövervakning. elektronisk, outslitlig switchteknik ersätter motorskydd, kontaktorer för reversering och bromslikriktare, vilket gör hela kopplingsskåp överflödiga i stora anläggningar. eftersom anslutningskablar för PtC-termistor och bromskontroll inte erfordras, så blir installationen i allmänhet mer kostnadseffektiv, utrymmessnål, och snabbare. När drivenheten beställs komplett med växellåda, motor, och startenhet, förenklas varje installationstillfälle

till att bara dra åt skruvarna och ordna den elektriska anslutningen, vilket är valfritt med pluggar. Mjukstartfunktionen reducerar mekaniska påfrestningar, förhindrar stötar under start och stopp. en spännings-boost kan programmeras för tillämpningar som kräver höga startmoment. Olika bromsfunktioner finns tillgängliga. Motorstartern har fyra potentiometrar och fyra DIP-switchar för inställning av de viktigaste parametrarna. leD-enheter indikerar driftstatus. Parametrering och diagnos kan utföras via parameterboxar eller via en PC med hjälp av kostnadsfri mjukvara NOrDCON. NOrD:s hela distribuerade elektronikprogram, som även omfattar SK 180e- och SK 200e-serien av frekvensomriktare, erbjuder fördelen av ett enhetligt driftskoncept.

Mer information

Page 16: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

16

N e U H e I t

AXelKOPPlING MeD INteGrerAD vrIDMOMeNtMätNING

Als diversifizierter Hersteller präsentiert eaton neue Signalsäulen mit verbesserter Funktionalität und markantem erscheinungsbild für ein modernes Maschinendesign

Den vridmomentmätande axelkopplingen rOBAВ®-DSM baseras på den beprövade och testade dödgångsfria axelkopplingen rOBAВ®-DS. Denna vridmomentmätande koppling kan användas i flera olika typer av tillämpningar,

från provbänkskonstruktioner till seriemaskiner, till direkt tillståndsövervakning. Systemet möjliggör enkel tillståndsövervakning av maskiner och system. Genom att använda data som samlas in av kopplingen kan maskiner på bästa möjliga sätt användas upp till sin kapacitet. Mätningen av roterande delar kräver överföring av energi till den roterande delen, och överföring av data från den roterande delen. Flera olika system finns för detta ändamål. tidigare överfördes energi och data huvudsakligen induktivt. Denna princip har dock flera nackdelar i jämförelse med dataöverföringen för den nya rOBAВ®-DSM. Donec ac tempor dui. etiam adipiscing, magna vel lacinia volutpat, justo tellus vehicula elit, at molestie metus libero

quis orci. Cras sed libero sit amet mauris pharetra molestie. Morbi tempus volutpat accumsan. Maecenas iaculis pellentesque laoreet. Suspendisse a est et turpis vehicula venenatis ac sit amet ante. Mauris tincidunt ultrices lacus, id aliquet odio pretium a. en stor nackdel för de induktiva systemen är att data endast kan överföras över korta sträckor. Därför fungerar de i huvudsak med hjälp av «inneslutna» statorer, som även delvis är lagerstödda. Inneslutningen gör att både installation och ersättning av delar blir mycket mer komplicerad. Dessutom måste installationen utföras mycket exakt, eftersom avstånden är mycket kortare. en annan nackdel är de låga toleranserna i händelse av vibrationer och axelkast. lagerstödda system gör det också nödvändigt med momentstöd. Här är det också viktigt att observera monteringspositionen, så att lagrens friktionsmoment inte tas med i mätningarna. System som inte är lagerstödda kräver en monteringshjälp för att centrera rotorn och statorn. rOBAВ®-DSM kräver ingen inneslutning och behöver därför bara ett litet installationssutrymme. Statorn kan enkelt monteras i varje position på omkretsen. vid justering av statorn tillåts stora toleranser i alla riktningar. Möjliga avstånd på upp till 5 mm är väsentligt större än på inneslutna system.

B Den vridmomentmätande axelkopplingen ROBAВ®-DSM baseras på den dödgångsfria och robusta axelkopplingen ROBAВ®-DS.

ROBAВ®-DSM kräver ingen inneslutning och behöver därför bara ett litet installationssutrymme. Statorn kan enkelt monteras i varje position på omkretsen. Vid justering av statorn tillåts stora toleranser i alla riktningar. Möjliga avstånd på upp till 5 mm är väsentligt större än på inneslutna system.

Mer information

Page 17: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

17

N e U H e I t

NY IPHONe- OCH IPAD-APP För ePlAN DAtA POrtAl

Mobila komponenter och enhetsdata från olika tillverkare väljs och överförs sedan till projekt med hjälp av eplan Data Portal-appen.

vill du ha möjligheten att kunna välja komponenter direkt i din telefon eller I-Pad i händelse av att din maskin drabbas av fel? eller vill du endast kontrollera maskinens underhållskrav? Detta fungerar nu enkelt med

ePlANs nya Data Portal-app som finns att hämta hem på två olika språk från itunes Store. Appen ger användaren tillgång till över 230 000 komponenter i ePlAN Data Portal, där det finns möjlighet att söka och välja mellan olika mobila enheter och komponenter. ePlANs Data Portal-app överför önskad data till ursprungliga ePlAN projekt, förutsatt att kunden har ett giltigt serviceavtal. Utbudet av mobila applikationer för iPad och smartphones ökar ständigt och produktionen hos företag blir allt mer flexibel. ePlAN har nu utvecklat en gratis Data Portal-app tillgänglig för iPhone och iPad som lanserades vid Hannover Mässan i april 2013. Den kommer ge användaren möjlighet att välja komponenter via mobila enheter – dvs. direkt vid maskinen eller anläggningen. Genom ett välutvecklat

filteringsverktyg hittas rätt komponent snabbt och enkelt och installatören kan därefter genomföra service och underhåll snabbare. Om komponenterna behöver bytas ut kan de väljas direkt i appen på plats vid den felande komponenten. Om en tillverkare skulle tagit bort objektet från sortimentet hålls appen ständigt uppdaterad med nya ersättningsprodukter. När väl valet av komponent har gjorts är den klar och kan överföras direkt till det ursprungliga projektdokumentet. Detta säkerställer att dokumentationen speglar maskinens aktuella status och ser till att alla dokument är uppdaterade enligt senaste ändringar. Maskinen och projektdokumentationen är därmed förenliga och synkroniserade. ePlAN presenterade sina första mobila applikationer för två år sedan. en informations-app och en app för sin kundtidning, eplanet, finns redan i två språk tillgänglig för Apple och Android. Utvecklarna i tyskland fortsätter producera flera och användarna kan se fram emot kommande tekniska lösningar inom den mobila applikationssektorn.Den nya appen ger också nya möjligheter för tillverkarna av komponenter eftersom säljpersonal enklare kan komma åt värdefull data. Detta är aktuell data som sparats direkt och de kan lyfta fram möjligheterna av integrerad teknik för kunderna.

EPLAN presenterade sina första mobila applikationer för två år sedan. En informations-app och en app för sin kundtidning, Eplanet, finns redan i två språk tillgänglig för Apple och Android. Utvecklarna i Tyskland fortsätter producera flera och användarna kan se fram emot kommande tekniska lösningar inom den mobila applikationssektorn.

Mer information

Page 18: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

18

N e U H e I t

PrOSOFt teCHNOlOGY® SläPPer 802.11N INDUStrIAl WIreleSS ACCeSS POINt/BrIDGe/rePeAter MeD SNABB rOAMING-teKNOlOGI

Denna hotspot är konstruerad för extrema miljöer och farliga platser, inklusive olje-och gassystem

802.11abgn Fast Industrial Hotspot är en avancerad, snabb trådlös ethernet-lösning avsedd för fabriksgolvautomation, SCADA-system, WiFi-infrastruktur för mobila medarbetare samt processtyrningssystem. Denna Hotspot

erbjuder ett brett spektrum av industriella trådlösa funktioner inklusive unika funktioner som Fast roaming och har utmärkt paket-per-sekund prestanda och robust kommunikation i krävande industriella miljöer. ProSoft technology® har nöjet att tillkännage lanseringen av 802.11 ABGN Fast Industrial Hotspot. Den nya 802.11abgn Fast Industrial Hotspot (rlX2) erbjuder banbrytande framsteg inom klient/bridge-baserad snabb roaming mellan accesspunkter, ethernet-paketoptimering samt förbättrad diagnostik. Dessa nya funktioner ger sömlös höghastighets ethernet-anslutning för att flytta maskiner och fordon som färdas långa sträckor i monteringsfabriker, kransystem och

gruvdrift. Det säkra, trådlösa höghastighetsnätverket sänker projektkostnaderna, och förbättrar samtidigt produktiviteten genom att eliminera mekaniska anordningar, räls och släpringar för ekonomiska och tillförlitliga mobila applikationer. radions snabba roaming-teknik använder mindre än 50msek mellan accesspunkter och ger full enhetsbryggning. Modulen ger säkra 802.11i och 128-bitars AeS-kryptering och fungerar säkert i 2,4 GHz eller 5 GHz-banden. Den har också avancerade hanteringsverktyg. Dessa verktyg inkluderar IH Browser Utility, webbserver och OPC-server. ett mikroSD-kort lagrar och laddar automatiskt konfigurationer, vilket minskar ledtiden. Den är en idealisk trådlös lösning för Producer/Consumer PlC/PAC-nätverk, distribuerad I/O, säkerhets-I/O, fabriksbaserade stamnätverk, video och mobila medarbetares uppkoppling på distans. Hotspot-lösningen drar nytta av ett utbyggt temperaturintervall på -40 till +75 C (-40 ° F till +167 ° F) och har godkännanden och certifieringar med Class 1, Division 2 och AteX zon 2. Modulen är kraftigt stöt/vibrationstestad. Stöt enligt IeC är 60068 2-6 (20 g, 3-Axis) och vibration enligt IeC är 60068 2-27 (5g, 10-150 Hz).

Mer information

Page 19: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

19

Olika kombinerade systemelkonstruktion anses vara en viktig del av produktutvecklingsprocessen. ePlAN har utvecklat en universell modul för att integrera ePlAN-plattformen i PlM-system. teamcenter-integrationen som tillhör denna modul bygger nu sömlöst in ePlAN-plattformens lösningar i PlM-miljön. Detta gör elektroteknikutvecklingen till en del av den digitala produktmodellen. Detta ger företagen möjlighet att uppnå heltäckande hantering av produktlivscykeln inom alla discipliner.

ökad processäkerhetDet integrerade arbetssättet ökar dataenhetligheten, inte bara i produktutvecklingsprocessen, men också under hela produktlivscykeln. På grund av omfattande och konsekventa grunddata kan områden som underhåll och reparationer ges optimalt stöd, vilket återspeglas direkt i minskade ledtider och kostnader. transparens är en annan faktor. Det finns direkt tillgång till den kompletta digitala produktmodellen, även om produktutvecklingsprocessen är fördelad över olika länder, detta säkrar permanent datautbyte och i slutändan garanteras tillförlitlighet och kvalitet i hela produktutvecklingsprocessen.

Urban August: «Integrationen av eplan i teamcenter

tillåter våra kunder att optimera tvärvetenskapligt

samarbete och att använda teamcenter som en enhetlig

plattform för alla som deltar i produktlivscykeln», förklarar

Urban August, Senior vice President och vD för Siemens

Industry Software GmbH & Co. KG .

K U r z e

Seco introducerar CBN010-sorten för svarvning i stål Seco introducerar nu CBN010, en ny, obelagd CBN-sort för utmärkta prestanda i kontinuerliga och intermittenta bearbetningar. Skärets homogena struktur ger stabila prestanda och en mer förutsägbar verktygslivslängd. Med en reducering av oplanerade driftstopp minskas öven bearbetningskostnaderna. Med liknande sammansättning som de existerande CBN10- och CBN100-sorterna tillverkas CBN010 med en nyutvecklad tillverkningsprocess för att ge en enhetlig mikrostruktur. Sorten har ett lågt cBN-innehåll med en genomsnittlig kornstorlek på 1,5 µm och keramiskt tiC-bindemedel. Detta ger såväl förbättrad slitstyrka som seghet vilket ger utmärkta prestanda i många olika material. CBN010 är optimerat för sätthärdat stål och lagerstål och kan framgångsrikt användas i verktygsstål, snabbstål, höghållfast stål, martensitiskt rostfritt stål, järnhaltiga pulvermaterial och legeringar med hårda ytor.

CBN010-vändskär finns i solitt, full face, singel- och multitip-utförande. Full face -varianten med tip har en cBN-tjocklek på 1,6 mm. Den spänningsfria tippen är fastlödd med modern lödningsteknik för att ge starkast möjliga vidhäftning till hårdmetallämnet.

För ytterligare information om CBN010 -vändskär, gå till: http://www.secotools.com/cbn010

EPLAN är Siemens PLM Solution Partner: gränssnitt mellan EPLAN och Teamcenter

Sedan mitten av april har eplan varit en officiell Siemens PlM Solution Partner. Syftet med partnerskapet är att erbjuda ett gränssnitt mellan två marknadsledande system - eplan och teamcenter. Denna integration tätar tidigare luckor i PlM-processen: konfigurationsdata för ePlAN-plattformen kan nu bearbetas i teamcenter. Företag från olika branscher kan dra nytta av denna integrerade strategi som utgör en del av en enhetlig produktskapande process. lösningsleverantören eplan är nu en officiell Siemens PlM Solution Partner. Som en del av detta partnerskap, som förseglades i mitten av april, har bolagen utvecklat en sofistikerad, framtidssäker integration av ePlAN-plattformen i teamcenter PlM-miljö. Maximilian Brandl, ordförande i styrelsen för ePlAN, är nöjd med utvecklingen: «I linje med partnerprogrammet har eplan och Siemens Industry Software GmbH & Co. KG tillsammans bevisat sina styrkor. Integrationen av ePlAN-plattformen i teamcenter öppnar upp fler dörrar för oss på den växande marknaden för PlM-lösningar. våra gemensamma kunder kan också gynnas enormt av denna ökade enhetlighet. «Urban August, Senior vice President och vD för Siemens Industry Software GmbH & Co. KG, ser också massor av fördelar för sina kunder: «Integrationen av eplan i teamcenter tillåter våra kunder att optimera tvärvetenskapligt samarbete och använder teamcenter som en enhetlig plattform för alla som deltar i produktlivscykeln.»

(Maximilian Brandl: «Den nya teamcenter-integrationen

öppnar upp fler dörrar för oss på den växande

marknaden för PlM-lösningar,» säger Maximilian Brandl,

styrelseordförande på eplan.)

Mer information

Mer information

Page 20: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

2019

ger en kortfattad presentation av lösningar för branschen. Nords ekonomiska drivsystem bygger på effektiva 2-stegs vinkelkuggväxelmotorer som är särskilt enkla att hantera tack vare den lätta konstruktionen av växellådan. Dessutom erbjuder NOrD ett elektronikprogram med enhetlig drift över en differentierad, men hanterbar modellserie. Drivlösningar för flygplatser inkluderar horisontella transportörer, t.ex. för check-in-områden, som utför enkla start-stopp-funktioner samt enheter med hög överbelastningskapacitet och bromshantering för att driva lutande transportband och vertikala transportörer.

ekonomiska motorintegrerade frekvensomriktare säkerställer hög dynamik och precision i lyft- och sorteringsuppgifter. Grundläggande skruv- och mutteranslutningar är allt som behövs för en mycket bekväm installation av dessa drivenheter. Nords snabba och sakkunniga kundservice stöder flygplatser och OeM-återförsäljare i planeringsfasen och under leverans, montering, och regelbundet underhåll.

«tillsammans med vår partner DigiArea Inc., har vi skapat en modern utvecklingsmiljö ovanpå det populära eclipse-ramverket,» säger Dr laurent Bernardin, executive vice President och Chief Scientist vid Maplesoft. «Maple IDe är en kraftfull, välbekant miljö för erfarna programmerare, samtidigt som nya programmerare får värdefull hjälp med att komma igång. Programmering av medelstora till stora bibliotek i Maple har därmed blivit ett genomförbart alternativ för allt fler kunder. « «vi är glada att samarbeta med Maplesoft för att kunna erbjuda Maple-användarna

denna nya produkt», säger Oleksandr Shkliaiev, vD, DigiArea. «Att arbeta med Maple IDe kommer att hjälpa nybörjare att lära sig programmeringsspråket Maple snabbare, och mer avancerade utvecklare kommer att upptäcka en hel mängd verktyg för professionell Maple-programmering.»

Skräddarsydda drivenheter för bagagehantering

NOrD DrIveSYSteMS designar individuella, underhållsvänliga drivsystemlösningar för bagagehanteringssystem. Denna internationella tillverkare har redan utrustat många flygplatser i hela världen på olika platser som Hamburg, london, johannesburg, eller taipei. Drivsystemexpertens särskilda Internetportal - http://airport.nord.com/ -

Maple IDE ger en betydande minskning av utvecklingstiden

Utvecklingsmiljön är perfekt för att hantera projekt i Maple-språket Maple IDe ger en avancerad utvecklingsmiljö som gör det lättare att utnyttja fördelarna i programmeringsspråket Maple. Maplesoft™ introducerar en ny medlem i Maple™-produktfamiljen, Maple IDe. Maple IDe, utvecklad av DigiArea Inc., är en integrerad utvecklingsmiljö för Maples programmeringsspråk. Maple IDe förbättrar produktiviteten genom att tillhandahålla avancerade verktyg för att skriva och hantera Maple-projekt. the Maple IDe, som bygger på eclipse™-plattformen, erbjuder en skräddarsydd industristandardmiljö för medelstora till stora utvecklingsprojekt. Maple-språket tillhandahåller matematiska datastrukturer och begrepp, stöd för att skriva multitråds-, parallella program samt ett mycket omfattande bibliotek med befintliga kommandon och algoritmer. över 90 procent av de algoritmer som är inbyggda i Maple har implementerats med hjälp av Maples programmeringsspråk. Samma språk är tillgängligt för alla Maple-användare för att producera script, implementera nya algoritmer och bygga ut Maple-systemet. Maple IDe gör det betydligt lättare för Maple-användare att skapa, hantera och uppdatera biblioteken i Maple-kod. Funktioner i Maple IDe omfattar bland annat möjligheten att bläddra och söka igenom källhierarkier, automatisk markering och formatering av syntaktiska och semantiska egenskaper i koden, navigation, testning och mycket mer. Maple IDe hjälper utvecklare att skriva, uppdatera, underhålla och förstå kod, så att projekt kan slutföras snabbare och med färre fel - och att förbättringar som görs senare kan göras lättare.

Mer information

Mer information

Page 21: Tillverkning Sverige Okt 2013

03 | tillverkning sverige | Oktober 2013

21

en 28 × 28 (784-pixel) digital öga, och en robotarm som kan skriva på papper. Forskarna visar upp en grupp av siffror och bokstäver som Spaun läser i minnet, och sedan fungerar en annan bokstav eller symbol som kommando som berättar för Spaun vad för funktion som ska utföras. resultatet av uppgiften skrivs sedan av den simulerade armen. Med hjälp av armen utför hjärnan uppgifter såsom att kopiera en teckning, räkna, memorera samt återge sekvenser och flödesresonemang. I en artikel beskriver Popular Science magazine det hela på följande sätt: «Datorprogrammet känner igen föremål, lär och minns - och klarar även några grundläggande komponenter i ett IQ-test. Det är ett stort steg i hjärnsimulering, eftersom det är den första modellen som faktiskt kan efterlikna beteenden samtidigt som den modellerar fysiologin som ligger bakom dem. « Genom att använda MapleSim byggde travis och teamet en 9-musklers, 3-länkad (axel, armbåge och handled) arm, som bygger på den modell som presenteras i en artikel av Dr Kenji tahara. Musklerna i armen byggdes i MapleSim baserat på Hill-muskelmodellen. Kontrollern modellerades i MAtlAB® och MapleSims koppling till MAtlAB® via Maple-motorn gav en sömlös integration mellan de två systemen. «vi kunde successivt, och väldigt smidigt, öka komplexiteten hos modellen med hjälp av MapleSim», säger travis. «MapleSim tillät oss att enkelt lägga in en annan muskel/länk i takt med att vi fortskred, utan att förlora någon återgivning. Detta hjälpte till att hålla overhead låg, och tillät oss att fokusera på att utveckla kontrollsystemet.» Medan travis övervägt andra liknande modellerings- och simuleringsverktyg, var det MapleSims symboliska räkningskapacitet som övertygade honom. «I den andra modelleringsprogramvaran som vi tittade på var de underliggande ekvationerna helt enkelt inte tillgängliga för analys», fortsätter travis. «Med MapleSim, hade vi tillgång till de symboliska ekvationerna som driver systemet, vilket innebar att vi kunde få mycket noggranna beskrivningar och göra en omfattande analys av modellen. Och ekvationerna förenklas automatiskt i MapleSim, vilket ger oss en mycket effektiv simulering. «

Forskningsmålet för Spaun var att utvärdera hur olika scenarier påverkade utgången hos hjärnsystemet. Annan forskning som använder samma MapleSim-baserade armmodell har granskat modelleringseffekterna av skador på hjärnan orsakade av trubbigt våld, Huntingtons sjukdom samt cerebrala avvikelser. resultaten jämfördes med verkliga patientdata för att utvärdera noggrannheten hos modellen. Att ha en realistisk arm som fungerar ungefär som en faktisk arm, med riktiga muskelreaktioner, armlängdssegment och tyngd, är viktigt för att få korrekta resultat. resultat från denna forskning kan tillämpas på modellering av nya patientbehandlingar. exempelvis kan effekterna av djup hjärnstimulering, d v s processen att infoga en tråd genom hjärnan för att skicka elektricitet för behandling av Parkinsons sjukdom, modelleras på detta sätt. Att ha en modell som Spaun kommer att bidra till mer djupgående och noggrann undersökning innan behandlingen av patienten påbörjas. ett annat användningsområde är att utveckla neuroprotetik - bättre förståelse för motorns styrsystem och de utgående signalerna kommer att leda till bättre fungerande proteser. efter att ha avslutat Spaun-modellen arbetar travis för närvarande på en lärbaserad modell av motorns styrsystem i hjärnsystemet, snarare än ett analytiskt kontrollerbaserat förhållningssätt. MapleSim spelar en viktig roll i denna forskning på grund av dess enkla gränssnitt och de optimerade simuleringar som ges. Armsimuleringarna som travis skapade för Spaun-modellen används nu för utvecklingen av andra styrenheter. Detta kommer att bespara travis tid och kraft vid skapandet av nya modeller, i takt med att han fortsätter att bedriva sin forskning i världsklass.

K U r z e

Världens största fungerande hjärnmodell använder kontroller-arm byggd med MapleSim

en grupp neuroforskare och mjukvaruingenjörer vid University of Waterloo Computational Neuroscience research Group (CNrG) har byggt världens största fungerande modell av den mänskliga hjärnan. Den simulerade hjärnan Spaun har ett digitalt öga som den använder för synintryck, och en robotarm som den använder för att rita sina svar. robotarmen, produktionssystemet, är det enda motorstyrningssystemet i modellen. Forskare använde Maplesofts simulerings- och modelleringsplattform, MapleSim, för att skapa armen. travis DeWolf, University of Waterloos forskare som byggde armen, förklarar framgången med den komplexa armmodellen som ett resultat av MapleSims symboliska beräkningskraft och modellförenklingskapacitet. ett av de problem travis stod inför i början av sin forskning var att avancerade modeller av den mänskliga armen inte fanns tillgängliga. Men empiriska studier med fokus på hjärnforskning innebär vanligen att en försöksperson utför olika uppgifter med sin arm. Därför var det viktigt att ha en simulerad armmodell för att testa precisionen hos hjärnmodellen. Spaun (Semantic Pointer Architecture Unified Network) består av 2,5 miljoner simulerade neuroner, som gör det möjligt att utföra åtta olika uppgifter. Spaun har

Mer information

Page 22: Tillverkning Sverige Okt 2013