42
ETTEVALMISTUSED TEMPLISSE MINEKUKS

36793 124 EST Umschlag

  • Upload
    others

  • View
    4

  • Download
    0

Embed Size (px)

Citation preview

Page 1: 36793 124 EST Umschlag

E T T E V A L M I S T U S E D

T E M P L I S S EM I N E K U K S

Page 2: 36793 124 EST Umschlag

E T T E V A L M I S T U S E D

T E M P L I S S EM I N E K U K S

Page 3: 36793 124 EST Umschlag

See bro䟟r on kohandatud Boyd K. Packeri raamatust

The Holy Temple

esikaanel: Soolajärve tempel

tagakaanel: Laie Havai tempel

© 2003 Kõik õigused kuuluvad Intellectual Reserve, Inc.

Printed in Italy

Ingliskeelse originaali heakskiit: 8/02Tõlke heakskiit: 8/02

Originaali tiitel: Preparing to Enter the Holy Temple

36793 124Estonian

Page 4: 36793 124 EST Umschlag

TULGE TEMPLISSE

Selleks miks keegi peaks tahtma templisse tulla, on mitmeidpõhjuseid. Isegi selle välimus näib vihjavat selle sügavalt vaim-setele eesmärkidele. See saab veelgi ilmsemaks selle seintevahel. Templi ukse kohal seisab austusavaldus: „PühadusIssandale“. Sisenedes ükskõik millisesse pühitsetud templisse,olete te Issanda kojas.

Me ehitame Kirikus mitmesuguseid hooneid. Nendes mekummardame, õpetame, leiame meelelahutust ja organiseeri-me. Me võime organiseerida nendes hoonetes või isegi üüritudsaalides vaikondi, kogudusi, misjoneid, kvoorumeid jaAbiühinguid. Aga kui me organiseerime perekondi vastavaltIssanda ilmutatud korrale, teeme me seda templites. Templi-abielu – see pitseerimistalitus, on peamiseks õnnistuseks, mil-lest te võite osa saada pühas templis.

Templites võivad end vääriliseks tegevad Kiriku liikmed osa-leda kõige ülendavamates lunastavates talitustes, mis on inim-konnale ilmutatud. Püha tseremoonia osana võib inimenesaada seal pestud ja võitud, ta võib saada õpetust, endaumendija pitseeritud. Ja kui me oleme saanud need õnnistused ise-endale, võime me teha neid nende heaks, kes surid ilma sellisevõimaluseta. Templites tehakse pühi talitusi elavatele ja surnu-tele ühtemoodi. Siin on ristimisbassein, kus tehakse surnuteheaks asenduslikke ristimisi, mil väärilised liikmed toimivadnende asemikena, kes on läinud eesriide taha.

„Tulge templisse.“ Kui te ei tule praegu, siis tulge peagi. Pal-vetage innukalt, seadke oma elu korda, säästke, mis iganes või-malik, lootes, et see päev võib tulla. Alustage nüüd seda vahelväga keerulist ja masendavat meeleparanduse teekonda. Tem-pel muudab inimest ja teeb igasugused sinnamineku nimeltehtud jõupingutused ohtralt tasuvateks. Kui mõned elavad

1

Page 5: 36793 124 EST Umschlag

templist väga kaugel, siis templid tulevad teie juurde ehk enne,kui teie nende juurde lähete. Säilitage usku ja lootust ningotsustage, et te tulete – et te olete väärilised ja tulete templisse.

NEED ASJAD ON PÜHAD

Pühakirjade hoolikas lugemine ilmutab, et Issand ei rääki-nud kõiki asju kõikidele inimestele. Püha informatsiooni saa-miseks pidid olema mõned eeldused. Templitseremooniad lan-gevad sellesse kategooriasse.

Me ei vestle templitseremooniatest väljaspool templeid.Teadmisi nendest templitseremooniatest ei kavatsetud kunagianda vaid üksikutele valitutele, keda kohustatakse tegemakindlaks, et teised neist kunagi teada ei saa. Tegelikult on seeotse vastupidi. Me innustame väga igat hinge saama templiko-gemuse vääriliseks ja end selle jaoks ette valmistama. Neile,kes on olnud templis, on õpetatud ideaali: ühel päeval on igalelaval hingel ja igal hingel, kes on kunagi elanud, võimaluskuulda evangeeliumi ja võtta vastu või lükata tagasi templipoolt pakutav. Kui see võimalus saab tagasi lükatud, peab seeolema tehtud isiku enda poolt.

Templitalitused ja -tseremooniad on lihtsad. Need on kau-nid. Need on pühad. Neid hoitakse konfidentsiaalsetena, etneid ei antaks neile, kes ei ole valmistunud. Uudishimu ei oleettevalmistus. Ka pelgalt sügav huvi pole ettevalmistus. Talitus-teks valmistumise juurde kuuluvad sellele eelnevad sammud:usk, meeleparandus, ristimine, konfirmeerimine, väärilisus,selline küpsus ja väärikus, mis oleksid sobilikud sellele, kestuleb Issanda kotta kui kutsutud külaline.

Enne templisse minekut peame me olema ettevalmistunud.Enne templisse minekut peame me olema väärilised. Sellekson seatud piirangud ja tingimused. Need on seatud Issanda jamitte inimese poolt. Ja Issandal on täielik õigus ja võim tehakorraldusi, et templisse puutuvaid asju tuleb hoida pühade jakonfidentsiaalsetena.

2

Page 6: 36793 124 EST Umschlag

Templisse võivad siseneda kõik, kes on väärilised ja igalmoel kõlvulised, et tutvuda seal pühade toimingute ja talitus-tega.

VÄÄRILINE SISENEMA

Kui te hakkate veidi tunnetama templiõnnistuste väärtust jatemplis tehtud talituste pühadust, ei kõhkle te Issanda poolttemplisse sisenemiseks seatud kõrgete käitumisnormide õigsuses.

Selleks, et teid templisse lubada, peab teil olema kehtiv soo-vitus. See soovitus peab olema allkirjastatud teie kogudusepiiskopi ja teie vaikonna juhataja poolt. Misjonil kuulub temp-lisoovituste väljastamise kohustus loomulikult koguduse juhatajale ja misjoni juhatajale. Templisse peaksid minemaüksnes need, kes on väärilised. Piiskopi kohuseks on esitadaküsimusi meie isikliku väärilisuse kohta. See vestlus on teilekui Kiriku liikmetele suure tähtsusega, sest see kujutab endastvõimalust uurida koos Issanda poolt määratud teenijaga omaelukavandit. Kui teie elus on midagi valesti, on piiskopil või-malik aidata teil seda lahendada. Selle menetluse käigus, milte peate nõu Iisraeli üldise kohtumõistjaga, võite te teatada, et teolete vääriline või saada abi vääriliseks saamisel, et Issandaloal templisse siseneda.

Vanem N. Eldon Tanner, kes teenis esimese nõuandjana Esi-meses Presidentkonnas, rääkis preesterluse üldkoololekulvestlustest. Tema nõuanne on tähendusrikas nii vestlusi läbi-viivatele Kiriku juhtidele kui ka liikmetele, kellega vesteldakse.Mõtisklege hoolikalt selle nõuande üle:

Teie, piiskopid ja vaikonna juhatajad, võiksite suhtudatemplisoovituse vestlusesse taolise hoiakuga:

„Te olete tulnud minu juurde templisoovitust saama.Minu kohustus on esindada teiega vesteldes Issandat. Mulleon tehtud korralduseks selle vestluse lõpus teie soovituselealla kirjutada, kuid minu allkiri ei ole teie soovitusel ainus

3

Page 7: 36793 124 EST Umschlag

tähtis allkiri. Enne, kui teie soovitus kehtima hakkab, tulebteil sellele ise alla kirjutada.

Kui te kirjutate oma soovitusele alla, võtate te endalekohustuse Issanda ees, et te olete nende eelisõiguste vääri-line, mis on antud neile, kellel on selline soovitus. Ma esitanpaljusid tavakohaseid küsimusi. . . . Te peate vastama ausaltneile kõigile.“ . . .

Olles esitanud soovituse taotlejale need vajalikud küsi-mused, võiksite te lisada midagi taolist: „Inimene, kes lähebIssanda kotta, ei tohi olla seotud ühegi ebapuhta, ebapüha, roo-jase või loomuvastase tegevusega.“ . . .

Meie vestlused peavad olema ajendatud armastusest jakombekad. Selleks, et kõigest õigesti aru saada, võib sageliküsida: „Kas te tunneksite end mingil põhjusel Issanda eesebamugavalt või isegi ebaausalt, kui te oma templisoovituse-le alla kirjutaksite?

Kas te sooviksite saada veidi aega mõnede eriti isiklikeasjade kordaajamiseks, enne kui te sellele alla kirjutate?Pidage meeles, et Issand teab kõiki asju ja ei lase ennast pil-gata. Me püüame teid aidata. Ärge kunagi valetage selleks,et püüda saada Issandalt kutset, soovitust või õnnistust.“

Kui te lähenete sellele küsimusele ülaltoodud viisil, onliikme kohuseks vestelda endaga ise. Piiskopil või vaikonnajuhatajal on võime asju õigesti tajuda. Ta teab, kas on mida-gi, mis on korrast ära ja tuleb lahendada enne soovituseväljastamist. („The Blessing of Church Interviews“, Ensign[november 1978] lk 42–43.)Templisoovituse vestlust peetakse piiskopi ja asjaosalise

Kiriku liikme vahel eraviisiliselt. Siis küsitakse liikmelt uuri-vaid küsimusi tema isikliku käitumise, väärilisuse ja lojaalsusekohta Kiriku ja selle ametnike suhtes. Isik peab kinnitama, etta on kõlbeliselt puhas ja peab Tarkuse Sõna, maksab täit küm-nist, elab kooskõlas Kiriku õpetustega ning ei käi läbi ega toetausust taganenute rühmitusi. Piiskoppi on teavitatud, et vestel-des iga inimesega nende küsimuste üle, on äärmiselt tähtiskonfidentsiaalsus.

4

Page 8: 36793 124 EST Umschlag

Kohased vastused piiskopi küsimustele määravad tavaliseltära inimese väärilisuse templisoovituse saamiseks. Kui soo-vituse taotleja ei pea käske või tema elus on midagi lahenda-mata, mis tuleb korda seada, on sel isikul vaja näidata tõelistmeeleparandust, enne kui talle väljastatakse templisoovitus.

Pärast seda, kui piiskop on meiega sel viisil vestelnud, vest-leb meiega sarnaselt enne meie templisse minekut ka vaikonnajuhatuse liige. Kui me läheme esimest korda, viib selle vestlusetavaliselt läbi vaikonna juhataja isiklikult.

Kui te tulete templisoovituse vestlusele, küllap nõustute tesiis tema otsusega, kes on määratud Iisraeli kohtumõistjaks,kelle kohuseks on esindada Issandat selle üle otsustamisel, kasteil on või ei ole kohane siseneda sellesse pühasse paika.

ESIMENE JA IGA KORD

Minnes templisse esimest korda, on täiesti normaalne ollaveidi rahutu. Juba loomu poolest tunneme me ärevust kõigetundmatu suhtes. Sageli hakkame me uute kogemuste ees när-veerima.

Ärge muretsege! Te lähete templisse. Teil on keegi, kes onteile igal hetkel abiks. Ärge muretsege – teid juhendatakse hoo-likalt.

Me peaksime olema templis aupaklikud. Kõik vajalik räägi-tagu väga vaiksel toonil. Kui meile jagatakse juhiseid, olememe loomulikult täiesti aupaklikud ja vaiksed.

Praeguseks on vähe kohti, kus on võimalik harduses mõtisk-leda. Rühmad kogunevad sageli ootesaali, enne kui nad talitus-töö alustamiseks templisse sisenevad. Liikmed ootavad siinseni, kuni kogu rühm on saabunud. Tavaliselt teeks ootaminemeid kärsituks. Muudes tingimustes oleks ärritav esimesenaruumi jõuda ja seejärel sunduslikus korras viimast sisenejatoodata, enne kui edasi minnakse. Templis on see otse vastupi-di. Sellist ootamist peetakse eriliseks võimaluseks. Millisekseesõiguseks on istuda vaikselt ilma juttu ajamata ning mõeldamillelegi aupaklikule ja vaimsele! See on hingevärskendav.

5

Page 9: 36793 124 EST Umschlag

6

Selestiline ruum Vernali templis Utah’ osariigis

Page 10: 36793 124 EST Umschlag

Pidage templisse tulles meeles, et te olete Issanda kojaskülaline. See on rõõmuaeg, kuid vaikne rõõmuaeg. Vahel onvaja tuletada templilaulatuse ajal sugulastele ja sõpradelemeelde, et nende armastuseavaldused ja õnnitlused ning vii-mati kaua aega tagasi nähtud sugulaste tervitused tuleb edasta-da väga vaiksel ja summutatud toonil. Vali rääkimine ja valinaer ei sobi Issanda kotta.

Kuulake templiteenrite juhiseid. Keegi juhendab teid, kui teedasi lähete.

ÕPETATUD KÕRGEST

Enne, kui te lähete templisse esimest korda või isegi pärastpaljusid kordi, on teil ehk abistav mõista, et templis leiab õpe-tamine aset sümbolite kaudu. Issand, Meisterõpetaja, andisenamiku oma juhistest sellisel viisil.

Tempel on suur kool. See on õppehoone. Templis hoitaksesellist õhkkonda, mis oleks ideaalne juhatuse andmiseks süga-valt vaimsetes küsimustes. Lahkunud dr John A. WidtsoeKaheteistkümne Kvoorumist oli silmapaistev ülikooli rektor jamainekas õpetlane. Ta tundis templitöö vastu sügavat austustja ütles kord:

Templitalitused hõlmavad kogu päästmisplaani, naguseda on aeg-ajalt õpetanud Kiriku juhid, ja selgitavad ras-kesti mõistetavaid küsimusi. Selleks, et templiõpetusi suurdepäästmisskeemi sobitada, ei ole vaja mingisugust painuta-mist ega väänamist. Endaumendi filosoofiline täius onüheks suurimaks templitalituste tõepärasuse tõestuseks.Veelgi enam, see evangeeliumi plaani vaatlemise ja esitamisetäius teeb templiteenimisest ühe tõhusaima meetodi koguevangeeliumistruktuuri puudutava mälu värskendamiseks.

Mulle on templitöö õigsuse tugeva sisemise kinnitusenaalati meeldinud veel teine tõsiasi. Endaument ja templitöö,nagu need on Issanda poolt prohvet Joseph Smithile ilmuta-tud, jagunevad selgelt neljaks erinevaks osaks: ettevalmista-vad talitused; juhenduse andmine loengute ja esituste kaudu;

7

Page 11: 36793 124 EST Umschlag

lepingud; ja lõpuks, teadmiste proovilepanek. Ma kahtlen, etprohvet Joseph, kes ei olnud saanud õpetust ega koolitustloogika alal, oleks suutnud ise teha seda nii loogiliselt täiusli-kuks. (John A. Widtsoe, „Temple Worship“, The Utah Genealo-gical and Historical Magazine 12. [aprill 1921], lk 58.)Tsiteerides taas vanem Widtsoe artiklit:

Me elame sümbolite maailmas. Me teame kõike üksnessümbolite kaudu. Me teeme paberilehele paar märget ja meütleme, et need moodustavad sõna, mis tähendab armastustvõi viha või ligimesearmastust või Jumalat või igavikku.Need märgid ei pruugi olla silmale eriti kaunid. Keegi meistei süüdista raamatu lehekülgedel olevaid sümboleid selles,et need ei ole nii ilusad ja vägevad kui asjad, mida need esin-davad. Me ei tülitse sümboli J-u-m-a-l üle, kuna see ei oleeriti kaunis, kuid see esindab siiski Jumala ülevust. Meil onhea meel sümbolite üle, kui vaid sümbolite tähendus onmeie jaoks arusaadav. Ma räägin teile täna õhtul; te ei olevaielnud eriti minu esitusviisi või mu sõnadevaliku üle; jäl-gides mõtete tähendust, mida ma olen püüdnud teile selgi-tada, olete te unustanud sõnad ja viisi. . . .

Me elame sümbolite maailmas. Ükski mees ega naine eisaa väljuda templist õiget endaumenti saanuna ilma, et tapoleks näinud sümboli taga seda vägevat tegelikkust, midasee sümbol esindab. („Temple Worship“, lk 62.)Kui te lähete templisse ja peate meeles, et õpetamine on süm-

boolne, ja sisenete õiges vaimus, ei tule te sealt kunagi ära ilmaavardunud nägemuseta, tundmata end veidi rohkem ülenda-tuna, omamata suuremaid teadmisi vaimsetes asjades. Õpeta-misplaan on suurepärane. See on inspireeritud. Meisterõpetaja,Issand ise, õpetas jüngritele oma õpetusi pidevalt tähendamis-sõnadega, mis on sõnaline väljendusviis, mille kaudu esitadasümbolitega asju, mis võiksid vastasel korral olla raskesti mõis-tetavad. Ta rääkis tavalistest kogemustest, mis olid võetud Tema jüngrite elust, Ta rääkis kanadest ja tibudest, lindudest,lilledest, rebastest, puudest, varastest, teeröövlitest, päikeseloo-jangutest, rikastest ja vaestest, arstist, riiete paikamisest, rohi-

8

Page 12: 36793 124 EST Umschlag

Ris

timis

bass

ein

Was

hing

toni

tem

plis

9

Page 13: 36793 124 EST Umschlag

misest, maja koristamisest, sigade söötmisest, viljapeksmisest,aitadesse kogumisest, majade ehitamisest, abi palkamisest japaljudest muudest asjadest. Ta rääkis sinepiivakesest, pärlist.Ta tahtis õpetada oma kuulajaid ja rääkis seega lihtsatest asja-dest sümboolses mõttes. Ükski neist asjadest ei ole saladuslikega segane ning kõik need on sümboolsed.

Templist endast saab sümbol. Kui te olete näinud mõndatemplit öösel, täiesti valgustatuna, siis te teate, milliseks mõju-saks vaatepildiks võib see olla. Üleni valgustatud, pimedusestvälja paistev Issanda koda saab Jeesuse Kristuse evangeeliumivõimu ja inspiratsiooni sümboliks, seistes tuletornina maail-mas, mis vajub üha enam vaimsesse pimedusse.

Templitseremoonia ei ole esmakordsel kogemusel täiestilõpuni mõistetav. Seda mõistetakse vaid osaliselt. Minge sinnatagasi üha uuesti. Minge tagasi, et õppida. Te saate teadmistasjadest, mis on teid vaevanud, või asjadest, mis on olnud mõis-tatuslikud, või asjadest, mis on olnud salapärased. Paljud neiston vaiksed, isiklikud asjad, mida te ei saa tegelikult kellelegiteisele selgitada. Kuid teie teate neid.

See, mida me templis omandame, sõltub suurel määral sel-lest, mida me templisse alandlikkuse, aupaklikkuse ja õppi-missoovi näol viime. Kui me laseme end õpetada, saame metemplis õpetust Vaimu poolt.

Kui teil on võimalus osaleda templis endaumendi istungilvõi olla pitseerimise tunnistajaks, mõtisklege selle sügavamatähenduse üle, mille esitamist te endi ees näete. Ja pidage neidasju meeles oma külastusele järgnevatel päevadel. Mõelgenende üle vaikselt ja palvemeelselt ning te avastate, et teieteadmised suurenevad.

Templikogemuse üheks suureks väärtuseks on see, et seeesitab laiaulatusliku, avara ülevaate Jumala eesmärkidest, mison seotud selle maaga. Kui me oleme kord templis käinud (jame võime minna tagasi ning oma mälu värskendada), asetuvadelusündmused üleüldisesse plaani. Me võime näha õiges pers-pektiivis, kus me oleme, ja võime kiirelt märgata, kui me liigu-me vales suunas.

10

Page 14: 36793 124 EST Umschlag

Niisiis vaadake templi poole. Pöörake oma laste pilk temp-lile. Suunake nende tähelepanu sellele lapsepõlvest saadikja alustage nende ettevalmistamist selleks päevaks, kui nadvõivad siseneda templisse.

Samal ajal olge ka ise õpetatavad. Olge aupaklikud. Ammu-tage sügavalt nendest õpetustest – sümboolsetest, sügavaltvaimsetest õpetustest – mida võib saada üksnes templis.

Templiabielu planeerimine võtab aega. See väärib hoolikatplaneerimist. Noored armunud paarid otsustavad sageli abiel-luda ja nõuavad vastupidiselt oma vanemate palvetele, et nadvõiksid abielluda otsekohe, kõigest ühe või kahe nädala pärast.Kui vanemad paluvad pikemat ettevalmistusaega, tõlgendabnoorpaar seda sageli nende abielu pahakspanemisena. Nadkardavad, et oodates tuleb midagi vahele. Mõned noored paa-rid käituvad väga lapsikute ja ebasõbralikena, surudes pealekoheseid korraldusi, mida võib täita üksnes suurte raskustegaja mille tulemuseks on sageli kogemus, mis on palju vähemmälestusväärne, kui see oleks võinud olla muudes oludes.

Kui asjadega liialt kiirustatakse või neile avaldatakse liialtsurvet, näib esimesel templikülastusel või templis toimuvallaulatuspäeval midagi puudu olevat. Esmakordne templiskäi-mine või laulatuspäeval toimuv pitseerimine on miski, midakogetakse vaid kord elus. See väärib selleks valmistumist. Seeon nii tähendusrikas, et me ei peaks laskma väikestel etteval-mistusega seotud üksikasjadel, väikestel majapidamistöödelseda kahandada. Seetõttu tuleb teha kõike varakult. Kui mejätame mingi tähtsa asja kuni selle päevani tähelepanemata,võib see osutuda väga masendavaks.

Kui te lähete koosolekule varakult ja istute vaikselt ootesaa-lis ning jälgite inimeste saabumist, märkate te, et nad toovadmidagi endaga. Vaimne temperatuur soojeneb ja ruum muutubselle kujunedes tühjast ruumist koguduseks, vendadest ja õde-dest kuulajaskonnaks, kes on tulnud kohale ootustundega.

Minnes mõnele koosolekule oma tegevust täis päevadel, eisaa me seda alati teha. Ükskõik kuidas see ka meile kasu eitooks, kui me läheksime koosolekule mainitud viisil, on selle

11

Page 15: 36793 124 EST Umschlag

tähtsus kahekordne, kui me läheme templisse. See kehtib eritisiis, kui me läheme esmakordselt. Me peaksime jõudma sinnavarakult.

Nagu te näete, ei ole see varajane kohalolek vajalik üksneskindlustunde jaoks, et teha kindlaks, et soovitused ja muudasjad on korras ja et me võiksime kohaneda uue kogemusega.See on midagi enamat. See tähendab õigel ajal õigesse kohtajõudmist, et saavutada rahulikult õige vaimsusaste – et valmis-tada end ette aset leidvaks.

Me oleme rääkinud sellest, mis puudutab templikogemusestosavõtjaid, kuid on olemas ka juhuseid templiabielu planeeri-misel, mil mõned väga lähedased pereliikmed ei ole templisoo-vituste saamiseks kõlvulised. Võib esineda juhtumeid, milpruut või peigmees on usulepöördunu ja tema vanemad ei oleveel Kirikus või nad on Kirikus templisoovituse saamiseks liigauued liikmed. Samuti võib ette tulla selline olukord, kus vane-mad on Kiriku liikmed, kuid üks neist ei ela evangeeliumi nor-mide järgi piisavalt hästi, et saada templisoovitust. Need pii-rangud näivad tekitavat suuri probleeme templiabielude ajal.Need on ajad, mil pered peaksid olema väga lähedased, etkogeda üheskoos neid pühasid eluhetki. Templisoovituse kee-lamine kellelegi, kes ei ole kõlvuline, või suutmatus kutsudapitseerimise tunnistajaks mitteliikmest sõpra või sugulast, võibkiiresti probleemiks kujuneda. See võib tekitada kurvastust jatüli just sel hetkel, mil kõige enam oleks vaja muretust ning üli-mat kooskõla.

Mida me sellises olukorras teeme? Kindlasti ei avalda mesurvet piiskopile. Nende normide alusel, millest piiskop on ko-hustatud Iisraeli üldise kohtumõistjana kinni pidama, ei saaksta anda heauskselt soovitust kellelegi, kes ei ole vääriline. Selletegemine oleks asjaosalistele suureks karuteeneks. Ja see eioleks aus piiskopi enda suhtes.

Kui templiabielu aeg on kindlaks määratud ja üks vanema-test või väga lähedane sõber ei saa templisse siseneda, võibseda juhust hoolikal planeerimisel hoopis ära kasutada, selleasemel et lasta sellel probleemiks saada. Kaalutlege järgnevaidsoovitusi. Kutsuge vanem, kes ei ole liige, või liige, kes ei ole

12

Page 16: 36793 124 EST Umschlag

templisoovituse vääriline, koos laulatusseltskonnaga templijuurde. Templi ümbruses valitseb vaim ja mõju, mida ei võileida teistes kohtades. Mõnedel templitel on külastuskeskused.Templi ümbrust hoitakse alati kaunina. See on tervikuna rahuja muretuse asupaik.

Hoolitsege selle eest, et keegi ootaks koos selle pereliikme-ga. Te ei jäta ju seda inimest üksinda. On tulnud ette juhuseid,kus pereliikmed, kes võisid minna täiesti vääriliselt templisseabielu tunnistajateks, olid nõus veetma aega hoopis templi juu-res koos nendega, kes templisse minna ei saanud. Templiümbruses on neil olnud võimalik selgitada, miks noorpaar soo-vis saada pitseeritud Issanda kojas.

Sel ajal võib avaldada suurt mõju, mis ei pruugi olla võima-lik muul juhul. Mõnedes suuremates templites viiakse näiteksläbi ekskursioone. Varajane planeerimine võimaldab pöörataerilist tähelepanu lähedase pereliikme vajadustele, kellel ei olevõimalik ühel või teisel põhjusel templisse siseneda. Sel viisilvõib suuresti vähendada pettumust ning vahel isegi pahameeltja kibestumist, mida võivad tunda vanemad, kes ei ole liikmedvõi on seda, kuid ei ole väärilised templisse minema.

Mõnedes templites on olemas spetsiaalne tuba, kus vane-mad, kes ei saa templisse minna, võivad kohtuda inimesega,kes on valmis vastama nende küsimustele.

Noorpaar peab mõistma, et vahest on nende vanemad ooda-nud nende laulatuspäeva pruudi ja peigmehe sünnist saati.Nende soov laulatusest osa võtta ja nende pahameel, kui nad eisaa seda teha, on vanemliku kiindumuse tunnuseks. Noorpaarei peaks seda pahaks panema. Sellest tuleb aru saada ja laula-tuse osana hoolikalt arvesse võtta.

Loomulikult tuleb ette juhtumeid, kus vanem, kes ei pääsetemplisse, on solvunud ega lepi olukorraga. Sellistel juhtudeltuleb noorpaaril sellega leppida. Üles võib kerkida küsimus:Äkki me peaksime sõlmima tsiviilabielu, et nad võiksid ollaabielu tunnistajateks ja ootama seejärel vajaliku aasta enne,kui me läheme templisse? Kuid see ei ole ideaalne lahendus.Palvemeelne ja hoolikas planeerimine võib kujundada problee-

13

Page 17: 36793 124 EST Umschlag

Loom

ise

ruum

Soo

lajä

rve

tem

plis

14

Page 18: 36793 124 EST Umschlag

mist võimaluse, mis toob lõpptulemusena perekonna ükstei-sele lähemale, kui see on varem olnud.

Abielu tunnistamisele ei peaks kutsuma suurel hulgal sõpru,koguduse liikmeid jne. Laulatusseltskonnad peaksid olemaväiksed, kuhu kuuluvad üksnes kahe perekonna liikmed jamõned üksikud, kes on paarile väga lähedased. Vahel teatatak-se koguduses laulatusest ja kutsutakse kõiki sellest osa võtma,et jagada abielluvale paarile tuge ja julgustust. Selle jaoks onvastuvõtt ehk pulmapidu. Pulmapidu on aeg sõprade ja õnnit-lejate vastuvõtmiseks. Templiabielu ise peaks olema püha jaseda tuleks jagada üksnes nendega, kellel on abiellujate elusväga eriline koht.

Me ei korda pitseerimistalituse sõnu templist väljaspool,kuid me võime kirjeldada pitseerimisruumi ilusat sisustust,sealset vaikset ja rahulikku vaimu ning seda, kuivõrd püha seeon seal tehtava püha töö tõttu.

Enne pitseerimistalituse jaoks altari äärde tulekut on amet-nikul eriline võimalus anda ja noorpaaril saada mõningaidnõuandeid. Järgnevalt on toodud mõned mõtted, mida noor-paar võib selle sündmuse puhul kuulda.

„Täna on teie laulatuspäev. Abiellumine on kutsunud teisesile vastupandamatuid tundeid. Templid ehitatigi selliste tali-tuste jaoks mõeldud pühamuks. Me ei ole maailmas. Siin eikehti maailma asjad ja neil ei peaks olema mingit mõju sellele,mida me siin teeme. Me oleme väljunud maailmast Issandatemplisse. Sellest saab teie elu tähtsaim päev.

Te sündisite, teid kutsuti siia vanemate poolt, kes valmista-sid teie vaimule elamiseks sureliku tabernaakli. Te olete mõle-mad ristitud. Ristimine, püha talitus, sümboliseerib puhasta-mist, surma ja ülestõusmist, uue elu alustamist. Selle juurdekuulub meeleparandus ja pattude andekssaamine. Sakramenton ristimislepingu uuendamine ja kui me elame selle järgi,andestatakse meile meie patud.

Teile, peigmees, on antud preesterlus. Teile anti kõigepealtaaronlik preesterlus ja olete arvatavasti olnud asetatud järjes-tikku kõikidesse selle ametitesse: diakoniks, õpetajaks ja

15

Page 19: 36793 124 EST Umschlag

preestriks. Seejärel saabus päev, mil teid leiti väärilisena olevatMelkisedeki preesterluse saamiseks. Seda preesterlust, kõrge-mat preesterlust, määratletakse kui Jumala kõige pühamalekorrale vastavat preesterlust ehk püha preesterlust Jumala Pojakorra järgi. (Vaadake Alma 13:18 ja Heelaman 8:18.) Teile antipreesterluse amet. Te olete nüüd vanem.

Te olete mõlemad saanud oma endaumendi. Selle endau-mendiga anti teile igavesed väljavaated. Kuid kõik need asjadeelnesid teatavas mõttes teie altari juurde tulekule, et saadapitseeritud mehe ja naisena ajaks ja kogu igavikuks. Teist saabnüüd perekond, kellel on vabadus luua elu, kellel on võimaluspühendumuse ja ohverdamise kaudu tuua lapsi ilma, kasvata-da neid ja aidata neil turvaliselt nende surelikku elu elada, etnäha, kuidas nad ühel päeval, nagu teiegi, saavad osa neistpühadest templitalitustest.

Te tulete vabal tahtel ja teid on mõistetud väärilisteks. Sedaliitu võib pitseerida lubaduse Püha Vaimuga.“

Mispärast, ma saadan teile teise Trööstija, nimelt teile,minu sõbrad, et see võiks elada teie südames, nimelt luba-duse Püha Vaimu; milline teine Trööstija on seesama, millema lubasin oma jüngritele, nagu on üles tähendatud Johan-nese tunnistuses.

See Trööstija on lubadus, mille ma annan teile igavesestelust, nimelt selestilise kuningriigi hiilgusest. (ÕL 88:3–4.)„Teineteise omaksvõtmine abielulepingus on suur kohustus,

mis kannab endas loendamatuid õnnistusi.“Laulatus on tekitanud tõenäoliselt pruudis ja peigmehes

tohutuid tundeelamusi, nii et nad ei pruugi hoolikalt kuulata –nad ei pruugi tõeliselt kuulda pitseerimistalituse sõnu. Kuigime ei korda neid sõnu templist väljaspool, võime me minnamõnikord tagasi, et olla laulatuse tunnistajaks. Helde Issandon volitanud meid seda tegema. Neil kordadel, mil see ei puu-duta meid nii isiklikult, võime me kuulata talituse sõnu hooli-kalt. Loomulikult võime me värskendada sarnaselt oma meeltja vaimu endaumendi kogemuse ajal, minnes sageli tagasi, etteha tööd nende eest, kes on meie seast lahkunud.

16

Page 20: 36793 124 EST Umschlag

17

Vaade Aia ruumile Los Angelesi templis Kalifornia osariigis

Page 21: 36793 124 EST Umschlag

Kui teie vahel oli eelnevalt sõlmitud tsiviilabielu, võite tenüüd soovida lasta end kokku pitseerida igaveseks, ning kuiteil on lapsed, võite te lasta nad pitseerida enda külge igavestesperesidemetes. Kui te olete selle väärilised, võib teil avanedasee eriline võimalus saada selle õnnistuse osaliseks.

RIIETATUD VALGESSE

Kui me teeme templis talitustööd, kanname me valgeidriideid. See riietus sümboliseerib rikkumatust, väärilisust japuhtust.

Templisse sisenemisel vahetate te oma tänavariided valgetempliriietuse vastu. See riietevahetus leiab aset täiesti privaat-ses ruumis, kus igaühel on oma kapp ja riietumiskoht. Templisjärgitakse hoolikalt ülimat kombekust. Asetades oma riidedkappi, jätate te sinna koos nendega ka oma hooled, mured jamuud segavad elemendid. Te astute sellest väiksest eraldatudriietumiskohast välja täiesti valgesse riietatuna ja te tunneteühtsust ning võrdsust, sest kõik teie ümber on riietatud sarna-selt.

Kui te lähete templisse esimest korda, pidage nõu oma piis-kopiga. Kui ta väljastab teile soovituse, selgitab ta ka veidi temp-lis nõutava riietuse olemust. Selle riietuse muretsemine ei peateile muret valmistama. Te võite osta selle Kiriku jaotuskeskusekaudu või osadel juhtudel laenutada templist. Viimasel juhulnõutakse vähest tasu, mis katab üksnes riiete pesemisega seo-tud kulud. Riideid ei ole võimalik laenutada väiksemates temp-lites.

Nagu templitseremooniate ja -talitustegi puhul, räägime metemplist väljaspool väga vähe sees kantavast riietusest. Mevõime öelda, et nii nagu tseremooniatel, on ka sellel suur süm-boolne tähendus.

Kui kiriku liikme riietus ja välimus on templi külastamiselselline, et tal ei oleks Issanda juuresolekul ebamugav, väljen-dab ta sellega oma aupaklikkust ja austust. Oletage hetkeks, ette olete kutsutud külaliseks tuntud ja väga austatud juhi koju.

18

Page 22: 36793 124 EST Umschlag

Teile on antud mõista, et te suhtlete nimekate külalistega, keson saanud sarnased kutsed. Kutse osutab sellele, et võõrustajaaustab teid väga. Te mõistate, et paljude teiste jaoks oleks seekutse väga hinnaline, kuid ühel või teisel põhjusel ei ole neidkutsutud ja neil ei ole seetõttu võimalik osaleda. Vaevalt saa-buksite te sellises olukorras vanades tööriietes või puhkusejaoks sobivas riietuses. Vaevalt läheks mees sinna habe ajama-ta või naine juuksed kammimata.

Väärikad ja peenetundelised inimesed, kes on kutsutudtähtsale kogunemisele, uurivad sageli järele, millise riietusekandmine on kohane. Kas te ei valmistuks hoolikalt sellisekssündmuseks? Võib-olla ostate te isegi uue riietuse, et teie välja-nägemine ei tooks kahju sündmuse väärikusele.

Tähelepanu tuleb pöörata ka oma riiete triikimisele japuhastamisele. Te tunneksite end ebamugavalt, kui teie riietusei ole sünnis.

Templikülastuse võimalust võib võrrelda sellise kutsega.Kirikuliikmeid kutsutakse templisse kombekas „tänavariie-

tuses“ vaid ühe sündmuse puhul, ja see leiab aset siis, kui nadon tunnistajaks templiabielule. Sellisel juhul võetakse ära üks-nes kingad ja need võib asendada valgete jalanõudega. Vennadandsid sellise volituse aastate eest selle pärast, et nii oleksmugavam neil pereliikmetel ja sõpradel, kes ei osale vahetultenne abielu läbiviidaval endaumendi istungil.

Peigmehed ja pruudid lähevad templisse, et abielluda ajaksja kogu igavikuks. Pruudid kannavad seal valgeid kleite, mison pikkade varrukatega, moe ja kanga poolest tagasihoidlikudning ilma rikkalike kaunistusteta. Ka peigmehed riietuvad val-gesse. Vennad, kes tulevad templiabielu tunnistajaks, ei kannavalgeid smokinguid.

Mõnikord oleme me olnud templisse saabudes hämmeldu-ses ja kurvad, nähes, et mõned on tulnud abielu tunnistajaksvõi istungil osalemiseks templisse selliste riietega, nagu lähek-sid nad piknikule või spordiüritusele.

Eriline võimalus templisse siseneda väärib midagi enamat.Issandale on meelepärane, kui me peseme oma keha ja paneme

19

Page 23: 36793 124 EST Umschlag

selga puhta riietuse, ükskõik kui odav see riietus ka ei oleks.Me peaksime olema riietatud nii, et me tunneksime end hästisakramendikoosolekul või mõnel sündsal ja väärikal kogune-misel.

Aeg-ajalt on olnud laulatuse tunnistajaks keegi, kes ei pöö-ranud ilmselt suurt tähelepanu sellele, millist nõu vennad onandnud riietuse ja välimuse ning selle suhtes, et ei jäljendataksmaailma äärmuslikke riietumisstiile, juuste pikkust ning soen-guid jne. Me imestame, miks isik, kes on piisavalt küps, et tedatemplisse lubada, ei ole koheselt piisavalt mõistlik, et teada,et Issand ei saa olla nendega rahul, kes eelistavad ilmselgeltjärgida maailma teid.

Kuidas võib soovituse saanud liige minna templisse riietu-ses, mis on sündsusetu või maailmalik? Kuidas võib temasoeng mitte vastata peenetundelisusele ja väärikusele?

Kui teil on võimalus minna templisse, et osaleda templitse-remooniatel või olla tunnistajaks pitseerimisel, siis pidagemeeles, kus te olete. Te olete külaliseks Issanda kojas. Te peak-site hoolitsema enda eest ja riietuma sellisel viisil, et te tunnek-site end mugavalt ka siis, kui peaks ilmuma teie Võõrustaja.

Need, kes hoiavad ja saavad osa preesterluse õnnistustest,peaksid katma oma keha vastavalt sellele, nagu seda ilmutatiprohvet Joseph Smithile, kui talle ilmutati endaumendi tsere-moonia.

Liikmed, kes on saanud oma templitalitused, kannavad see-järel erilist garmentit või aluspesu. Garmenteid toodab üksKiriku organisatsioon ja Kiriku poolt juhitav jaotusprogrammvõimaldab neid endale muretseda üldjuhul liikmetel kogumaailmas.

Garment esindab pühasid lepinguid. See aitab kaasa kom-bekusele ning saab kandjale kilbiks ja kaitseks.

Sellise garmendi kandmine ei takista liikmetel riietudamoodsasse riietusse, mida üldiselt maailma rahvaste seas kan-takse. Garmendi kandmisega ei sobi kokku üksnes riietus, mison sündsusetu või stiililt äärmuslik. Kui vaim on valmis, peaks

20

Page 24: 36793 124 EST Umschlag

Kiriku iga liige soovima vältida äärmuslikke või paljastavaidmoode, sõltumata sellest, kas ta on või ei ole templis käinud.

Endaumendi saanud Kiriku liikmetele võidakse esitadamõnikord garmentit puudutavaid küsimusi.

Kord kutsuti üks vendadest kõnelema Rhode Islandil New-portis asuva Mereväekaplanite kooli õpilastele ja õpetajaskon-nale. Kuulajaskonnas olid ka mõned kõrgema järgu mereväe-kaplanid katoliku, protestandi ja juudi usunditest.

Küsimuste ja vastuste esitamise ajal küsis üks kaplanitest:„Kas te võite rääkida meile midagi sellest erilisest aluspesust,mida mõned mormoonidest sõjaväelased kannavad?“ Küsi-muse tagamõtteks oli: „Miks te seda teete? Kas see pole imelik?Kas see ei tekita probleeme?“

Ta vastas küsimuse esitanud kaplanile küsimusega: „Millistkirikut teie esindate?“ Kaplan mainis oma vastuses ühte pro-testantlikest kirikutest.

Ta ütles: „Kas te mitte ei kanna nii tsiviilelus kui ka sõjaväe-teenistuses koosolekuid pidades vaimulikukuube?“ Kaplanütles, et ta teeb seda.

Ta jätkas: „Ma oletan, et sellel on teie jaoks mingi tähendus,et teatud mõttes eraldab see teid teie ülejäänud kogudusest.See on nii öelda teie kui kirikuõpetaja vormiriietus. Ma eeldan,et sellel võib olla ka palju tähtsam tähendus. See tuletab teilemeelde, kes te olete ning millised on teie kohused ja lepingud.See on pidev meeldetuletaja, et te olete vaimulikkonna liige, ette peate ennast Issanda teenijaks, ja et te olete kohustatudelama nii, et te oleksite oma ametisse asetamise vääriline.“

Seejärel ütles ta neile: „Te peaksite mõistma vähemalt ühtmeie põhjustest, miks viimse aja pühad tunnevad garmendisuhtes sügavat vaimset kohustust. Peamine erinevus teie kiri-kute ja meie oma vahel on see, et meil ei ole professionaalsetvaimulikkonda nagu teil. Kõiki kogudusi juhatavad kohalikudjuhid. Nendeks on kõikidest eluvaldkondadest kutsutudmehed. Ometi on nad asetatud preesterlusse. Nad hoiavadpreesterluse ameteid. Nad on asetatud juhtivatele kohtadelejuhatajate, nõuandjate ja erinevat liiki juhtidena. Ka naised

21

Page 25: 36793 124 EST Umschlag

Terr

estr

iline

ruum

Soo

lajä

rve

tem

plis

22

Page 26: 36793 124 EST Umschlag

jagavad seda vastutust ja neid kohustusi. Mees, kes juhatabpühapäeval meie kogudust piiskopina, võib minna esmaspäe-val tööle postiametnikuna, kontoritöölisena, talunikuna, ars-tina, ta võib olla õhuväelendur või mereväeohvitser. Meie nõuete kohaselt on tema asetatud kirikuõpetajaks sama moodi,nagu teie olete teie nõuete kohaselt. Teda tunnustab sellisenaenamik valitsusi. Me saame sellest erilisest riietusest umbessamasugust kasu, nagu teie oma kirikurõivastusest. Erinevusseisneb selles, et meie kanname enda oma riiete all, selle ase-mel et seda peal kanda, sest lisaks Kirikus teenimisele töötameme erinevates ametites. Me ei taha näidata neid pühi asjumaailmale.“

Ta selgitas seejärel, et sellel on ka sügavam vaimne tähen-dus, mis ühildab garmendi kandmise templis tehtud lepingu-tega. Me ei pea vajalikuks arutleda selle üle – mitte sellepärast,et see on salajane, kordas ta, vaid sellepärast, et see on püha.

Keha kattev garment on nende lepingute nähtav ja kombitavmeeldetuletus. Garment on moodustanud paljudele Kirikuliikmetele kaitsebarjääri juhtudel, kui kandja on olnud vasta-kuti ahvatlusega. Teiste asjade seas sümboliseerib see meiesügavaimat austust Jumala seaduste, nende seas ka kõlbelisekäitumisnormi vastu.

PITSEERIMISE VÕIM

Selleks, et mõista nii templitöö ajalugu kui ka õpetust,peame me mõistma, mida kujutab endast pitseerimise võim.Me peame vähemalt teatud määral ette kujutama, miks on pit-seerimise võimu kasutamist õigustavad võtmed nii tähtsad.

Peaaegu üheksasada aastat enne Kristust ilmus prohvetEelija Iisraeli kuninga õuele. Ta kandis endas püha volitust: pit-seerimise võimu.

Eelija lõpetas oma teenimistöö, määras ja võidis Eliisa omaametijärglaseks ning seejärel – mis on väga oluline – ta ei sur-nud. Nagu Mooses muudeti enne teda, nii muudeti ka tema.

23

Page 27: 36793 124 EST Umschlag

Pärast seda ilmub tema nimi Vanas Testamendis vaid ükskord, Vana Testamendi viimase peatüki eelviimases salmis.Malakia kuulutab just siin, et Eelija tuleb tagasi ja „pöörabvanemate südamed jälle laste poole ja laste südamed vanematepoole,“ et kogu maad ei löödaks needusega. (Vaata Malakia3:23–24.)

Aga kui Jeesus tuli Filippuse Kaisarea rajale, küsis ta omajüngritelt ning ütles: „Keda ütlevad inimesed mind, InimesePoja, olevat?“

Nemad ütlesid: „Mõned ütlevad sind olevat Ristija Johan-nese, teised Eelija, aga teised Jeremija või ühe prohveteist.“

Tema ütles neile: „Aga teie, keda teie mind ütlete olevat?“Siimon Peetrus vastas ning ütles: „Sina oled Kristus, elava

Jumala Poeg!“Jeesus vastas ning ütles temale: „Õnnis oled sa, Siimon,

Joona poeg, sest liha ja veri ei ole sulle seda ilmutanud, vaidmu Isa, kes on taevas.

Ja mina ütlen sulle ka: Sina oled Peetrus, ja sellele kaljulema ehitan oma koguduse, ja surmavalla väravad ei võidaseda!

Ma annan sinule Taevariigi võtmed, ja mis sa maa pealseod, see on taevas seotud, ja mis sa maa peal lahti päästad,on ka taevas lahti päästetud!“ (Matteuse 16:13–19.)Kui Peetrus, Jakoobus ja Johannes läksid Issandaga Muutu-

mise mäele, ilmusid sinna koos muudetud Issandaga kaks isi-kut. Nad tundsid neis ära Moosese ja Eelija, kes olid tulnudandma sellele presidentkonnale pitseerimise võimu. (VaataMatteuse 17:1–8.)

Peetrus sai võtmed. Peetrus sai pitseerimise võimu, volituse,mis kannab endas võimu siduda ehk pitseerida maa peal võipäästa lahti maa peal ja see saab olema nii taevastes.

Kolmekümne neljandal aastal m.a.j. teenis Issand pealeTema ristilöömist nefilasi. Ta dikteeris neile – ja see on püha-kirjalises ajaloos tähelepanuväärne – Malakia viimase peatüki(mis sisaldas ettekuulutust, et Eelija tuleb tagasi), käskis neilselle kirja panna ja seejärel selgitas seda.

24

Page 28: 36793 124 EST Umschlag

25

Selestiline ruum Columbia Riveri templis Washingtoni osariigis

Page 29: 36793 124 EST Umschlag

Kui ingel Moroni ilmus prohvet Joseph Smithile, et rääkidatalle plaatidest, tsiteeris ta Malakia ettekuulutust, et Eelijatuleb tagasi. See tsitaat on nüüdseks Õpetuse ja Lepingute raa-matu teine osa.

Kolmteist aastat pärast Moroni ilmumist ehitati vastav tem-pel ning Issand ilmus uuesti ja koos Temaga Eelija, kes andispitseerimise võimu võtmed.

Need võtmed kuuluvad Kiriku presidendile – prohvetile,nägijale ja ilmutajale. See püha pitseerimisvõim on Kirikus kapraegu. Need, kes on teadlikud selle volituse tähendusest, eipea midagi pühamaks. Midagi ei hoita tugevamini. Seda pit-seerimisvõimu hoiavad maa peal korraga vaid vähesed mehed– igas templis on vennad, kellele on antud see pitseerimisvõim.Seda võib saada vaid prohvetilt, nägijalt ja ilmutajalt ningViimse Aja Pühade Jeesuse Kristuse Kiriku presidendilt võineilt, kellele ta on teinud ülesandeks seda teistele anda.

„ME NÄGIME ISSANDAT. . . .“

Eelija tagasitulemise päevaks oli pühapäeva pärastlõuna,3. aprill 1836. Kirtlandi templis oli peetud sakramendikoosole-kut. Prohvet kirjeldas seda pärastlõunat nende lihtsate sõna-dega:

Pärastlõunal aitasin ma teistel Presidentidel Kirikule laialijagada Issanda Õhtusöömaaega, saades selle Kaheteistküm-nelt, kellel oli sel päeval võimalus püha laua ääres toimeta-da. Olles selle teenistuse oma vendadele läbi viinud, läksinma kantslisse, kus eesriided olid alla lastud, ja kummardu-sin koos Oliver Cowderyga pühalikus ja vaikses palves.Pärast palvest tõusmist avanes meile mõlemale järgminenägemus. (ÕL 110, sissejuhatus.)

Kate võeti ära meie meelte pealt, ja meie arusaamise sil-mad avati.

Me nägime Issandat seismas kantsli rinnatise peal, meieees; ja tema jalgealune oli sillutatud puhta kullaga, merevai-gu karva.

26

Page 30: 36793 124 EST Umschlag

Tema silmad olid kui tuleleek; tema juuksed valged nagupuhas lumi; tema pale säras eredamalt, kui päike; ja temahääl oli kui suurte vete kohin, nimelt Jehoova hääl, mis ütles:

Mina olen esimene ja viimane; Mina olen see, kes elab,mina olen see, kes surmati; Mina olen teie eestkostja Isa ees.

Vaata, teie patud on teile andeks antud; te olete minu eespuhtad; seepärast tõstke oma pea ja rõõmustage.

Rõõmustagu teie vendade südamed, ja rõõmustagu koguminu rahva südamed, kes on oma väega ehitanud selle kojaminu nimele.

Sest vaata, ma olen selle koja vastu võtnud, ja minu nimisaab olema siin; ja selles kojas ma ilmutan ennast halastusesoma rahvale.

Jah, ma ilmun oma teenijatele, ja räägin neile oma endahäälega, kui mu rahvas peab kinni minu käskudest, ja eirüveta seda püha koda.

Jah, tuhandete ja kümnete tuhandete südamed saavadsuuresti rõõmustama nende õnnistuste tagajärjel, mis vala-takse välja, ja endaumendi tagajärjel, millega minu teenijadselles kojas on õnnistatud.

Ja selle koja kuulsus levib võõrastele maadele; ja see onõnnistuste, mis valatakse välja minu rahva peade peale,algus. Just nii. Aamen.

Kui see nägemus sulgus, avanesid taevad meile taas; jameie ette ilmus Mooses, ja andis meile võtmed Iisraelikokkukogumiseks maa neljast nurgast ja kümne suguharujuhtimiseks põhjamaalt.

Pärast seda ilmus Eelija ja andis Aabrahami evangeeliumimaailmakorralduse, öeldes, et meis ja meie soos saavadõnnistatud kõik sugupõlved.

Kui see nägemus oli sulgunud, puhkes meile veel ükssuur ja hiilgav nägemus; sest meie ees seisis prohvet Eelija,kes võeti taevasse ilma surma maitsmata, ja ta ütles:

27

Page 31: 36793 124 EST Umschlag

Vaata, aeg on käes, millest räägiti Malakia suuga – kestunnistas, et ta [Eelija] saadetakse enne Issanda suure jakardetava päeva saabumist —

pöörama isade südamed laste poole ja laste südamedisade poole, et kogu maad ei löödaks needusega —

Seepärast, selle maailmakorralduse võtmed on antud teiekätte; ja selle kaudu te võite teada, et Issanda suur ja karde-tav päev on lähedal, lausa ukse ees. (ÕL 110:1–16.)See oli sündinud! See tähtis sündmus möödus maailmale

märkamatult, kuid see mõjutab iga hinge saatust, kes on siinkunagi elanud või hakkab elama. Asjad hakkasid vaikselt ede-nema. Kirikust sai templeid ehitav kirik.

Maailmas kerkisid siin-seal spontaanseks peetud viisil esileinimesed ja organisatsioonid ning seltsid, kes huvitusid sugu-puu-uurimisest. See kõik on leidnud aset alates Eelija ilmumi-sest Kirtlandi templis.

Just sellest päevast, 3. aprillist 1836 alates, hakkasid lastesüdamed pöörduma nende vanemate poole. Pärast seda eiolnud talitused ajutised, vaid püsivad. Pitseerimise võim onmeiega. Ükski volitus ei ole suurema väärtusega. See võimannab tähenduse ja igavese kestvuse kõikidele talitustele, midatehakse õige volituse kaudu nii elavatele kui surnutele.

KÕIK ON TEHTUD KORRAKOHASELT

Pärast Kirtlandi templis aset leidnud sündmusi sundisid ras-kused ja tagakiusamised pühasid mujale kolima. Kus nad ka eielanud, ilmutas Issand neile plaane templite ehitamise kohta.See leidis aset nii Independence’is kui ka Far Westis Missouriosariigis. Sel perioodil toimus pühade tagakiusamine enneole-matu raevuga ja nad põgenesid lõpuks Nauvoosse Illinoisi osa-riiki. Siin saabus jälle ilmutus ning Issanda koja ehitamise käsk.

Issand selgitas, et hoone ehitamise eesmärgiks on talitusteilmutamine. Ta ütles, et tempel tuleks ehitada Tema nimel, etTa võiks seal ilmutada oma rahvale oma talitused, et Ta võiksilmutada oma Kirikule asju, mis on hoitud peidetutena maail-

28

Page 32: 36793 124 EST Umschlag

ma loomisele eelnenud ajast peale, asju, mis puutuvad aegadetäiuse ajajärku. (Vaata ÕL 124:40–41.)

Ta oli maininud, et tempel on Kiriku liikmetele kohaks,kus viia läbi nende võidmised, pesemised, surnute heaks risti-mised, pühad kogunemised ja Leevi poegade ohverdustemälestamised. See oleks koht, kus saada ilmutusi nende kõigepühamates paikades; koht, kus suhelda ja saada seadused ningotsused; koht Siioni ilmutuste ja rajamise alguseks; ning kõigiSiioni kodanike auks, austamiseks ja templiõnnistusteks tali-tuste kaudu, mida tehakse Tema pühas kojas, mis Tema rahvalkäsitakse alati ehitada Tema pühal nimel. (Vaata ÕL 124:39.)

Talituste seas, mida me Kirikus teeme, on järgnevad: ristimi-ne, sakrament, väikelastele nime ja õnnistuse andmine, haigetevõidmine ja õnnistamine, Kiriku kutsesse asetamine, ametissemääramine. Lisaks sellele on olemas ka kõrgemad talitused,mida tehakse templites. Nende hulka kuuluvad pesemised,võidmised, endaument ja pitseerimise talitus, millest räägitak-se tavaliselt kui templiabielust.

Kui tähtsad on need talitused meile kui Kiriku liikmetele?Kas te võite olla õnnelikud, kas te võite olla lunastatud, kas

te võite olla ülendatud ilma nendeta? Vastus: Need on enamkui soovitatavad või ihaldatavad ning isegi enam kui vajalikud.Isegi enam kui olulised või eluliselt tähtsad. Need on meile kõi-gile otsustava tähtsusega.

Prohvet Joseph Smith ütles, et talle esitati sageli järgnevküsimus:

„Kas me ei või saada päästetud, ilma et me teeksime läbikõik need talitused jne.?“ Ma vastan: „Ei, me ei saaks pääst-mise täiust.“ Jeesus ütles: „Minu Isa majas on palju eluase-meid. Ma lähen teile aset valmistama.“ Siin mainitud majatuleks tõlgitseda kuningriigina ja iga isik, kes on ülendatudkõrgeimale eluasemele, peab kuuletuma selestilisele seadu-sele ja ka kogu seadusele. (History of the Church of JesusChrist of Latter-day Saints, toim B. H. Roberts, 7 kd. [Salt LakeCity: The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 1949],6. kd, lk 184.)

29

Page 33: 36793 124 EST Umschlag

30

Selestiline ruum Soolajärve templis

Page 34: 36793 124 EST Umschlag

President Joseph Fielding Smith ütles:Mind ei huvita, millist ametit te selles Kirikus hoiate, te

võite olla apostel, te võite olla patriarh, ülempreester võikeegi teine, aga te ei või saada preesterluse täiust, kui teei lähe Issanda templisse ega saa neid talitusi, millest proh-vet räägib. Ükski mees ei või saada preesterluse täiust väl-jaspool Issanda templit. (Joseph Fielding Smith, Elijah theProphet and His Mission [Salt Lake City: Deseret Book Co.,1957], lk 46.)Me rääkisime enne templis tehtavatest kõrgematest talitus-

test. Nende hulka kuulub endaument. Endaumendi andminetähendab rikkamaks tegemist, teisele millegi kauakestva javäga väärtusliku andmist. Templiendaumendi talitused teevadmeid rikkamaks kolmel viisil: a) Talituse saajale antakse Juma-lalt saadud võim. „Talituse saajat õnnistatakse ülalt tuleva või-muga.“ b) Talituse saajat õnnistatakse ka teabe ja teadmistega.„Nad saavad õpetust Issanda eesmärkide ja plaanide suhtes.“(Bruce R. McConkie, Mormon Doctrine, 2. tr [Salt Lake City:Bookcraft, 1966], lk 227.) c) Altari ääres pitseerituna saabuvadendaumendi osana suurepärased õnnistused, võimed ja au.

Endaumendi kohta on avaldatud kaks määratlust või selgi-tust. Kõigepealt president Brigham Youngi oma:

Lubage mul anda teile lühike määratlus. Teie endaumen-diks on kõikide nende talituste saamine Issanda kojas, mison teie jaoks vajalikud pärast seda, kui te olete sellest elustlahkunud, et võimaldada teil minna tagasi Isa juurde, möö-dudes inglitest, kes seisavad valvuritena, olles võimelineandma neile pühasse preesterlusse puutuvad võtmesõnad,tunnused ja tunnustähed ning saama igavese ülenduse hoo-limata maast ja põrgust. (Discourses of Brigham Young, koostJohn A. Widtsoe [Salt Lake City: Deseret Book Co., 1971],lk 416.)Vanem James E. Talmage selgitas endaumenti nii:

Templiendaument hõlmab endas vastavalt selle andmiselekaasaja templites juhiseid, mis on seotud möödunud ajajär-kude tähenduse ja järjekorraga ning käesoleva, kui inimaja-

31

Page 35: 36793 124 EST Umschlag

loo toredaima ja silmapaistvaima ajastu tähtsusega. Sellejuhenduskursuse hulka kuulub loomisperioodi silmapaist-vaimate sündmuste loetlemine, meie esimeste vanemate sei-sund Eedeni aias, nende sõnakuulmatus ja sellele järgnevväljaheitmine sellest õndsast elukohast, nende seisundüksildases ja sünges maailmas, olles mõistetud elama tööta-des ja higistades, lunastusplaan, mille kaudu võib saadalepitatud suur üleastumine, suur usust taganemise periood,evangeeliumi taastamine koos kõigi selle muistsete võimudeja eesõigustega, isikliku puhtuse täielik ja hädavajalik tingi-mus ning pühendumine sellele, mis on praeguses elus õige,ja täpne vastavus evangeeliumi nõuetega. (James E. Talmage,The House of the Lord [Salt Lake City: Bookcraft, 1962],lk 99–100; edaspidi The House of the Lord.)See vanem Talmage’i avaldus teeb selgeks, et kui te saate

oma endaumendi, saate te juhiseid, mis puutuvad Issanda ees-märki ja plaanidesse maa loomisel ja selle inimestega täitmisel.Teile õpetatakse, mida tuleb teha, et te võiksite saada ülenda-tud.

Endaumendi õnnistus on vajalik täielikuks ülenduseks. Igaviimse aja püha peaks püüdma olla selle õnnistuse vääriline jaseda endale saada.

Templis viidatakse pesemise ja võidmise talitustele sagelikui eeltalitustele. Meil on otstarbekohane öelda vaid järgnevat:Endaumendiga on ühenduses pesemised ja võidmised – omaolemuselt enamasti sümboolsed, kuid tõotavad niihästi kind-laid koheseid kui ka tulevasi õnnistusi.

Nende talitustega ühenduses riietatakse teid templis ametli-kult garmendisse ja teile tõotatakse sellega seoses imepäraseidõnnistusi. Nende talituste tegemisel on tähtis hoolikalt kuulataja püüda jätta meelde tõotatud õnnistused ning tingimused,mille alusel need täituvad.

Pitseerimise talitus on see talitus, mis seob perekonnad iga-vesti kokku. Templiabielu on pitseerimise talitus. Kui paar ontsiviilabielule järgnevalt templis pitseeritud, pitseeritakse lühi-

32

Page 36: 36793 124 EST Umschlag

Sele

stili

ne ru

um S

an D

iego

tem

plis

Kal

iforn

ia o

sari

igis

33

Page 37: 36793 124 EST Umschlag

kese ja püha talituse ajal nende külge need lapsed, kes sündi-sid neile sellele eelnevalt, ega sündinud seetõttu lepingus.

Palun tehke kindlaks, et teie elu on täiesti korras. See tule-neb üksnes teie templiõnnistuste, teie talituste saamisest, sest„selle talitustes [avaldub] jumalikkuse vägi.“ (ÕL 84:20.)

PÜHAD LEPINGUD

Issand avaldas oma ilmutuses, mida tuntakse nüüd Õpetuseja Lepingute 132. osana, uue ja igavese lepingu.

Ta ütles, et kui me ei ela selle lepingu järgi, oleme me nee-tud, sest keegi ei saa seda lepingut tagasi lükata ja saada siisluba siseneda Tema ausse.

Kõik, kes soovivad Issandalt õnnistust, peavad kuuletumaseadusele ja tingimustele, mis selle õnnistuse kohta anti,nagu need määrati kindlaks enne maailma rajamist. (VaataÕL 132:4–5.)President Joseph Fielding Smith määratleb uut ja igavest

lepingut järgmiste sõnadega:Mis on uus ja igavene leping? Ma pean kahjuks ütlema, et

Kirikus on mõned liikmed, kes on eksiteele viidud ja valestiinformeeritud selle suhtes, mida uus ja igavene leping tegeli-kult endast kujutab. Uus ja igavene leping on kõikide evangee-liumi lepingute ja kohustuste kogusumma. (Joseph FieldingSmith, Doctrines of Salvation, 3 kd. [Salt Lake City: Bookcraft,1954–56], 1. kd, lk 156; edaspidi Doctrines of Salvation.)Selle lepingu juurde kuuluvad kõik evangeeliumi talitused,

milledest ülimaid tehakse templis. Tsiteerides uuesti presidentSmithi:

Uue ja igavese lepingu kohta on olemas selgejooneline,üksikasjalik määratlus. See on kõik – evangeeliumi täius. Niion see korrakohaselt sõlmitud abielu, ristimine, preester-lusse asetamine, kõik muu – iga kokkulepe, iga kohustus, igategu, mis puutub Jeesuse Kristuse evangeeliumisse, mis on pitseeri-tud tõotuse Püha Vaimu kaudu, vastavalt tema siin antud sea-

34

Page 38: 36793 124 EST Umschlag

dusele, osa uuest ja igavesest lepingust. [Doctrines of Salvation,1. kd, lk 158.)Issand rääkis eelnevalt tsiteeritud salmis (Õpetus ja Lepin-

gud 132:4) eksimatu selgusega, et keegi ei saa seda lepinguttagasi lükata ja saada siis luba siseneda Tema ausse.

Neil, kes lähevad templisse, on õigus võtta endi peale erilisilepinguid ja kohustusi, mis on seotud nende ja teiste ülendu-sega. Vanem James E. Talmage kirjutas:

Endaumendi talitused sisaldavad teatud kohustusi, midainimene peab omalt poolt täitma, nagu leping ja lubaduskuuletuda range vooruslikkuse ja kõlbelise puhtuse seadu-sele, olla ligimest armastav, heatahtlik, salliv ja puhas;pühendada nii anded kui ka materiaalsed vahendid tõe levi-tamisele ja inimsoo moraalsele ülendusele; olla jätkuvaltpühendunud tõe huvides ning püüda toetada igal viisil suurtettevalmistust, et maa võiks saada valmis oma Kuninga –Issanda Jeesuse Kristuse vastuvõtmiseks. Iga lepingu tege-misega ja iga kohustuse enese peale võtmisega tehakse tea-tavaks tõotatud õnnistus, mis sõltub tingimuste ustavastjärgimisest. (The House of the Lord, lk 100.)Me teeme Issandaga lepingu pühendada oma aeg, anded ja

vahendid Tema kuningriigile.Me oleme lepingurahvas. Me teeme lepingu anda oma ajali-

sed, rahalised ja annetesse puutuvad vahendid (kõik, mis meoleme ja mida me omame) maa peal oleva Jumala kuningriigihuvides. Lihtsalt öeldes sõlmime me lepingu teha head. Meoleme lepingurahvas ja tempel on meie lepingute keskmeks.See on lepinguallikas.

Tulge templisse! Te peaksite tulema templisse. Toimides siinkellegi asemikuna, kes on läinud eesriide taha, saate te vaadataüle need lepingud, mida teie olete teinud. Te saate meelde tule-tada neid suuri vaimseid õnnistusi, mis on seotud Issandakojaga.

Olge ustavad evangeeliumi lepingutele ja talitustele. Elagenii, et te saate samm-sammult nende pühade talituste kõlvuli-

35

Page 39: 36793 124 EST Umschlag

seks. Austage nendega seotud lepinguid. Tehke seda ja te oleteõnnelikud.

Siis on teie elu korras – kõik asjad õiges järjestuses, õigesklassis, õigesse ritta rivistatud. Teie pere on ühendatud korraalusel, mida ei saa kunagi purustada.

Õnnistused, mida te võite saada pühas templis, keskendu-vad seal tehtavatele lepingutele ja talitustele. Issandal on kind-lasti hea meel, kui me väärime nimetust: „Lepingute pidaja“.

MITTE ILMA VASTUSEISUTA

Templid on Kiriku vaimse jõu keskmeks. Me peaksime eel-dama, et kui me püüame osaleda selles pühas ja inspireeritudtöös, üritab vastane segada meid kui Kirikut ja meid kui üksik-isikuid. Vahelesegamine võib varieeruda varasemate aegadehirmsast tagakiusamisest kuni ükskõiksuseni selle töö suhtes.Viimane on ehk kõige ohtlikum ja nõrgendavam templitöösthoidumise vorm.

Templitööga kaasneb nii suur vastuseis, kuna see on viimseaja pühadele ja kogu Kirikule niivõrd suure vaimse võimu alli-kaks.

Vanem George Q. Cannon tegi Logani templi nurgakivipühitsemisel järgneva avalduse:

Iga templi jaoks asetatud vundamendikivi ja iga tempel,mis on tehtud vastavalt korrale, mille Issand on ilmutanudoma pühale preesterlusele, vähendab Saatana võimu maapeal ning suurendab Jumala ja jumalikkuse võimu, liigutabtaevaid vägeva väega meie kasuks, hüüab ja kutsub allameie peale Igaveste Jumalate ja nende õnnistusi, kes nendejuures elavad. („The Logan Temple“, Millennial Star, 12. nov1877, lk 743.)Kui Kiriku liikmed on mures või kui nende mõtteid vaeva-

vad tähtsad otsused, on templisse minek nende jaoks tavalineasi. See on hea koht, kuhu oma hooled viia. Templis võime mesaada vaimse väljavaate. Seal, templiteenistuse ajal, pole me„maailmast“.

36

Page 40: 36793 124 EST Umschlag

Nende võimaluste väärtus seisneb suuremalt jaolt tõsiasjas,et me teeme kellelegi midagi, mida nad ei saa iseenda jaoksteha. Osaledes endaumendi istungil kellegi nimel, kes on sur-nud, julgeme me millegipärast rohkem Issandalt innukalt abipaluda. Kui noored abielupaarid asuvad templi läheduses janeil on vaja teha otsuseid, on istungil osalemine suure väärtu-sega. Templi vaimses õhkkonnas on midagi puhastavat ja sel-gendavat.

Vahel on meie mõtted probleemidest nii tõkestatud ja niipaljud asjad nõuavad korraga tähelepanu, et me lihtsalt eisuuda selgelt mõelda ega selgelt näha. Templis näib meelesega-duse tolm lahkuvat, udu ja ähmasus näivad hajuvat ning mevõime „näha“ asju, mida me ei olnud võimelised nägema varemja võime leida oma murede keskel tee, mis oli meile varemtundmata.

Issand õnnistab meid, kui me osaleme templite pühas tali-tustöös. Sealsed õnnistused ei piirdu templis teenimisega.Meid õnnistatakse kõigis meie tegemistes. Me oleme kõlvuli-sed, et lasta Issandal huvituda nii meie vaimsetest kui ilmali-kest asjadest.

EESRIIDE POOLE

Me peame hakkama mingil määral tunnetama, miks me ehi-tame templeid ja miks meilt nõutakse neid talitusi. Seejäreljuhendatakse ja valgustatakse meid pidevalt vaimselt tähtsatesküsimustes. Valguse ja teadmiste täius tuleb rida rea peale,põhimõte põhimõtte peale. Sellest saab meile – igaühele isikli-kult – tugev kaitse. See on kaitseks ka Kirikule.

Ükski töö ei ole sellele Kirikule suuremaks kaitseks kui temp-litöö ja seda toetav sugupuu uurimine. Ükski töö ei ole vaim-selt täiustavam. Ükski meie poolt tehtav töö ei anna meile roh-kem väge. Ükski töö ei nõua kõrgemat õigsustaset.

Töö, mida me teeme templis, on meile kilbiks ja kaitseks niiindividuaalselt kui rahvana.

37

Page 41: 36793 124 EST Umschlag

Templitalitused on need, mille kaudu meid asetatakse Temalepingu alla. Seal saame me lepingurahvaks.

Kui me võtame vastu templitalitustöösse puutuva ilmutuse,kui me astume lepingutesse tõrksuse ja vabandusteta, kaitsebmeid Issand. Me saame inspiratsiooni, millest piisab meieeluprobleemide lahendamiseks.

Templeid puudutav töö on õige. See on ilmutatud eesriidetagant ja ilmutus jätkub.

Kiriku iga liige võib saada templitöö kohta isikliku ilmutuse.Tulge seega templisse – tulge ja saage oma õnnistused. See

on püha töö.

38

Page 42: 36793 124 EST Umschlag

Estonian 36793124

0 0 2 3 6 7 9 3 1 2 4 9